woensdag, december 28, 2005

Knieperties en rollechies



In de noordelijke provincies van ons land bestaat er een traditie om met Nieuwjaar ‘nieuwjaarsrolletjes’ te eten. Dat zijn opgerolde wafeltjes. Tegenwoordig kun je ze overal kopen, zelfs in andere delen van het land dan de noordelijke provincies. Bijna niemand maakt ze nog zelf, het is veel moeite, en de Vegter’s rolletjes die je in de supermarkt kunt kopen zijn prima van smaak.
Er bestaan echter ook platte wafeltjes, onopgerolde rolletjes dus. Die worden knijpertjes genoemd (‘knieperties’, op z’n Gronings). Deze knieperties worden alleen op oudejaarsdag gegeten. Het oude jaar is voorbij, het is zichtbaar hoe het verlopen is, het heeft zich volledig ontvouwen. Zo ook de platte wafeltjes. Open. Zichtbaar. Geen verrassingen meer. Het beslag van de knieperties is net iets dikker dan dat van de rolletjes. Vraag me niet waarom, het is nu eenmaal zo. Waarschijnlijk een praktische reden: rolletjes moeten dun zijn, anders zijn ze niet op te rollen.
De rolletjes zijn dan ook niet voor niets een nieuwjaarstraktatie: het nieuwe jaar ligt er in opgesloten. Dicht en onzichtbaar. Onbekend hoe het nieuwe jaar gaat verlopen.
Een bijzondere Oud-Nieuw traditie dus. Een traditie met een symbolische betekenis.

Recept knieperties:

Ingrediënten:

benodigdheden voor circa 75 à 80 knieperties:
500 gram witte suiker
500 gram patentbloem
twee zakjes vanillesuiker
twee eieren
250 gram gesmolten boter
een mespuntje zout
water (hoeveelheid naar eigen inzicht toevoegen tot een vloeibare massa ontstaat ter dikte van yoghurt)
kaneel (naar believen)
eventueel 1 glaasje (sherryglas) sherry (dan iets minder water toevoegen)

Mijn oma van 93 (uit Groningen, hoe kan het ook anders) bakt nog ieder jaar knieperties en rolletjes!

18 opmerkingen:

Gonda zei

Slagroom in je nieuwjaarsrolletje was altijd taboe bij ons! Dat 'hoorde' niet, volgens mijn familie.... Een rolletje eet je puur! Maar ik geef toe, slagroom er in is errug lekker! (En het knoeit minder, de kruimels blijven aan de slagroom kleven en vallen niet voortijdig op de grond!)

corinepien zei

Ik heb niet eens de tekst gelezen. Ik zag het plaatje en hed accuut honger. Ik duik nu de kast in op zoek naar iets om te snaaien. Dat koken kan nog wel even wachten.

Anoniem zei

hmmm,,ik heb die rolletjes wel in grote aantallen zien liggen in de supermarkt, inclusief de slagroom. Maar ik denk dat ik het maar bij mijn beroemde olieschijven hou..dat zijn oliebollen, alleen hebben ze bij mij nooit een bolvorm, eerder een platte, schijf vorm, vandaar....

Gonda zei

@Momo: de echte, zelfgebakken knieperties zijn gewoon licht zoet van smaak. Geen overdreven botersmaak of zo. Heerlijk knapperig. De Vegter's rolletjes hebben een wat meer uitgesproken boterig smaakje, maar zijn ook heerlijk! Het zijn inderdaad een soort stroopwafeltjes, maar dan zonder stroop.

@Corine: Foei, ga es snel wat gezonds eten! Met een hongerige maag moet je geen logs lezen ;-)

@Ingrid: Met jouw kook- en bakkunst zal het wel nooit goed komen :-))
Probeer toch maar eens zo'n pak Vegter's rolletjes. Na al die vetschijven van jou is het heerlijk licht en luchtig op 1 januari!

Anoniem zei

Ik ken ze niet, maar ze lijken me wel lekker. Ik hou het maar bij oliebollen en appelflappen, anders heb ik straks weer iets erbij wat ik lekker vind ;)

Gonda zei

@Stella: rolletjes en knieperties bevatten véél minder caloriën dan oliebollen en appelflappen, die wel als een bom in je maag vallen!
Probleem met de rolletjes is dat je van blíjft eten.... :-( (Nog ééntje....!)

Anoniem zei

Rolletjes zijn heerlijk. Zelfgemaakt is natuurlijk beter dan die in de winkel! Mijn vader bakte ze altijd, maar ik at 95% van de rolletjes, waardoor hij er dit jaar volgens mij voor het eerst in tijden weer eens vanaf ziet. Jammer.

Gonda zei

@Wiro: wij als kinderen mochten vroeger (vroegâh) altijd meehelpen bakken. Het leukste was als ze kapot gingen, dan mochten we ze namelijk opeten....:-)

Gwendolin zei

Wat super. kwijl.....
Ik wil ook een stukkie :'(

Gonda zei

@Gwennus: Er blijft NOOIT wat over!

Gwendolin zei

nou niet zo gemeen... zelfs geen kruimeltje snif...

Anoniem zei

Ik bak ze ook altijd zelf!!! Die uit de bekende dozen zijn lang zo lekker niet! En er dan slagroom inspuiten. :-)

Anoniem zei

Tweede Kerstdag een trommeltje knieperties van mijn broer gekregen. Voordat ik thuis was waren ze al op.

Gonda zei

@Pike: Goh, wat knap van je! Het oprollen vind ik nog een hele klus... Wat dat betreft zijn knieperties makkelijker!

@Gelkinghe: Je kunt ze ook niet bewaren tot het nieuwe jaar :-)

Anoniem zei

Kan ik me inschrijven voor de proefavond?

Anoniem zei

Interessante info, leuk om wat meer te weten te komen over gebruiken in andere delen van het land.

Gonda zei

@Oh!: De proefavond is wegens slechte weersomstandigheden afgelast :-( Helaas, nu eet ik ze alleen maar op!

Fokelien zei

Hoi! Via de zoekmachine kom ik op je blog. Ik heb vandaag ook kniepertjes gebakken, naar mijn oma's recept! Zij kwam uit Harkstede, en bakte ieder jaar deze rolletjes. Die traditie heeft mijn moeder overgenomen, en nu mijn zus en ik. Ik leende een ijzer van de buurvrouw (ook een Groningse ;-)) en mijn zus heeft het oude ijzer van mijn oma. Of het 'hoort' of niet, wij doen er lekker slagroom in.
Op het nieuwe jaar!
Groetjes,
Fokelien