Vorig jaar ging ik van analoge hoortoestellen over op digitale. Het was wennen, vooral aan hoe het geluid zich steeds aanpast aan de omgeving. De techniek is nu wel zo goed dat het de spraakverstaanbaarheid niet meer belemmert. Wel klinkt alles soms anders na een lange stilte, en tijdens veel herrie om je heen klinken stemmen weer ietsje doffer.
Iets anders was het met het leeg raken van het batterijtje. Bij die analoge toestellen ging dat heel geleidelijk. Dan zat je eerst constant aan het volumewieltje te draaien en je af te vragen waarom alles ineens zo beroerd klonk. En waarom je geen scherpe instelling kreeg. Totdat je een lichtje op ging: natuurlijk, het batterijtje is leeg! Die analoge toestellen deden soms wel een maand met één batterijtje. Best lang. Ik had vroeger oplaadbare batterijen, en laadde iedere nacht de batterijtjes op. Helaas hielden ze het niet altijd een hele dag vol, vooral als ik laat naar bed ging. Dus weg met dat oplaadbare geval.
Bij die digitale toestellen is het anders. De eerste keer dat een batterijtje leeg was, zat ik net aan de telefoon. Er kwam een storend geluid door: ‘toetoetoet toetoetoet...’ En dat non-stop. Ik dacht dat het aan de telefoon lag. ‘Wacht even, ik bel je terug, mijn telefoon doet raar.’ Telefoon neergelegd, maar het geluid bleef. ‘Wat is dat in godsnaam!!’ Ik had niet direct door dat het aan het batterijtje lag, want veel geluiden worden zo goed opgevangen door die digitale toestellen, dat het lijkt of ze rechtstreeks mijn oren binnenkomen. Vooral als het stil is om me heen.
Ik belde terug. ‘Ik hoor dat rare geluid nog steeds, maar ik kan niet thuisbrengen waar het vandaan komt. Irritant zeg!’
Uiteindelijk begon het me te dagen. Ik had anderen er wel eens over gehoord dat ze een waarschuwingssignaal kregen als het batterijtje op z’n eind was.
Het is nog steeds wennen, dat irritante getoeter als het batterijtje op is. Het komt nooit gelegen. Of ik zit in de auto, en heb je beide oren nodig, of ik sta aan de balie van een volle apotheek… Het getoeter is zo hard dat anderen het kunnen horen als ze hun oor naast mijn hoofd houden. Er zit dan niks anders op dan het batterijtje meteen te vervangen. In de loop der jaren heb ik mijzelf aangewend om in iedere tas die ik wel eens gebruik een pakje batterijtjes te hebben. Dat is één van de dingen waar ik op let als ik wegga: heb ik alles?? Sleutels, geld, sigaretten, batterijtjes...! Batterijtjes behoren dus tot mijn standaarduitrusting. Ik kan niet zonder. Ik koop gewoon de goedkoopste: ik ben erachter dat de duurdere niet langer mee gaan dan die van het Kruidvat. Of ik bestel ze via internet per 10 pakjes à € 1,99 per pakje van zes stuks en zonder portokosten. Heel goedkoop.
Mijn nieuwe hoortoestellen vreten batterijen. Ze gaan nog geen twee weken mee. Intussen ben ik dus min of meer aan het getoeter gewend, maar het blijft vreselijk irritant.
zaterdag, februari 25, 2006
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
11 opmerkingen:
Dat heeft mijn vader ook: die heeft in allebei zijn oren zo'n apparaat. En af en toe wordt hij ook krankjorum van het getoet van de batterijen. En net als jij draagt hij standaard batterijen mee in zijn broekzak. Want het getoeter begint meestal op momenten dat hij die apparaten het hardst nodig heeft: in een vergadering of een bespreking met cliënten. :-)
Ben blij dat ik ze niet nodig heb. Ik hoor eigenlijk teveel, vind ik zelf. Als ik voor de klas sta op het bord te schrijven, hoor ik de leerlingen achterin de klas met elkaar fluisteren. En tot hun grote frustratie versta ik het ook nog letterlijk. Zonder om te draaien weet ik dan ook wie het is en kan ik ze terecht wijzen. Als docent erg prettig, maar als mens (dus in andere situaties) niet altijd even prettig.
Voor álles hebben ze tegenwoordig oplaadapparaatjes, kunnen ze dat nou niet voor hoortoestellen maken? Net als je mobiel; hup,'s avonds in het apparaat en 's morgens weer klaar voor een hele dag!
@Pike: Ik zou wel een beetje van jouw gehoor willen hebben.....
Het is mijn ultieme wens om goed te kunnen horen. Helaas...
@Ireen: Ik had vroeger dus zo'n opladertje, met oplaadbare batterijen. Het was geen succes, omdat ze niet een hele dag mee konden. Ik zal er nu nog eens naar informeren, misschien is de kwaliteit beter geworden of zo.
Het lijkt me erg lastig allemaal als ik het zo lees. Zelf niet goed kunnen horen en dan ook nog dat batterijengetoeter erbij.
Ik bedoel meer, dat je je hele hoortoestelletje erin kunt doen, net als een basisstation voor een telefoon, dat ze 's nachts opladen. Maar misschien lukt dat niet echt met van die kleine batterijen. Hoewel, waarom ook niet? Ze zijn zo slim tegenwoordig als het om gadgets gaat, hoortoestellen zijn zeker niet hip genoeg!
@Stella: het slechthorend zijn is vele malen erger dan het getoeter. Nee, leuk is anders.
@Ireen: Je hele toestel gewoon in het stopcontact pluggen! Maar het brengt ook beperkingen met zich mee, dan moet ik altijd 2 stopcontacten in de buurt hebben, ook als ik ergens logeer. Alleen voor thuisgebruik zou het kunnen.
Ik denk eerlijk gezegd dat de batterijen dan te groot zouden zijn. Dat maakt een hoortoestel ook onnodig groot. Het blijft modderen...
Ik heb overigens wel een hip toestel :-) Transparant, zodat je de 'inhoud' kunt zien. High-tech!
@Momo: Buitenstaanders merken inderdaad niet dat het veel moeite kost om te horen, ondanks de hoortoestellen. Dat is wel eens lastig!
Het leven met een hoortoestel is niet lastig, maar wel het leven met slechthorendheid!
Is het niet mogelijk om via een speciaal programmatje het toeteren uit te zetten? Zodat het net als vroeger gewoon minder wordt. Ook niet alles maar het lijkt me prettiger.
@Petra: Nee, helaas kun je dat niet wegkrijgen. Het houdt op als je het apparaat uit zet. En dat doe ik ook altijd als zo'n batterijtje op is.
Er zitten 4 programma's op mijn toestellen: spraak, spraak/telefoon, telefoon en een muziekprogramma waarbij de geluidsonderdrukking wordt uitgeschakeld. Voor de rest kun je niets doen.
Een piep in je hoofd! Beter dan stemmen. ;)
Het doet me een beetje denken aan de batterijen van mijn muis. Die gaan ook altijd op de stomste momenten op.
@Oh!: Behalve het getoeter van lege batterijen, heb ik ook nog een constante piep in mijn oren. Er zijn momenten dat ik daar knettergek van word. Gelukkig heb ik alles nog wel op een rijtje, en dat zou ik niet hebben als ik stemmen zou horen :-)
Kun je geen oplaadbare muisbatterijen nemen en die 's nachts opladen? Moet je ook maar niet draadloos gaan internetten! Ik heb nog een ouderwetse wirwar van snoertjes.
Een reactie posten