dinsdag, februari 28, 2006

Zoete trek

Ik ben een zoetekauw. Ik kan het snoepen redelijk onder controle houden, zolang ik er niet aan begin. Dan is het hek van de dam. Eén snoepje smaakt naar meer. En ongemerkt komt de bodem van de zak snoep of het pak koekjes in zicht alsof er een zwerm mieren overheen is gegaan. Soms ben ik er misselijk van, en neem ik mijzelf voor nóóit meer te snoepen. Dat duurt hooguit 24 uur, dan denk ik: ‘Ach, één snoepje kan best…’ En dan is het weer mis met mijn goede voornemens. Eén snoepje nemen lukt me namelijk nooit, net als één koekje. Al voor mijn mond leeg is, smacht ik al weer naar het volgende. Achter elkaar door. Ik baal ervan. De enige oplossing is er niet meer aan beginnen!
Snoepen is een vorm van troost: het geeft je heel eventjes genot. Maar het rotgevoel achteraf weegt zwaarder. Als ik lekker in mijn vel zit, heb ik nauwelijks behoeft aan zoetigheid. Ik denk er niet aan. Een drukke, vermoeiende of ochtend op mijn werk wordt verlicht als er een zak Engelse drop onder handbereik staat. Hoe drukker, hoe meer zin in kanen. Veel lastige klanten, en ik eet zo een zak Engelse drop op. Een slechte gewoonte, die ik graag wil doorbreken. Ik heb mij dan ook voorgenomen om op mijn werk niet meer te snoepen. Het is me de hele week al gelukt! Ehh...twee dagen dus, maar het voelt veel langer... De dagen duren lang als je niet af en toe wat weg hapt, zeg!
Ik heb nog wel zin in zoetigheid, dat wel. Vooral na het avondeten. Zoete toetjes dan maar. Ik kan eindeloos bij de zuivelafdeling van de supermarkt kijken naar het assortiment toetjes. Vooral als je vlak voor het avondeten boodschappen gaat doen. Minutenlang sta ik te wikken en te wegen wat het moet worden. Ik sta te dubben of het nou chocolademousse moet worden, of vruchtenkwark. Liefst iets romigs. Iets zachts en romigs, wat op je tong smelt en wat je met kleine hapjes naar binnen kan lepelen. Het hoeft niet veel te zijn. Liever een niet te grote hoeveelheid, dan voel ik me minder schuldig. Er mogen ook geen stukjes in zitten. Vruchtenvla is lekker, als het maar een gladde massa is. Net zoals yoghurt en kwark: het moet absoluut glad zijn. Dat dit niet de smaak van Nederland is, weet ik. Vaak staat er namelijk met grote letters op een verpakking: ‘Verbeterde smaak, nu mét stukjes.’ Of: ‘met echte stukjes fruit’. Kwark, vla en yoghurt moet je niet kauwen. Dat moet je langzaam genietend naar binnen laten glijden. Bij stukjes krijg ik kokhalsnijgingen.
Mijn zoete trek werd vanavond bevredigd door een klein schaaltje romige citroenkwark. Precies zoals ik het lekker vind: glad van samenstelling en zowel romig als fris van smaak.

Hebben jullie ook van die specifieke toetjeswensen? Hoe ziet jullie favoriete toetje er uit?

15 opmerkingen:

Gwendolin zei

zal ik je nu eens iets heel evrvellends gaan vertellen :)

Toetjes zijn de grootste dikmakers van nederland.

Ik eet geen toetjes meer tegenwoordig, heel af en toe als traktatie, maar verder niet. Ik drink thee :)
En als ik mezefl trakteer, dan doe ik dat met bolino, of mona pudding! jammie!

Anoniem zei

Van mij mag de hele warme maaltijd overgeslagen worden: alleen een toetje vind ik ook goed. :-)
Ik ben een echte 'toetereter', zoals wij dat thuis vroeger noemden. Vooral custard, zoals mijn oma hem maakte, is groot favoriet. Als ik bij mijn oma eet, maakt ze het nog steeds speciaal voor me klaar. De laatste keer zei ze: 'Als ik doodga, krijg je het recept van me.' Ik hoop dat ik dat recept dus nog lang niet krijg. Lugubere oma heb ik zeg. Brrrrr!!! Maar die custard is werkelijk waar om je vingers bij op te eten.

Oh ja, en crumble met mascarponeroom.......gemaakt naar een recept van Jamie Oliver. Waanzinnig lekker, maar je voelt je tijdens het eten al vijf kilo aankomen. :-)

Gonda zei

@Gwen: Hè, bah, zeg dat nou niet :-(( Af en toe mag je best zondigen!
Ik heb het weer minder op Mona toetjes, een puddinkje bekoort me niet zo, iets moussigs weer wel.
En bolino, zitten daar niet van die balletjes in? Een soort stukjes dus... Yuk!

@Pike: Jij kijkt als je uit eten bent zeker ook als eerste naar de desertkaart :-) Ik probeer altijd ruimte over te laten voor een toetje. Ook al laat ik dat tijdens een dinertje vaak achterwege omdat ik al te vol zit...
Custard is inderdaad lekker, maar dan wel zonder klontjes en vellen!

Anoniem zei

Tiramisu!

Anoniem zei

Ik eet geen toetje na een maaltijd. Ik eet wel toetjes áls maaltijd, word je er ook niet dik van :D
Roomijs, tiramisu en chocolademousse. Iets anders eet ik eigenlijk nooit.
Stukjes zijn ook vies! In ijs ook (lekker romig ijs, doen ze er keiharde chocoladestukjes in..of nootjes ofzo.. zo stom!)

Gonda zei

@Marcel: Ja! Is ook lekker. Toch koop ik dat zelf niet vaak. Een paar keer per jaar maar. En op de een of andere manier meestal rond Kerst. Als ik het vaker zou eten, zou ik er snel genoeg van krijgen. Dat heb ik niet met yoghurt en kwark, dat kan ik iedere dag eten.

@Stella: Ik eet altijd braaf mijn maaltijd. Dat zit er zó ingebakken! (Gezond eten dus.) Wie weet als ik ooit helemaal alleen ben, dat ik dat ook doe (alleen toetje, alleen wat je echt lekker vindt.)
IJs is het allerlekkerst, maar ik eet het niet vaak. Waarschijnlijk om dezelfde redenen als het niet vaak eten van tiramisu. Ik wil het speciaal houden om er extra van te genieten.

Anoniem zei

Ik laat altijd ruimte over voor een toetje, altijd. En ik kijk inderdaad altijd als eerste naar de dessert. :-) Een afknapper vind ik persoonlijk een Dame Blache. Bléh! In een lokaal restaurant hebben ze de 'ijsverrassing'. Dan moet je echt slechts een lichte maaltijd nemen, want anders krijg je dat dus nooit op. Spekkie naar mijn bekkie dus.

Petra zei

Chocola!!! En men zegt dat chroom helpt tegen zoete trek...

Anoniem zei

als ik uit eten ga kijk ik eerst naar de toetjes. thuis vind ik zelfgemaakte tiramisu, mona griesmeelpudding met saus, alle, echt alle chocolademousse-toetjes en vanille en choco vla met slagroom. ohohoh heerlijk.

Gonda zei

@Pike: De Dame Blanche staat of valt bij de saus: een vieze nep-chocoladesmaak verpest het hele toetje.

@Petra: Chroom werkt inderdaad bloedsuikerverlagend. Vooral na het eten krijg je zoete trek, dat is een bekend verschijnsel. Het heeft te maken met de insulineproductie na een koolhydraatrijke maaltijd. Ik weet dus waar het vandaan komt... Toch kan ik het niet altijd onderdrukken. Chroom heb ik een tijdje geprobeerd, en ik moet zeggen, het hielp wel.

@Wies: Chocolademousse is inderdaad lekker! Wel volle romige. Niet die magere. Als je toch zondigt moet je het goed doen!
En ja, griesmeelpudding!! Ik maak dat wel eens zelf, mmmm....heerlijk.

Irene zei

'Death by chocolate' ...need I say more? ;-)

Gonda zei

@Ireen: Zolang je het maar bij 10 g per dag houdt :-)

Anoniem zei

Na de avondmaaltijd eet ik vaak een stukje chocola (minstens 80% cacoa). Toetjes lust ik niet na warm eten. Wel als maaltijd of tussendoortje. Ijs als toetje vind ik wél lekker, maar dan zonder stukjes erin.
Ja die stukjes overal in: brrr!

Gonda zei

@Nova: Dat is ook mijn favoriet: die hele donkere. Heel bitter en puur. Heerlijk!
Eet je echt een toetje als maaltijd? Ik kook altijd, en probeer altijd de maaltijdschijf te volgen. Beetje stom, maar het zit er nou eenmaal ingebakken...

Anoniem zei

Oh, niet als avondmaaltijd hoor. Nee zeg, das niet genoeg hoor.
Wel soms als ontbijt, lunch of tussendoortje.
Verder heb ik een kind, dus ik moet verplicht gezond eten :-)
(ze is op meerdere manieren goed voor me)