dinsdag, april 03, 2007

Ongelukje

Wachtend in de rij van de kassa besloot ik tot de impulsaankoop. Tijd om uitgebreid te wikken en te wegen wélke smaak ik zou nemen, had ik niet. Ik had acute lekkere trek, en de rij schoot al flink op. Als je wilt dat het langzaam gaat, gaat het kassameisje ineens heel snel bliepen, zul je net zien.

Ik haat snelle beslissingen.

Had ik nou maar die grote, zachte oranje ballen gekozen, die buttercreamballen. Maar nee, ik moest zonodig amandelbonen pakken. Zo lekker vind ik ze eigenlijk helemaal niet, maar ja, de tijd drong.
Bij het afrekenen bedacht ik me nog dat ik wel voorzichtig mocht zijn met kauwen. Eerlijk waar, ik herinner me nog dat ik dat dacht.
Het is de kunst om een amandelboon zo lang in je mond te houden en er op te zuigen, tot bijna alleen de amandel nog over is. Pas dan, op het áller-állerlaatst, mag je kauwen.

Dat is de theorie.

Ik was niet gedisciplineerd genoeg, want ik beet voortijdig.

Krak.

Met mijn tong voelde ik een krater, ergens achterin in mijn bovenkaak. Shit.
‘Had ik maar… had ik maar….’ Achterafgelul natuurlijk. De kies zat al lang en breed ergens in mijn maag, samen met de amandelboon. Ik was zó nijdig op mezelf, zó verschrikkelijk pissed.

Vanmiddag zat ik bij de tandarts. Ik voorzag al allerlei ellende met trekken, kronen, en hoge rekeningen. Maar het moest. Zoiets kun je niet ongestraft laten zitten zonder ongewenste rottingsprocessen uit te lokken.
‘Technisch makkelijk op te lossen’, hoorde ik vaag. Mijn tandarts mompelt altijd van alles als hij bezig is, hij denkt hardop. Ik hoorde hem ook nog iets van ‘verstandskies’ mompelen, maar het fijne ontging me. Ik weet dat mijn ene verstandskies een beetje raar gaat liggen de laatste jaren. Net alsof ie wat weg zakt.

Binnen een uurtje had ik weer een normale kies. De schade viel mee. Hij voelt iets ronder dan eerst, maar dat is alles. Ik heb goddank geen krater meer.
Volgende afspraak is in oktober. Dan maar eens vragen wat hij nou precies met die verstandskies bedoelde...

39 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat is k*t! Zelfs eens gehad met winegums. Nooit meer winegums gegeten, dat begrijp je wel.

T. zei

Dat zijn wel heel dure amandelbonen geworden. Gelukkig kon je tandarts er meteen iets aan doen. Da's even slikken!

Anoniem zei

Oe ja, erg is dat, vooral dat gevoel van krater. Ik heb het ook een keer gehad met een chocotoff en kon niet stoppen met voelen.

Gerhard zei

En, ga je de rest nog opsabbelen? Of heb je het er wel even mee gehad.

Gonda zei

@Es: Ja precies, en dat riep ik natuurlijk ook luid :-) Ik denk ook niet dat ik ooit nog amandelbonen eet. Ze zullen altijd een vieze bijsmaak houden.

@Teddy: Ik kon tussendoor geplaatst worden, anders was het pas na Pasen geworden. Gelukkig!

@Jowi: Het gebeurde zaterdag, en dinsdag was mijn krater weg :-) Ik zit nu overigens nog steeds te voelen, het voelt nu weer anders. Maar alles beter dan een krater :-)

@Gerhard: De rest heb ik niet meer aangeraakt! Ik heb ze meegegeven aan mijn dochter. Geen amandelbonen meer (voorlopig)!

Anoniem zei

Oh dat is heel vervelend. Deed het niet pijn dan? Zo te horen zat er op dat moment weinig verstand in je kies...
Ik had een keer een ´sneeuwbal´ een soort anijsbolletje. Ik kauwde natuurlijk ook en ..krak, de eeuwige beugeldraad achter mijn tanden kapot. Ik heb ze ook nooit meer gegeten! (Jammer want eigenlijk zijn ze superlekker!)

Gonda zei

@Hette: Ik voelde niks. Van de reparatie ook niet trouwens.
Sneeuwcaramels ken ik, we hebben ze in het snoepassortiment van de apotheek. Ik laat ze maar liever staan, want ze zijn verslavend!
Ik ben nog van de generatie zonder beugeldraad, maar kan me voorstellen dat zo'n draad oppassen geblazen is!

Anoniem zei

die verstandskies kun je beter nog maar even laten zitten, alhoewel ;) ik geloof niet dat dat wat uitmaakt bij jou.... oeh...:))

Erik zei

Ik had vorige maand hetzelfde, ouderdoms verschijnsel denk ik.

Anoniem zei

'Voorlopig'? Je neemt toch voortaan gewoon buttercream, maar gelukkig is het leed gauw geleden.

Irene zei

Wees maar blij dat je niet voor toffees hebt gekozen, wie weet wat er dán allemaal was blijven hangen!

Anoniem zei

Nou, Anonymous ben ik hoor, sorry Goentah.

Anoniem zei

En de rest van de amandelbonen? Linea recta de prullenbak in? Of toch weer gaan eten?

Anoniem zei

Wat vervelend! Mijn moeder heeft het een keertje met een kers in taart gehad en waarschuwt sindsdien altijd als we iets met kersen eten.

Anoniem zei

Eerst dat vervelende gevoel van die impulsaankoop en dan ook nog gestraft worden met een kapotte kies. Het zit je niet mee Goentah. Gelukkig maar dat het nog redelijk goed afgelopen is.

Volgende keer gewoon chocolade-eitjes kopen. ;-)

Anoniem zei

Ik trof ooit een olijf met pit in een salade...

Gonda zei

@Wie (is Wies): Hahaa je hebt niet veel vertrouwen in mij :-)

@Erik: Watte? Ik oud?? ;-) Zeg dat nou niet zo hard, dadelijk ga ik het nog geloven ook...
Hebben ze daar trouwens behoorlijke tandartsen?

@Anonymous/Marius: Sinds het breken van die kies heb ik nog helemaal geen zin gehad om op welk soort snoepje dan ook te kauwen. Goed hè! Zelfs geen zin in zacht snoep!

@BB: Nee, de aanblik van die rotsnoepjes alleen al bezorgde me rillingen. Ik heb ze dus weggegeven. Eigenlijk had ik ze inderdaad de vuilnisbak in willen mikken :-)

@She: Oeee! Kersen zijn levensgevaarlijk! Zo'n blik kersenvulling is nooit helemaal pitloos. Ik eet kersengebak ook altijd met gepaste voorzichtigheid.

@Gerard: Had ik het maar nooit gedaan... Maar ja, dat is achteraf gesproken, gedane zaken nemen geen keer.
En wat denk je, natuurlijk heb ik chocolade-eitjes in huis! Het nadeel van chocola is dat je er niet van dóór kunt eten. Tenminste ik niet. Na één eitje heb ik het wel weer gehad.

@Pascal: Met desastreuze gevolgen, mag ik aannemen....

Anoniem zei

Alleen nog maar zacht voedsel...dat is de oplossing. Alhoewel...ik heb mijn kies een keer stuk gebeten op een overblijfsel van een olijvenpit in de tapenade....

Gonda zei

@Esther: Shit zeg, wat is er nog wél veilig??
Dit met die amandelboon is niet het eerste ongelukje wat ik met een kies heb gehad. Jaren geleden heb ik een kies stukgebeten op een korst brood! Gewoon vers brood! Tsss!

Gonda zei

@Ireen (jij stond er ook tussen, sorry!): Op mijn werk hebben we momenteel een soort megablik Quality Street staan. Wat zeg ik, een tón! Zeker 10 kg zit erin! Ik heb er laatst een genomen, maar pas nadat ik erin geknepen had, en er zeker van was dat ie zacht was!

Anoniem zei

Ik zou ook geen harde dingen meer durven eten... :-/

Gonda zei

@Helen: Zou dat dan toch de leeftijd zijn?? Vroeger dééd ik het gewoon, en het ging altijd goed...

Gonda zei

@Hanscke: Ik heb geen angst voor de tandarts, hoor, en ook mijn tandarts is ontzettend aardig. Hij heeft mij wel eens toevertrouwd dat tandarts zijn eigenlijk een eenzaam beroep is: je zit de hele dag tegen een open mond aan te kijken. Niemand die tegen je terug praat! Daarom praat ie zelf zoveel, om nog een beetje het gevoel te hebben dat hij contact met zijn 'slachtoffers' heeft!
Ik had daar nooit zo bij stil gestaan, maar het is waar.

Anoniem zei

Knap vervelend..
Als je amandelen er eenmaal uit zijn, dan moet je ze natuurlijk niet weer naar binnen werken, zelfs niet in de vorm van amandelbonen. Dat is vragen om moeilijkheden. ;-)

Maar toch mooi dat je met een kiestransplantatie ontsnapt bent aan een gat (of een nepkies) in je gebit.

Anoniem zei

Oeh, onhandig!
Maar qua pijn viel het dus gelukkig wel wat mee, dat scheelt weer.

Anoniem zei

Is alles toch wel goed met je Goentah? Heeft Bouw- en woningtoezicht nou iets gedaan aan het pad, of moet je maar berusten en blijft de bouw een soort museum van pissende mannen? Ik denk dat het wel goed is met je, je bent alleen druk. Hadden ze de juiste foto gebruikt voor die Nieuwskrant?

Anoniem zei

*check* Nee, nog steeds geen teken van leven.. Alles goed?

Anoniem zei

Ach als kiezen willen breken doen ze dat ook bij zachte drop is de ervaring hier...

Anoniem zei

Niet zo kieskeurig met impulsaankopen?

Anoniem zei

joehoe goentah, waar zit je?

Anoniem zei

"Volgende afspraak is in oktober": ik hoop dat er eerder een logje van je verschijnt. Het is lekker lezen hier.

Gerhard zei

Ik begin je een beetje te missen. :(
Of moeten we soms de politie waarschuwen? :)

Anoniem zei

Kun je één regel schrijven, zoiets als dat er niets is maar dat je stil bent.

Gonda zei

@Allen: Wow! Ik word gemist! Tot oktober hoeven jullie niet te wachten, de politie hoeft ook niet ingeschakeld te worden :-) Slechts een kleine pauze! Ik ben er nog steeds...

Anoniem zei

Shit, volgende keer toch maar een zacht zoet dropje dan? :-)

Anoniem zei

Ik kwam ook eens even kijken of alles wel goed. Gelukkig dat we niet tot oktober hoeven te wachten ;-).

Anoniem zei

Wordt er hier nog wat geschreven? Al is het maar iets in de trant van: "wat een rotaflevering van Grey's Anatomy" (ja, ik kijk nu ook!!) of "de net gekochte yoghurt was zuur" of "wat was het mooi weer vandaag, weet iemand nog een goed boek voor in de tuin?" =:~)

Gonda zei

@Marijne: Grey's Anatomy was shit!! Meredith dood?? Nah, ik geloof er geen barst van. Ze komt wel weer tot leven, op TV is alles mogelijk ;-) Het móet gewoon!!

En ja, er is weer geschreven :-) Pfff.

Anoniem zei

sorry hoor maar grey is echt hartstikke dood. ;(