woensdag, mei 09, 2007

Pain in the ass

Loggers maken rare gedachtenkronkels. Van regen tot Franse hurkwc’s. Er valt ook wel enig logisch verband te bespeuren: het spettert allebei. Het eerste op je hoofd, het tweede op je voeten.
Met beide zaken ben ik niet blij. Nu is regen een noodzakelijk kwaad, wat ik wel móet tolereren, maar Franse hurktoiletten probeer ik, als het even kan, te vermijden.
Wie kent niet het gevoel van afschuw als je moe en plakkerig na een lange dag rijden, op een Franse Air halt houdt voor een sanitaire stop, en je, na uren in de rij voor de plee’s te hebben gestaan, tot de ontdekking komt dat het zo’n stinkend gat in de grond is... Mijn vakantieobstipatie begint precies dáár: bij dat gat. Ik kan het niet. Het lukt me niet. Hoe graag ik ook zou willen. Hoe kom je er in godsnaam droog weer uit? Om over de smurrie onder je voetzolen nog maar niet te spreken...
Van alleen de lucht al ga ik over mijn nek. Halverwege de rij voor de wc’s val ik al haast flauw van de geur. Iedere keer als de deur open gaat, komt er een donkerbruine walm uit.
Tienduizend keer liever doe ik het in de berm, met distels, brandnetels of wat dan ook onder me, en in het volledige zicht van de voorbijrazende auto’s op de snelweg.
Nog erger is het, als je eenmaal op de camping bent aangekomen, je tentje hebt opgezet, min of meer gesetteld bent, en dan tot de ontdekking komt dat er alleen maar hurkwc’s in de directe omgeving zijn. Dat overkwam me afgelopen zomer. Er was precies één toilethok met een normaal vormgegeven wc. De ‘Salle Handi’. Ik voelde me behoorlijk gehandicapt door die hurkwc's, dus ik liep meerdere malen per dag het pokke-eind naar de Salle Handi. Het was een bergachtige camping in de Pyreneeën, met veel hoogteverschil, dus zo simpel was het nog niet om daar te komen. ’s Avonds was het aardedonker, en het is me een paar maal overkomen dat ik een lelijke smak maakte op weg naar mijn Salle Handi. Hoe fijn en mooi die camping ook was, ik was blij dat we er weg gingen. De camping erna had minstens acht sterren, en met alleen normale wc’s die schoner waren dan mijn wc thuis. Een verademing.
Wie die hurkwc’s uitgevonden heeft mag Joost weten. Ze mogen hem of haar zo door zo’n hurkplee trekken wat mij betreft.

Hoe denkt u over dit Franse fenomeen? Bent u er net zo blij mee als ik? Ik kan me niet voorstellen dat er ook maar íemand is die er enthousiast over is.

19 opmerkingen:

Anoniem zei

Van toiletluchten ga ik al gauw over m'n nek! Ik heb het een keer gehad in een restaurant, dat ik ná het eten nog even een snelle plas wilde doen, ik had nog een reis voor de boeg. Toen trof ik me een paar smerige wc's... je kunt wel raden, waar mijn duurbetaalde maaltijd is beland.

Het nut van een hurkwc is me nooit duidelijk geworden overigens, afschaffen die handel! Ik neem voor onderweg in de vakantie altijd een flesje mee, waarvan de zijkant is weggesneden, werkt perfect in de struiken, een soort plasfles voor dames.

Anoniem zei

Een plas doen op een hurkwc lukt nog wel, maar een grote boodschap? Vreselijk! Daar begin ik niet aan. Vraagje, wat doe je dan met de plas die in het flesje met weggesneden zijkant is gekomen? Droppen in de planten? kun je het beter rechtstreeks doen.

Gerhard zei

Mijn eerste contact met zo'n wc was toen ik een jaar of 15 was. Tot dan toe had ik redelijk weten te verbloemen dat ik niks ruik. Ook richting mijn naaste familie, met wie ik mee was. Ik viel genadeloos door de mand toen ik op zo'n ding was geweest en mijn vader na een tijdje vroeg wie er toch zo naar pis stonk. Ik bleek het te zijn. Bijna liep ik daardoor een stevige smetvrees op.

Anoniem zei

Wil je niet over je broek pissen/schijten, moet je ook nog wat achterover leunen...
inderdaad, vaak met één hand steun zoekend tegen de smerige achterwand !
Lijkt me best om op dat moment niks te kunnen ruiken, Gerhard.
Onbegrijpelijk dat een land waar je zó lekker kunt eten zulke achterlijke plee 's heeft:
Dóórtrekken die Franse uitvinder !

WC 's in Wit-Rusland zijn nog nét een graadje erger. Inderdaad alleen maar een gat in de grond.
Maar hun neem ik 't niet kwalijk...

Anoniem zei

Ik heb dit nooit begrepen. Als man vaak geen probleem als het om de kleine boodschap gaat.;-)

Anoniem zei

@Hanscke: Het is gewoon een handig hulpmiddel voor vrouwen, wij moeten altijd veel moeite doen, maar op die manier ben je een beetje een man, gewoon richten (tegen een boom bijvoorbeeld):-)Geen natte broekspijpen en schoenen meer tijdens het wildplassen! Mijn ervaring hiermee kun je teruglezen op ons vakantieblog.

Anoniem zei

maak je dan geen gebruik van die beugels aan de zijkant? ;)))

Anoniem zei

Bah hurkwc´s. Wie dat inderdaad heeft uitgevonden is niet goed wijs.

Anoniem zei

Leuk dat ik de schuldige ben van je erg grappige schijf-het-van-je-af-verhaal.

Hoogste tijd voor een positieve kijk op deze belangrijke zaak. Goentah en de reageerders hierboven: jullie doen het hurktoilet ernstig tekort, het is alsof jullie door een gekleurde bril kijken. Ooit op het toilet van een camping of wegrestaurant een schone wc-bril gezien? Ik niet! Dat wordt dus of poetsen (waardoor het meegebrachte wc-papier te gauw opraakt) of met kramp in de benen boven de pot hangen. Lekker hoor.
Voor je fysieke gezondheid is de klassieke zit ook erg ongezond, zo heb ik me door een bevriende maag/-darmspecialist laten vertellen. (Hij zou iets bevooroordeeld kunnen zijn want zijn vrouw is Française.)
Op het hurktoilet is de spanning op de kringspier zodanig dat de ontlasting uit de daartoe bestemde opening zou moeten glijden zoals de paling door de hand van het jongetje in de legendarische 'Achterwerk in de kast'aflevering. (Nog een achterwerk, toe maar, ik raak op dreef.)
Dat hevige gepers op 'ons' toilet is de reden dat er zoveel mensen sterven tijdens de stoelgang, beseft u dat wel? Zo'n dood is uiteraard een taboe, vandaar dat er nauwelijks openbare cijfers over te vinden zijn.
Kortom; ik ben blij dat ik eind juni weer een keur aan hurktoiletten kan gebruiken. Ik zal mijn bevindingen ook in een log weergeven. Compleet met foto's. :P En ik hoop van harte dat de EU niet van de Fransen eist dat ze die gemakswondertjes moeten afschaffen. Zo, ik heb gezegd! :)

Anoniem zei

Om van te kokhalzen. Het was wel eens zo erg met die 'modder' dat ik vreesde uit te glijden.

kastelke zei

'k Heb ooit een blaasontsteking opgelopen omdat ik dringend moest, maar het toch maar besloot op te houden telkens als ik zo'n toilet zag. :-(
En een andere keer, in Turkije, trof ik wonder-boven-wonder toch eens een redelijk schone hurkwc aan. Ik leg eerst een bedje van toiletpapier om m'n voeten op te zetten, doe mijn ding, kleed me deftig terug aan, en trek door. En toen liep het mis: met een geweldige straal trof het water niet de uitsparing in de grond, maar spoelde het alles, inclusief mijn bedje van toiletpapier, over m'n voeten. Gillend ben ik buiten gelopen!

Gonda zei

Nou Epi, de algemene mening over hurkwc's is dus, ondanks de vele voordelen die een hurkwc schijnt te hebben (!), behoorlijk negatief :-) Van vieze voeten tot en met blaasontsteking zijn de ervaringen!
Ik ga trouwens ook nooit op een 'vreemde' wc zitten, zelfs niet na goed schoonmaken van de bril. Maar liever boven een gewone wc hangen, dan boven een gat in de grond...
Er zit inderdaad veel wc-ellende tussen mijn oren, dat heb je goed ingeschat :-) Oost West, thuis best...

Anoniem zei

Verschrikkelijk vind ik het. Echt afschuwelijk. Maarruh... een gore Dixi is ook niet alles. Met de Vierdaagse van Nijmegen moet je eerst 60 uur wachten voordat je aan de beurt bent om vervolgens in een ranzige Dixi te mogen plassen. Iew!! Maar deze zijn nog wat smeriger. Eens.

Anoniem zei

En ja, dan kom ik ook eens langs natuurlijk, dat zat er dik in, zul je net zien! En natuurlijk ga ik er tegenin! Dat is wat ik doe ;-)

Okee, geef toe, ik vind een nederlands zittoilet ook prettiger, als ik de keus heb tussen een schoon zittoilet en een schone hurkplee. Maar ga je naar Azië, daar zijn zowel hurkplees als zittoiletten en meestal zijn ze niet schoon. Geef mij dan maar de hurkplee! Want een ranzig zittoilet is nog 100 keer erger dan een ranzige hurkplee! En de stank is gelijk, kwestie van niet door de neus ademen, is te trainen!

Anoniem zei

Eerkijk gezegd heb ik me er nog noot zo grondig over 'gebogen'... ;-)

Anoniem zei

Toch nog een beetje bijval. Dank Searh, nu voel ik me niet meer zo hopeloos in de minderheid.
Maar Goentah, boven een gewone wc hangen is een aanslag op je beenspieren. Je staat daar in zo'n vreemde krampverwekkende halfspagaat. Op de hurkplee kun je tenminste relaxed zitten, zonder spierpijn achteraf.
Het nadeel, dat geef ik toe, is het doorspoelsysteem. Als je aan het (altijd groezelige) touwtje trekt: meteen wegsprinten is het devies.

Anoniem zei

Ik hurk ook liever in een berm...wat een walgelijke walm komt er uit die toiletten (vooral langs de snelweg, *kots*)

Als ze goed schoon zijn en normaal doortrekken (i.p.v. je voeten te overspoelen) is het nog wel te doen. Helaas is dat zelden het geval..

Anoniem zei

Ik wilde er ook nooit aan. Tot mijn huidige man me de voordelen liet zien. Excusez le mot, maar het poept gewoon veel beter. In een veel natuurlijker houding. Moet ie inderdaad wel schoon zijn en handgrepen aan de zijkant hebben. Spierpijn en voor de zekerheid wegsprinten bij het doortrekken blijft.

Anoniem zei

Erg gelachen om alle reacties en natuurlijk ook het stukje zelf.
Laat ik duidelijk zijn, ik vind het ook helemaal niets.
Maar aangezien ik een aantal gastlessen heb gegeven over hygiëne en over het tekort aan water in Kenia, hang ik daar liever boven zo'n hurkplee (als ze er al zijn), dan dat ik daar in de bosjes moet gaan zitten poepen met de kans in mijn billen gebeten te worden door één of andere inheemse giftige slang of spin.
Andere keuzes zijn daar ook niet, maar het bouwen van een hurkwc is nl. wel een stuk goedkoper dan een heerlijk normaal toilet. Ingrid