zondag, mei 13, 2007

Soepje

“Mam, we komen zondag bij jou eten, hoor!”

God ja, da’s waar ook. Moederdag. Grappig dat ze nu wel op een dag als deze bij me komen, terwijl we er vroeger altijd een beetje aan voorbij gingen. De zelfgefröbelde cadeautjes en de uit het hoofd geleerde gedichtjes vond ik schattig, ik bewaar veel, dus het meeste heb ik nog. Verder hoefde dat moederdaggebeuren voor mij niet zo. We gingen meestal naar een van de oma’s, die waardeerden het tenminste.

“Maak je die lekkere courgettesoep?”

Courgettesoep? Oh jeetje, ja, ik herinner me die soep. Ik had net een staafmixer gekocht, en ik ging kokkerellen. Ik wilde eens een crèmige, gladde soep maken. Welke ingrediënten ik gebruikt heb, weet ik allang niet meer, maar het resultaat was best goed, al zeg ik het zelf. Er gingen in elk geval courgettes in. En een ui, meen ik, en een aardappel, om het een beetje te binden. En volgens mij ook gorgonzola. Of was het nou Boursin?
Gisteren heb ik boodschappen gedaan. Courgettes, Boursin én gorgonzola meegenomen. En voor de zekerheid ook een pakje droge tomatencrèmesoep, voor noodgevallen.
Vanmorgen heb ik het soepje gemaakt. Tot op het laatst wist ik niet wat ik erin zou gooien: de kruidenkaas of de gorgonzola. Het is de gorgonzola geworden. Met het risico dat mijn ‘schoonzonen’ het niet lekker vinden. Geen idee eigenlijk of ze dat lusten.
Het ziet er vreemd uit. Zachtgroene drab. Bij wijze van brunch heb ik er net van geproefd. Het smaakte niet slecht, maar wel anders dan ik me herinnerde. Had ik er toch Boursin in moeten doen?

Lekker of niet lekker, ze komen natuurlijk voor mij, niet voor de soep. Moederdag! Ik ben het feestvarken! Vooruit, we doen gezellig mee met die commerciële onzin.

20 opmerkingen:

Anoniem zei

En overladen met cadeaux???

Gonda zei

@BB: Nog niet, ze zijn er nog niet:-) Geen ontbijt op bed gehad dus...

Anoniem zei

Diner op de bank dus maar? *lol*

Anoniem zei

Klinkt gezellig. Fijne dag en ik hoop dat je er van geniet.

Anoniem zei

De eer aan alle moeders. Alleen deze dag?

Anoniem zei

boursin had het moeten zijn. :) maar als je van gorgonzola houdt zal het ook wel smaken. hier aten we asperges met mijn moeder. ook een soort traditie. vroeger deden we er thuis niets aan. en hier hebben we een extra lekker ontbijt op moederdag met badschuim en deo. ;)))

Anoniem zei

En, heeft het soepje gesmaakt??
Moederdag is er een beetje bij ontschoten. Als ik in NL ben is het voor mijn moeder altijd een ´moederdag´. Dan doen we zo veel mogelijk dingen samen. En mijn moeder is bovendien net geopereerd dus ik hang vaak genoeg met haar aan de lijn. Vanuit het hotel hier is dat trouwens wel een beetje prijzig.
Vooruit, ik zal morgen vanaf het werk bellen.

Anoniem zei

"Moederdag een blijde dag." Zo begonnen die gedichtjes toch?
De 'zachtgroene drab' doet me een beetje aan je vorige log denken.;)
Het klinkt in ieder geval heel smakelijk. En schoonzonen horen alles te lusten, dus de soep zal wel op zijn gegaan.

Zelf geen moeder zijnde werd mijn moederdag grotendeels bij mijn moeder doorgebracht. Als cadeau gaf ik de Opzij en Psychologie Magazine (met z'n tweeën in de aanbieding). Die Psychologie krijg ik dan binnenkort terug. Ook niet onbelangrijk. ;)

Anoniem zei

En, hoe smaakte het? :)

Anoniem zei

Ik neem aan dat je schoonzoons er lekker van hebben zitten smullen?
Er is geen lekkerder soep dan die van mijn schoonmoeder!

Gonda zei

@Hanscke: Het was ook gezellig, ik heb er van genoten!

@Marius: Ik heb lieve dochters, die ook als het géén moederdag is, laten merken dat ze om me geven!

@Wies: Volgens mij was het wél gorogonzola, echt waar. Ik heb later even zitten googlen op recepten en zag dat er inderdaad veel met boursin wordt bereid.
Asperges zijn ook yummie! Goed idee voor volgend jaar :-)
(Was het badschuim ook lekker? :-) )

@Hette: Gaat 't weer beter met je moeder? Ik snap dat je nu bij haar wilt zijn. Niet leuk dat je zover weg bent. Bel maar lekker vaak van het werk :-)
Het soepje was lekker!

@Epi: Vroeger vroeg mijn vader altijd bij het zien van ondefinieerbaar voedsel: 'is het al gegeten, of moet het nog gegeten worden?' Hahaa! Inderdaad, het paste goed bij mijn vorige logje :-)
Jij geeft je moeder dus wat je zelf eigenlijk wilt hebben. Heel slim :-) Ik kreeg van mijn 2 dochters + aanhang ook iets waar wat eigenbelang bij zat: een broodbakmachine. Ze hebben hun bestelling al doorgegeven voor de eerstkomende keer dat ze blijven slapen :-)

@Merel: Lekker pittig soepje! Volgende keer ga ik hem met boursin proberen. Een vergelijkend warenonderzoek.:-)

Gonda zei

@Gerard: Mijn ene schoonzoon is een beetje een moeilijke eter (understatement). Hij deed in elk geval wel alsof hij het lekker vond :-) Aan de ander kon ik zien dat hij het écht lekker vond.

Anoniem zei

Er gaat basilicum in en room...en een ui inderdaad (maar kan ook zonder).

Mijn vriend heeft die soep pas ontdekt..jammie!

Gonda zei

@Mad: Maken jullie hem met gorgonzola of met boursin? De basilicum wist ik niet, maar ik heb er inderdaad ook een scheut room in gedaan. Erg lekker!

Anoniem zei

courgettesoep, krijg er spontaan trek in.....gaan ik onthouden om te maken van het weekend!

Gonda zei

@Search: En wat ga je er bij doen? Boursin of gorgonzola? Eet ze!

Anoniem zei

Best handig, een broodbakmachine. Ik heb er ook een. Moet hem weer eens gebruiken, ik was eigenlijk nog in de experimenteerfase en worstelde met de Duitse handleiding. Toch al diverse lekkere broodjes op. :P

Gonda zei

@Epi: Als jij hele films in Duits kunt volgen, moet zo'n handleiding een eitje zijn ;-)
Ik heb goddank een Engelse handleiding. En er werden ook maatjes bijgeleverd met cups, tea- en tablespoons. Dan hoef ik die niet te gokken.
Ik heb al 2 x iets gebakken, maar het brood is te groot voor mij alleen. Ik wacht dus maar met bakken tot ik hulp met eten heb :-)

Anoniem zei

Bij een Duitse film kun je ook nog plaatjes kijken, dat scheelt.;)
Een Engelse handleiding? Geen Nederlandse erbij? Maar je bent goed in Engels, begreep ik al uit je 'over mij'.
Mijn machine is niet zo groot, bovendien willen de aanstaande broden nog wel eens iets inzakken. Daardoor blijft er een compact, bijna vierkant, broodje over dat in twee dagen makkelijk opgaat.:)

Anoniem zei

Klinkt toch wel gezellig, zo'n samenkomen van de familie en het gerecht wel heel lekker :)