zaterdag, september 17, 2005

De Marokkaanse Bruiloft

Al maanden kon ze nergens anders over praten, mijn Marokkaanse collega, dan over haar aanstaande huwelijk.
Het is een vrij stil meisje. Knap om te zien, rank figuurtje. Maar vóór ze het over haar huwelijk begon te hebben, wisten wij - mijn andere collega's en ik - niet eens dat ze een vriend had.
Natuurlijk waren wij allemaal nieuwsgierig. Hoe gaat zoiets, een Marokkaanse bruiloft? We hoorden veel van haar: drie dagen feest, henna-beschilderingen, veel jurken, familie die over kwam uit Marokko, rituelen, tradities etc. Voor ons een heel andere wereld, voor haar heel gewoon. Voor zover je een huwelijk gewóón kunt noemen.
Eigenlijk verbaaste het ons, want Rachida is een moderne Marokkaanse meid. Draagt geen hoofddoekje, zelfs buitenshuis niet. Het enige wat ons eraan doet herinneren dat ze moslima is, is de Ramadan. Niet dat ze daar dan over praat, maar we zien haar niet eten en drinken. Zelfs bij extreem warm weer klaagt ze niet over dorst. Alleen als antwoord op onze vragen vertelt ze dat ze de Ramadan eert. Voor haar de normaalste zaak van de wereld, ze maakt er geen woorden over vuil.
Ongeveer een maand geleden ontvingen we de officiële huwelijksaankondiging. Een donkerblauwe kaart, met zilverkleurige opdruk. Tweetalig: arabisch en nederlands. Geen toekomstig adres erop, want dat was niet gebruikelijk in Marokkaanse culturen, aldus onze collega.
Het was ons in eerste instantie niet geheel duidelijk of het een aankondiging betrof, soort kennisgeving, of dat het een uitnodiging was. Maar ze verzekerde ons dat we allemaal welkom waren.
De "huwelijkskoorts" sloeg ook op ons over. Wij telden met haar mee af naar de grote datum: 16 september. En gisteren waren we daar.
Een beetje schuchter kwamen we binnen: een groep van twaalf westerse vrouwen, verdwaald in een wereld die we niet kenden. Meteen werden we ontvangen door de vader van de bruid. Alsof wij de hoofdpersonen in dit gebeuren waren, zó gastvrij. We kregen dadels en melk. Ritueel voedsel, wat staat voor reinheid, maagdelijkheid en vruchtbaarheid. Toen werden we naar het bruidspaar geleid. Die zaten op een verhoging, op de speciale "trouwstoelen". (Zie foto's). Het bruidspaar zat star en stijf op die tronen, handen, beschilderd met henna, gerust op de leuningen. Onwerkelijk. Was dit onze verlegen Rachida? Deze statige prinses, gekleed in een haast koninklijk gewaad, getooid met kroontje, behangen met sierraden? Ik kreeg er kippevel van.
De hele avond waren wij, haar westerse collega's, de speciale gasten op de bruiloft. En we lieten het een beetje over ons heen komen, beduusd van al het vreemde om ons heen.
Gegeten moest er worden. Dat had ze ons verteld: ze was maanden bezig geweest de juiste cateraars voor de bruiloft te vinden, en had met zorg het menu uitgezocht. Obers waren gekleed in traditionele kleding, op hun hoofden een fez. Per tafel voor acht personen werd er steeds één schotel met voedsel neer gezet, en iedereen kreeg een vork. Er werd achtereenvolgens een saladeschotel geserveerd, een enorme Marokkaanse vistaart, een vleesschotel (alle soorten vlees, van kip tot schaap, heel mals gestoofd) en een fruitschotel met in het midden een aardbeienbavarois. Omdat we allen van één schotel aten, lette ik er goed op dat ik van mijn eigen "plekje" bleef eten, en niet met mijn vork in het plekje van mijn Marokkaanse buurman zat te prikken...Overigens letten zij daar totaal niet op, vanuit mijn ooghoeken bespiedde ik andere tafels, en zag hoe iedereen vrolijk en vrij in de schotels zat te roeren met hun vorken. Collega's en ik wisselden stille blikken, en wij dachten hetzelfde.
Tussen de gangen door werd er gedanst. Er was traditionele Marokkaanse muziek, live gespeeld. Marokkaanse vrouwen, gehuld in de meest prachtige gewaden, dansten heup-en borstschuddend op de muziek. Wij bleven ons verbazen.
Ondertussen had de bruid al drie keer van kleding gewisseld. En als het paar dan weer hun grande-entrée maakte, klonk er van de vrouwen die meeliepen een hard en hoog gegil. Eén speciale vrouw liep steeds naast de bruid, en schikte bij iedere stap dan weer een haarlokje goed, dan weer een plooitje uit de jurk recht, kortom: zij leek speciaal in dienst van de bruid om haar er zo mooi mogelijk uit te laten zien. Het bruidspaar zelf leek in trance. Ze communiceerden niet met hun gasten, niet met elkaar. Heel verstild en geposeerd zaten zij op hun tronen.
Om 01.00 uur was het eten afgelopen, en zijn wij naar huis gegaan. Hoe het feest verder is gegaan, weet ik niet. Zou het bruidspaar nog mee gefeest hebben? Lekker uit hun dak gaan op hun eigen huwelijksfeest? Ik denk het eerlijk gezegd niet.
Ik kijk nu met andere ogen naar mijn Marokkaanse collega nu ik heel even in haar wereld geweest ben. Het was een openbaring.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

hee goentah,

tja, ik ken de gebruiken, toch heb je een heel sjiek feest meegemaakt.
eten met een vork !
thuis geen bediening, mannen en vrouwen appart, geen bestek maar lekker met je handen eten.
en blijven eten, blijven eten, blijven eten .....
de bruid kleed zich vele malen om, er komen traditionele jurken uit de streken van vader, moeder, geboortestreken, noem maar op, deze worden gehuurd of zijn familiebezit.
idd, er is een dame voor de bruid, helpt met omkleden enz.
en nee, het bruidspaar viert nix mee, zit daar alleen maar mooi te wezen (zonde hé !)
als laatste op de avond zal de bruid zich omkleden in een westerse bruidsjurk en daarna het pand verlaten in een versierde auto. (ze plakken wattebolletjes op de ramen in de vorm van een hart en de letters van bruid en bruidegom)
het bruidspaar wordt naar hun eigen onderkomen vervoerd uitgezwaaid door familie en gasten.

en idd goentah, wij kunnen veel van ze leren, hun kookkunst, organisatie om voor heel veel man tig gangen voor te zetten, en .... hun gastvrijheid ! ja, westerse collega's worden met open armen ontvangen, en hoe !

blij dat je zo genoten hebt meid, kon je wel ff gebruiken.

xx

Anoniem zei

Over beeldend schrijven gesproken! Maar wat een merkwaardig toestand zeg. Een bruid die telkens in een nieuwe outfit moet schieten. Je wordt al moe bij de gedachte.
En dat ze niet met hun gasten praten,... verbazingwekkend. Waarom zou dat zijn? Het wordt er in ieder geval niet gezelliger op lijkt mij.
Ik heb in ieder geval iets van je logje geleerd. Als ik ooit nog op een Marokkaanse bruiloft wordt uitgenodigd neem ik m'n eigen bord mee.

Anoniem zei

Je geeft goed weer hoe zo'n bruiloft eraan toe gaat. Geef mij toch maar een swingfeest...!
Maar wel leuk om het een keer te mogen meemaken, lijkt me...

Gonda zei

Het was zeker een merkwaardige belevenis...vooral voor ons, westerlingen. Ik weet zeker dat we het er nog over zullen hebben op het werk.
Ik vraag me wel af of het bruidspaar nog een beetje genoten heeft op de "mooiste dag van hun leven". Het leek wel een soort modeshow.
Maar dus wel een openbaring voor me om de Marokkaanse gemeenschap eens met andere ogen te zien. In het begin werd ik een beetje zenuwachtig bij het zien van zoveel Marokkanen: als je die in de stad bij elkaar gegroepeerd ziet, is dat meestal GEEN goed teken...Toen ik dat vooroordeel los had gelaten, merkte ik dat ze heel aardig en ontzettend gastvrij waren. Ik heb er ook wat van geleerd dus!

Anoniem zei

alex,

als je voor een feest wordt uitgenodigd pas je je aan aan de gebruiken van de gastheer/-vrouw.
zonder bord of bestek !
anders moet je wegblijven, is mijn mening!

zoals goentah schrijft, gooi vooroordelen overboord en geniet van hun gastvrijheid.

xx

Anoniem zei

Zelf getrouwd met een Marokkaanse man weet ik natuurlijk precies hoe het er op zo'n feest aan toe gaat. Ik heb, buiten mijn eigen huwelijksfeest in Marokko, al heel veel van dergelijke feesten meegemaakt, de één wat chiquer dan de andere, maar toch allemaal even leuk. Op trouwefeesten van armere mensen misschien nog wel gezelliger dan die hele dure feesten zoals jij dat nu hebt meegemaakt.
Wil je iets meer weten over Marokko en aanverwante zaken, kom dan eens langs op mijn weblog als je wilt. Je bent van harte welkom.
Merhaba.....
http://www.saida393.web-log.nl

Anoniem zei

Wat een flauw verhaal zeg!
Wees blij dat je er bij mocht zijn op de bijzonder dag van je collega. Misschien was het handiger geweest als je je had voorbereid en verdiept hebt in de gebruiken dan was het minder MERKWAARDIG voor je. Het zegt toch echt iets meer over jou dan over je collegga. Alsof een hollandse bruiloft zo geweldig is..met alcohol en bitterballen kom je een heel eind.!

Anoniem zei

dat is zo niet waar over die ene bord. ja er word wel één grote bord gezet in het midden. maar er worden ook heel veel kleinere borden gezet en 1 grote vork. iedereen pakt dan een stuk met die grote vork uit de grote bord en zet het op zijn bord. en ik weet dat omdat ik echt heel vaak op een bruiloft ben geweest. dat heb je als je moeder marokkaanse bruiloften organiseerd.

Anoniem zei

Even een vraagje: binnenkort