woensdag, oktober 05, 2005

QuickScan


Het is 'in' om over werkdruk te klagen.
Werkdruk is een subjectief begrip. Wat voor de één als zwaar en belastend wordt ervaren, is voor de ander de uitdaging en afwisseling van het vak.
Zou werkdruk betekenen dat je niet aan de kwantitatieve en kwalitatieve eisen van je functie kunt voldoen? Of is werkdruk gewoon een beetje nodig om je te blijven stimuleren? Zolang het maar niet uitmondt in werkSTRESS.
Toch is klagen over werkdruk een teken dat er wat aan de hand is. Maar wát maakt werk dan precies zo zwaar? Hoe meet je dat? En: ís het te meten?
Mijn werkgevers besloten een onderzoek te doen naar werkdruk. Zij schakelden daar een daarop gespecialiseerd bedrijf voor in. QuickScan. Alle werknemers hebben een lange vragenlijst moeten invullen. De vragen hadden betrekking op de planning, multi-inzetbaarheid en samenwerken, gezondheid, de invloed van de werkprocessen, de invloed van de werktijden, de fysieke en emotionele belasting en meer van dit soort zaken.
Het rapport is nu klaar. En eigenlijk viel het wel mee. Op sommige punten scoorden we hoger dan gemiddeld, op andere weer lager. Niet extreem dus.
Voor me ligt een 18-pagina's tellend rapport. En vanavond de evaluatie daarover met de werkgevers. Mij is gevraagd of ik daaraan deel wil nemen.
Ik moet me daarop gaan voorbereiden. Ik wil goed beslagen ten ijs komen. Zodadelijk dus het 18-pagina's bevattende rapport gaan doorworstelen, aantekeningen maken, belangrijke punten markeren....Zucht, dát is pas werkdruk!

1 opmerking:

Anoniem zei

druk thuis om de werkdruk, schiet lekker op ...
gek hé, ik bedenk me ineens, bestaat er ook een thuisdruk? heb net de boodschappen in huis, moet de was ophangen, eten schoonmaken en koken, boel opruimen en .... .... .... vul maar in.

wens je veel succes vanaaf, laat van je horen!

xx