
Ik zie hoe een onooglijke rode taaie lap verandert in een heerlijk mals biefstukje.
Ik zie hoe een enorme hoeveelheid knapperige spinazieblaadjes verandert in een minuscuul hoopje groene drab.
Ik zie hoe een waterig soepje een mooie gebonden en geurige massa wordt.
Ik zie hoe een bak breiig deeg verandert in een goudgele kruimelige cake.
Ik zie hoe een bleekroze braadworst verandert in een enorme pui.... Nee! Daar wil ik niet meer aan denken!
Afijn, koken is best leuk, welbeschouwd. Iets maken wat je nog nooit gemaakt hebt is verrassend. Het is spannend om te zien hoe rauwe en soms stinkende ingrediënten veranderen in een geurig en smakelijk gerecht.
Misschien dat ik daarom mijn beroep ook wel zo leuk vind. Een zalfje maken is gewoon een vorm van koken. Oplossen, smelten, verhitten, roeren, mengen, vervloeien, stollen: het komt er allemaal bij kijken. Ik proef mijn brouwseltjes nog nét niet, alhoewel sommige zalfjes er heel smakelijk uit zien. Prachtige romige textuur, om over de geur en kleur nog maar te zwijgen. Om op te vreten! Vaak kijk ik met genoegen naar mijn eigen mengseltjes en ben trots op mezelf dat het gelukt is om van een paar onsamenhangende ingrediënten een gladde en mooi uitziende crème te maken.
Maar dat dagelijkse koken, daar heb ik écht een gigantische hekel aan. Eens per week zou nog leuk zijn. Dan zou ik er iets moois van maken. Er de tijd voor nemen. Nieuwe dingen uit proberen. Er moeite voor doen.
Nu doe ik het omdat het moet. Ik mik alles inspiratieloos in de pan en ik eet het omdat ik moet eten. Zonde!
Nawoord:
Ik werd door een oplettend lezertje op de vingers getikt dat koken vooral een natuurkundig proces is... Een kleine titelverandering dus!
(Thnx Marcel!)
27 opmerkingen:
"Waar het heen gaat hangen ook geen schilderijen," placht mijn moeder altijd te zeggen. Ergo: bij ons thuis geen artistiek verantwoorde gerechten, maar gewoon goede kost.
Ik vind dagelijks koken ook niet echt leuk, maar ik probeer het leuk te houden door allerhande recepten uit te proberen. Zit nu in mijn Thaise fase en eet dus ontzettend veel verschillende soorten curry's. Vind het wel erg leuk om te koken als er mensen op bezoek komen en dan lekker uitgebreid tafelen.
Één ding dat ik nooit op tafel zal zetten: gekookte aardappels. Gatver!
Nee, koken is niet aan mij besteed. Experimenteren met koken al helemaal niet. Ik vind het maar niks, ieder zo zijn hobby. Als het maar gezond is wat ik binnenkrijg. Hier kookt mijn vriend altijd, hij vindt het best leuk. En al zou ik het willen: de kookplaat heeft een gebruiksaanwijzing en de enige die 'm aankrijgt is mijn vriend :P
Die cremepjes daarentegen... Mjum!
Ik vind koken erg leuk, ook voor mezelf, maar ook niet elke dag. Op dit moment woont er een vriendin van me tijdelijk bij me en een voordeel daarvan is dat ik weer vaker voor iemand anders kan koken. Stuk gezelliger ook, met meer mensen eten :).
ik ga maar geen commentaar leveren op dit onderwerp....
Ik ben dol op koken, ik heb (maak) er alleen bijna nooit tijd voor...
(Ben ik trouwens een afschuwelijke nerd als ik zeg dat stollen, oplossen, smelten, verhitten en verdampen natuurkundige processen zijn, en geen scheikundige? :-P )
Gewoon leuke dingen uitproberen. En natuurlijk ook voor jezelf leuk op de borden plaatsen dus niet gewoon opscheppen. Wanneer het er een btje uitziet als in een restaurant smaakt het ook lekkerder. Koken is ook presenteren ( vaak nog belangrijker dan de techniek.
@Wiro: Wat een beredenering zeg! Ik hou ook van goede kost, maar af en toe mag het best artistiek zijn :-)
@Pike: Vooral buitenlandse gerechten zijn leuk om te kokkerellen (als je daar tijd voor hebt). Gekookte aardappelen op zijn tijd vind ik soms best lekker. Met jus dan :-)
@Esther: Die cremetjes zijn niet altijd zo onschuldig... Maar wel mooi om te zien! Ik wilde dat iemand eens voor mij ging koken!
@*Esther*: Samen koken en eten is gezellig. Het probleem is dat ik vaak moe ben als ik van mijn werk kom en geen zin meer heb in poespas.
@Ingrid: Hou jij je er maar wijselijk buiten :-)) Heel verstandig!
@Marcel: Ja natuurlijk heb je gelijk en ja natuurlijk ben je een beetje een nerd :-) 't Is je vergeven! Komt er dan helemaal niets scheikundigs aan te pas?? Eiwitten die stollen etc? Jemig, moet ik de titel van dit logje gaan veranderen?
*voelt zich nu een echte alfa*
@Gerwin: Ik leg alles netjes op mijn bord neer hoor! Als je voor gasten kookt is het natuurlijk anders. Dan probeer je wel meer op uiterlijk te letten. Of de kleuren gevarieerd zijn etc. Het oog wil ook wat.
Och, "een beetje een nerd" valt me nog best mee... ;-)
Ja hoor, er komen ook heel veel scheikundige processen bij koken kijken. (Het eiwit wat je noemt, het gas dat je verbrandt onder de pannen, het maken van karamel, om maar wat te noemen.) En eigenlijk is het maar net een kwestie van definitie wat je "scheikunde" noemt en wat "natuurkunde", natuurlijk.
(Ik durfde dit dan ook alleen te schrijven omdat Sikke op vakantie is, want die was het vast niet met me eens geweest... ;-) )
Ik vind koken ook helemaal niets, maar ik schijn het wel te kunnen. Maar als ik voor mezelf moet koken dan is het gewoon heel simpel : 0900-ETEN-BESTSTELLEN. Van Pizza's tot Shoarma, van Grieks tot Chinees, ik heb alle nummers van de bezorgdiensten in m'n telefoon staan. Zelfs van toko's in andere steden hier in de buurt (mocht ik niet thuis slapen ofzo). Ik know, triest... maar hey, ik bezorg die allochtonen een boel werk :)
En de oplosssing? Salades, heel veel salades. Daar komt alleen biologie bij kijken...
Ik ben gek op koken, laatst vroeg mijn buuf of ik draadjes vlees en hachee wilde maken vor haar omdat het altijd zo lekker rook als ze thuis kwam, ach de een vindt dit leuk en de ander weer dat, ik heb een hekel aan strijken!!
@Marcel: Schijterd! Ik ben benieuwd wat Sikke hier over te vertellen zal hebben :-)
@GH: Als ik een grote zak met geld zou hebben zou ik onmiddellijk hetzelfde doen :-) Een pizzaatje bestel ik nog wel eens.
@Petra: Wat een sublieme oplossing! Ik gooi meteen mijn fornuis de deur uit :-)
@PT: Vaak ruikt iets lekkerder dan het smaakt :-) Maar je hebt gelijk: draadjesvlees ís lekker! Ik heb er alleen geen tijd voor. Of ik moet op mijn vrije dag de hele dag achter de pannen staan. Nee, dank je.
*heeft ook al zo'n hekel aan strijken...*
ik kook! soms van woede maar meestal met pannen.
omdat het gewoonweg moet maar soms heb ik er plezier in, dan loop ik al te watertanden bij het idee wat ik vanavond ga eten.
rangschikken op het bord is leuk, feestelijk, helaas zijn de maaltijden hier niet altijd een feestje, er is er altijd wel een bij die iets niet lust.
ik schep gewoon op.
aan mij niet besteed zijn kant en klare maaltijden of sauzen, moet ik er toch altijd weer wat aan toevoegen om het voor mij (ons) op smaak te krijgen.
en Goentah, wat is het probleem met draadjesvlees? okee het moet lang sudderen maar je mag het vergeten, je hoeft er niet bij te blijven staan!
eet smakelijk vanavond, wij gaan aan de pannenkoeken! xx
ps. onze jamin verkoopt het borstvet niet! (ben hevig teleur gesteld)
Ik kook graag, ja... Mijn hachee, draadjesvlees en zelfgemaakte soep worden hier met luid gejuich begroet;-)
Kom maar eens eten, zo ver woon je niet bij me vandaan ;-)
Als ik geen zin heb om te koken, dan kookt vriendlief. En omgekeerd!
@Anne: Draadjesvlees heeft inderdaad weinig omkijken nodig, maar je moet wel thuis zijn. Bovendien ben ik de ENIGE die het hier lust!! Al die moeite alleen voor mezelf...helaas!
Het heet overigens borsthoning (of jodenvet, maar die naam zal niet op de bordjes staan!) Jammer dat ze het niet hebben...
Vanavond eet ik pizza! Ik ga sporten en ben laat thuis. Iedereen schuift dus op zijn eigen tijd zijn eigen pizza in de oven. Gezellig, hè!
@Helen: Nou, wie weet komt het er nog eens van! Hachee is ook iets wat ik errug lekker vind, en waar mijn dochters ook al niets van moeten hebben... Het menu staat dus al vast ;-)
@Hette: Het is fijn dat het koken niet alleen op jouw schouders rust. Je kunt ook nog samen besluiten wat te halen, als jullie allebei geen zin hebben!
Hachee staat! :-)
Ik vind koken heerlijk, maar dan welof uitgebreid of iets anders anders alleen aardappelen koken of spinazie tot snot zien verdwijnen
Ik heb een keer een Surinaamse man horen zeggen die kookte voor familie en vrienden: 'koken is liefde.'
@Hanscke: Af en toe is het heeeel lekker om in een restaurant te eten :-)
OT over die spam: Ik had de eerste keer geen hoofdletter, maar de tweede keer wél. En toch lukte het niet. Nou ja, het is toch nog goed gekomen!
@Roelpot: Ik zou wel uitgebreid willen koken, maar ik heb er de puf niet voor. Meestal denk ik: wat is lekker én snel?? En heel vaak wordt het dus ook gewone hollandse pot...
@Pascal: Ah! Dat is mooi gezegd! Surinamers, maar ook Indische mensen, maken van eten een feestje!
Zo, weer terug van vakantie. Die Marcel kun je ook geen moment alleen laten op dat internet. Maar goed: hij heeft wel een beetje gelijk dat de grenzen tussen natuur- en scheikunde niet zo scherp zijn. Een paar eeuwen geleden deden geleerden nog alles tegelijk (met theologie er ook nog bij). Maar van scheikundenerd naar natuurkundenerd is nu een glijdende schaal ;-). Mocht je toch een onderscheid willen maken: wat je niet kunt terugdraaien (smakelijke processen zoals het stollen van een ei, bakken van een cake, mals worden van de biefstuk) valt altijd onder de scheikunde, en wat wel heen en weer kan (zoals het koud worden van je eten of het smelten van je ijs), is meer natuurkunde. Maar Marcel kan bijna net zo goed koken als ik, hoor ;-)
@Sikke: Welkom terug! Lekker bijgekomen van je weekje vakantie? Waar ging de reis naartoe?
Gelukkig had ik toch een beetje gelijk wat betreft de overeenkomsten tussen koken en schei-en natuurkunde. Je zou het dus bijna alchemie kunnen noemen, alhoewel mijn brouwseltjes niet echt op goud lijken :-)
Beter alles inspiratieloos in de pan mikken dan inspiratieloos loggen, toch?
@Oh!: Als ik geen inspiratie heb om te loggen, log ik niet. Maar als ik geen inspiratie heb om te koken moet ik toch eten... da's het verschil!
Ik hou best wel van koken, maar niet als ik nog moet eten ;-)
(wow, komt me daar toch een oneliner uit! die moet ik onthouden! :D)
@Peet: Hihi, da's een goeie :-) Nee, op zo'n moment eet je alles wat er onder handbereik ligt, maar je gaat er geen uren voor kokkerellen.
Een reactie posten