donderdag, mei 25, 2006

Baliegezicht

Vroeger zeiden mijn ouders altijd tegen mij: ‘Mond dicht!’ Ze bedoelden er niet mee dat ik niet mocht praten of dat ik brutaal was, maar dat ik in ‘rusttoestand’ mijn lippen moest sluiten en mijn kaken op elkaar moest houden.
Het is goed dat ze dat er in gehamerd hebben. Het staat namelijk nogal suf, zo’n kindje met een wijd openhangende mond. Voor volwassenen staat het wel súpersuf. Het komt niet echt intelligent over. Ik kan me voorstellen dat anderen aan je geestelijke vermogens gaan twijfelen als je constant met openhangende mond rondloopt.
Als ik zou doen wat ik lekker vind en er niet bij na zou denken, zou ik mijn mond gewoon open laten hangen. Liefst nog een stukje tong er uit. Alle spieren los in je gezicht. De oogleden gaan dan vanzelf ook een beetje zakken. Ik doe het wel eens, maar dan als ik alleen ben. Als ik moe ben en spanningshoofdpijn heb. Dan doe ik het heel bewust. En het helpt ontspannen.
Toen ik in de apotheek ging werken, werd ik me weer bewust van mijn lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. Hoe kun je het beste kijken als je achter de balie staat? Waar hou je je handen? Moet je die op de balie leggen, of je armen langs je lichaam houden? Of misschien je eigen handen voor je buik vasthouden? Moet je je kin iets naar je borst toe brengen, of juist je hoofd fier rechtop? Het laatste wat ik wil, is arrogant over komen. Dat schept een te grote afstand.
Het is heel raar, maar dit soort kleine details doen er echt toe. Ik weet van mezelf dat ik automatisch wel een empathische of een professionele houding kan aannemen. Daar hoef ik meestal niet over na te denken.
Niet altijd loopt een baliegesprek even soepel. Het klikt nou eenmaal niet met iedereen, en je krijgt patiënten in alle soorten en maten tegenover je. Op dat soort momenten komt mijn onzekerheid weer boven en ga ik bewust en heel doordacht aan mijn houding denken. Ik pas mijn houding en mijn gezichtsuitdrukking aan op de patiënt.
Het allerlastigst vind ik het moment na het aannemen van een recept. Je bekijkt het, je leest het, je interpreteert het, je kijkt of alle gegevens er op staan die je nodig hebt om het te kunnen verwerken, en dan ga je aan de slag. Wat mij betreft is de interactie met de patiënt dan even afgelopen. Ik moet me kunnen concentreren. Niet iedere patiënt begrijpt dat. Sommigen lopen mee naar de computer en beginnen tegen me te praten of gaan gewoon door met praten. Meestal zeg ik iets in de geest van ‘een ogenblikje’ of iets dergelijks, of ‘u mag wel even plaatsnemen’. Ik bedoel er eigenlijk mee: ‘Stoor me even niet!! Kop houden!!’ Het werkt op mijn zenuwen als ze toch bij me blijven staan en me gaan aankijken. Dan denk ik weer ‘heb ik mijn lippen wel op elkaar, kijk ik niet te chagrijnig, kijk ik wel intelligent... etc’
Achter de computer aan de balie heb ik mij een speciale gezichtsuitdrukking aangemeten. Ik noem het 'mijn baliegezicht'. Een gezicht waar niets van af te lezen valt. Lippen en kaken op elkaar en mondhoeken iets omhoog. Geen frons in mijn voorhoofd. Schouders ontspannen naar beneden. Heel neutraal. Emotieloos. Als ik tijdens het inbrengen van het recept al iets bijzonders of iets moeilijks tegen kom, laat ik dat niet merken. Daar wordt de patiënt alleen maar nerveus van. Die denkt meteen dat er iets mis is. Of ze gaan aan mijn deskundigheid twijfelen. Bang dat ze een verkeerd medicijn mee krijgen.
In het dagelijkse leven hou ik me veel minder bezig met mijn houding en gezichtsuitdrukking. Dan ben ik gewoon wie ik ben en kijk ik zoals ik al mijn hele leven kijk. Wél met mijn mond dicht.

27 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat is interessant. Ik moet toch eens aan mijn moeder vragen of zij ook zo´n baliegezicht opzet.

Anoniem zei

Net zoiets dus als mijn podiumgezicht. Netjes kijken noem ik het zelf maar.

CeeBee zei

Heb een klassefoto van ongeveer 1978, waar ik als een aap de camera in kijk. Met een openhangende mond, en ik zit ook nog eens op mijn hurken. Was een wijze les om de mond inderdaad dicht te houden.

Verder heb ik tegenwoordig een ernstige/bozige uitstraling. Als ik nadenk en al helemaal als ik ergens over pieker, lijk ik erg boos. Ik kan er niets aan doen.

Gonda zei

@Hette: Ja, vraag eens aan je moeder of ze dit herkent. Ik vraag me wel eens af of ik nou de enige ben die dit heeft.
Ik heb ooit een communicatiecursus gevolgd. Want dat is het in feite: communicatie. Dat was heel leerzaam.

@Petra: Jij wordt natuurlijk ook de hele tijd aangestaard. Het lijkt me lastig om je podiumgezicht vol te houden als je je moet concentreren op moeilijke passages.

@CeeBee: Ik hoop voor je dat je klasgenootjes je niet als aap herinneren :-)
Dat je je bewust bent hoe je overkomt is al heel wat. Misschien kun je bewust proberen wat toegankelijker over te komen.
Als ik zelf in gedachten ben vragen anderen ook wel eens aan mij of ik boos ben. Of chagrijnig.

Anoniem zei

Jeetje, het lijkt me wel vermoeiend om je zo bewust van je houding te zijn, of gaat het toch meestal wel'vanzelf'? Ik denk er niet zo over na, probeer alleen niet met m'n armen over elkaar te zitten als ik graag input krijg van degene die tegenover me zit. Nonverbale communicatie...heel interessant!

Gonda zei

@She: Communicatie is inderdaad niet alleen 'praten'. Je zou er eens op moeten letten wat een klein verschil in houding voor grote gevolgen kan hebben! Zowel positief als negatief.
Meestal gaat het natuurlijk vanzelf bij mij, dat baliewerk. Ik sta heus niet de hele dag te acteren :-)

Gonda zei

@Hanscke: Voor de klas is het ook heel belangrijk. Voor je het weet lopen ze over je heen... Dan heb je een orde probleem.

Anoniem zei

Leuk om te lezen. Ik denk wel eens aan mijn houding, maar niet zo uitgebreid als jij dat blijkbaar hebt gedaan.

Gonda zei

@Esther: Dat komt denk ik nog wel ;-) Hoe je een dier benadert is volgens mij ook heel belangrijk. Weer heel anders dan hoe dat bij mensen gaat. Ook heel interessant.
Psychologie lijkt me best een leuk vak!

Anoniem zei

Yep, dat herken ik heel goed, ik heb heel wat jaartjes aan de balie (met uniform) doorgebracht. Ik zat meestal, maar als ik een beetje agressieve klant had, stond ik altijd op. Dan maak je je groter en heb je onbewust meer macht over de situatie.

Anoniem zei

Moest wel lachen om de zin "kijk ik wel intelligent" :)

Wat jaartjes geleden was ik me altijd heel bewust van mijn houding, wat er toe leidde dat ik soms erg krampachtig en apatisch overkwam. Mensen reageerden dan ook niet leuk op me en daar werd ik nóg onzekerder van. Dat was nou ook weer niet de bedoeling! De laatste paar jaar ben ik wat minder gaan nadenken over hoe ik overkom en sinsdien word ik veel vriendelijker benaderd. Omgekeerd verhaal dus :)
Je ervan bewust zijn hoe je overkomt is belangrijk, maar als je het teveel doet gaat je hele zelf naar de maan. Maar dat lijkt me bij jou niet aan de orde :) Gezonde dosis zelfbewustheid. Ik vind het wel grappig te lezen hoe je daarmee bezig bent, ik zie het ook helemaal voor me :)

Anoniem zei

Ik denk er dus nooit over na hoe ik kijk, zeker niet als ik voor de klas sta. Juist voor de klas moet ik veel met mijn mimiek doen om woorden kracht bij te zetten, zodat de leerlingen begrijpen dat ik serieus ben als bijvoorbeeld boos ben o.i.d. Dan is een gezicht waarop emotie te zien is juist heel belangrijk.

Erik zei

Toen ik nog met klanten werkte was ik me ook heel bewust van mijn lichaamstaal, aan hun lichaamstaal kon ik ook zien of ik op het goede spoor zat. Een heel simpel iets maar wel iets wat me enorm geholpen heeft.

Gonda zei

@Helen: Dat psychologische effect van lengte heb ik helaas niet ;-) In je houding kun je wel autoriteit uitstralen. Dat probeer ik dan maar...

@Es: Hahaa, ja, waar een mens zich al niet druk om maakt :-) Ik heb dat dus alleen als men naar mij gaat zitten kijken als ik bezig ben met mijn werk. Vandaar mijn pokerface. Ook een stukje zelfbescherming.
Wat jij zegt is ook waar. Vaak wordt onzekerheid en verlegenheid aangezien voor arrogantie. Dat is heel vervelend, en mensen oordelen te snel.

@Pike: Maar soms moet je je voor de klas toch wel anders gedragen dan je zou willen, neem ik aan. Tuurlijk is het goed om je van de menselijke kant te laten zien, maar het is niet altijd handig om je heel kwetsbaar op te stellen.
Voor de klas staan is ook een beetje acteren, lijkt me.

@Erik: Er zijn hele verhandelingen geschreven over lichaamstaal en verkopen. Puur technisch, om je een betere verkoper te maken. Ik geloof er in! Niet alleen de praatjes zijn belangrijk, álles er om heen.

Anoniem zei

Hm, ik zal maar niet wéér zeggen dat je moet gaan pokeren, hè? ;-)

Anoniem zei

Uhhh Goentah... ik ben anders ook een klein opdondertje, hoor...;-)

Gonda zei

@Marcel: Alleen nog even pokeren leren. Het bijbehorende gezicht heb ik al :-)

@Helen: Jij klein? Ik dacht dat je lang was! Misschien door je naam. Ik vind 'Helen' een statige naam ;-)

Erika zei

leuk stukje, ik moet direct aan onze zoon denken, die had ook altijd zijn mond open, dat had te maken met zijn neus en oren, die waren altijd ontstoken: buisjes, heel veel penicilline en oefeningen een lepeltje horizontaal geklemd houden tussen zijn lippen!

De leerlingen zeggen regelmatig dat ik een 'open boek' ben. Je blijkt bij binnenkomst al te kunnen zien, hoeveel 'rek' er zit in de les: kunnen ze een potje breken of niet...

Anoniem zei

Jeetje, wat lijkt me dat vermoeiend...Steeds bezig zijn met hoe je kijkt, wat je uitstraalt.
Relax meisje...(zonder tong uit je mond dan wel :_))

Anoniem zei

Niet gewoon even lekker jezelf zijn?

Anoniem zei

De oplossing is volgens mij de computer niet op de balie zetten, maar iets verder naar achteren. Tenminste zo is dat bij mijn apotheek. Dan kan men gewoon zeggen: u kunt daar even wachten, dan wordt u van zelf geroepen.

Maar dat professionele gezicht... haha, ik keek vannacht een film op 3. Idiots (of zo) van Lars von Trier als ik me niet vergis. Kostelijk vermaakt. Het gaat over mensen die zich gewoon een tijdje niets meer aantrekken van de maatschappij en zich als idioten gedragen om zo de "gewoonten van de maatschappij aan de kaak te stellen."

Anoniem zei

wat knap van jou...ik ga er in het vervolg eens op letten. BTW: sinds ADJE een tv-held is, zijn openhangende mondjes helemaal in ;)

Anoniem zei

Goentah, prachtig hoe je over zo een onderwerp een mooi verhaal kan maken. Het gebeurt mij vaak dat ik vol ideeën zit en eenmaal achter de computer verdwijnen ze als sneeuw voor de zon en vraag ik me wanhopig af waar mijn verhaal gebleven is.

Gonda zei

@Erika: Heerlijk voor je leerlingen ;-)
Meestal is een openhangende mond inderdaad iets lichamelijks. Bij mij niet, geloof ik. Ik was gewoon lui.

@Champagne: Nou, da's ook weer wat overdreven. Ik denk er heus niet constant aan hoe andere mensen mij zien. En dan nog. Volgens mij hoort het een beetje bij het werk.

@Pascal: Op sommige momenten niet. Ik kan nou eenmaal niet uitgebreid uit mijn neus staan te eten achter de balie, of aan mijn kont krabben. :-)

@Eric: Jammer dat ik die film gemist heb :-) Lijkt me erg grappig. Ik zal het maar niet doen in de apotheek, dan word ik gelijk ontslagen :-)

Onze computers hebben een vaste opstelling. Daar kan helaas niks aan veranderd worden. Zo is de apotheek nou eenmaal ingericht.
Over een jaartje of zo is het nieuwe gezondheidscentrum klaar waar ook onze apotheek in komt (we gaan verhuizen dus!) en we zijn nu natuurlijk druk aan het brainstormen hoe we de balie in moeten richten. Ik ben benieuwd.

@Pascha: Wist je dat Adje fake is? Hij doet het wel geniaal! Maar toch hoop ik dat openhangende monden geen hype wordt :-)

@Gerard: Met andere woorden: hoe je over niks toch nog een logje kunt schrijven :-) Een hoop geouwehoer :-)
Ik heb nooit echt een vastomlijnd idee om over te loggen, dat rolt er vanzelf uit. Soms gaat het de ene kant op en soms kom ik tijdens het schrijven ineens op een leuk zijweggetje :-) Dat is heel verrassend!

Anoniem zei

Mijn moeder zegt dat ze geen baliegezicht heeft, maar misschien onbewust wel.

Anoniem zei

Als je staat te acteren, prikken de leerlingen daar zo doorheen. Ik kan het redelijk goed verbergen, maar iets druipt er altijd door, omdat je bijvoorbeeld minder kunt hebben van leerlingen op sommige dagen of omdat je je niet kunt concentreren aangezien je aan andere dingen moet denken. Maar dat zien mijn leerlingen razendsnel en ik moet zeggen dat ze over het algemeen zich er goed bij aanpassen.

Gonda zei

@Hette: Misschien is jouw moeder wat ervarener dan ik. En gaat het vanzelfsprekend. Wie weet bereik ik die fase ook nog wel eens :-)

@Pike: Gelukkig maar dat je leerlingen geen misbruik maken van bepaalde situaties.
Ik heb bewondering voor docenten. Altijd maar moeten praten en vertellen. Ook als je daar geen zin in hebt. Of je moet ze de opdracht geven wat voor zichzelf te gaan doen :-)