
Muziek is voor mij vooral een gevoel. Het oproepen van een gevoelstoestand. Herinneringen.
Aan één bepaald muziekstuk heb ik wel heel speciale herinneringen. Die herinneringen gaan helemaal terug naar mijn middelbare schooltijd. Ik heb niet heel veel leuke herinneringen aan die periode, maar er waren uitschieters. Het schoolorkest bijvoorbeeld.
In de tweede klas kregen we een nieuwe, jonge muziekleraar. Tot die tijd hadden we les gehad van een uitgebluste, bijna pensioengerechtigde leraar. Hij liet ons ritmes tikken op onze tafels. Klassikaal, maar ook individueel. Voor mij een eitje, omdat ik noten kan lezen en geen moeite heb met kwarten, achtsten en zestienden, maar voor de meesten bleef het notenschrift een soort Russisch. Er werd gigantisch gespijbeld bij zijn muzieklessen.
Die man had zoveel meer van de lessen kunnen maken dan hij deed. Wat hij deed was demotiveren.
De nieuwe leraar pakte het heel anders aan. Hij vertelde, vertelde, vertelde! Niet alleen over oude muziek, alhoewel daar wel zijn passie lag, maar ook over popmuziek. Dat interesseerde de meesten wel. En, hij richtte een schoolorkest op.
Mijn zus en ik waren de eersten die zich aanmeldden. Ik met mijn dwarsfluit en zij met haar hobo. Ik zie hem nog springen van blijdschap. ‘Joepie! Twee houtblazers!’ Er meldden zich nog wat leerlingen aan: nog een fluit, twee cello’s, twee violen, een trompet en een klarinet. De leraar zelf vulde het geheel aan met piano.
Het schoolorkest bleef klein, maar dat was nou exact het leuke eraan.
Ons eerste project was de Dreigroschenoper van Kurt Weill met een libretto van Bertolt Brecht. Geweldige muziek uit het Berlijn van de dertiger jaren. Ook voor een kleine bezetting geschreven.
In onze vrije uurtjes transponeerden we alle partijen naar de beschikbare instrumenten. Noot voor noot. Was iets in Es geschreven, dan moesten we het omzetten naar C, als ik het op mijn fluit wilde spelen. De zangstemmen werden afwisselend gespeeld door de fluit, de hobo en de klarinet. We maakten er een instrumentale opera van.
Wat een geweldige tijd was dat! Alles mocht, alles kon. Roken tijdens de repetities op school, biertje erbij... In de zeventiger jaren kon dat nog. Iedere repetitie was een klein feestje.
Eén keer per jaar was er op school een groot feest: ‘De Grote Fuif’. Leerlingentoneel, leerlingencabaret en natuurlijk wij met ons schoolorkest. Misschien dat wij het zelf leuker vonden dan onze toehoorders, maar dat terzijde. In mijn herinnering klonk het goed, en ik geloof ook wel dat het dat was. We hadden in ieder geval heel veel plezier met alle voorbereidingen.
Mijn vader kocht in die tijd de LP van de Dreigroschenoper, speciaal voor mijn zus en mij. Na zijn dood heb ik nog bij zijn muziek gesnuffeld of ik hem zag, maar hij was weg. Ik denk dat mijn zus hetzelfde idee had als ik, hij zal wel bij haar liggen. Hoe het ook zij, ik heb nooit de Dreigroschenoper op CD gehad. Tot nu.
Op mijn verjaardag kreeg ik hem. In dezelfde uitvoering als mijn vader had: gezongen door Lotte Lenya. Zij ís de Dreigroschenoper. Rauw en ongekunsteld, net als de muziek van Kurt Weill. Geweldig.
Als ik nu die muziek beluister, komt alles weer boven. Die leuke tijd uit mijn middelbareschoolperiode. Een gelukkige tijd. Dankzij die jonge, enthousiaste muziekleraar.
Saillant detail is dat die leuke leraar later mijn zwager werd. En dat is hij nog, tot op de dag van vandaag. Een hele leuke zwager!
19 opmerkingen:
Wat mooi dat je hem dus nu weer kunt beluisteren. Heb je de cd soms van je zus gekregen?
Ik vind muziek waar herrinneringen aan zitten geweldig. ZO heb ik een hele LP die een en al emotie is.
muziek is herinnering...
Wat jij beschrijft is precies het fantastische van muziek. Het is gevoel en emotie. Je kunt weer helemaal terug in de tijd gaan door het draaien van bepaalde muziek. Heerlijk.
Een hele mooie herinnering en wat ontzettend leuk dat die leraar je zwager werd. Is 'ie met je tweelingzus getrouwd?
een houten dwarsfluit? is tie met die ene zus getrouwd? of is het de broer van jouw ex? (ben helemaal niet nieuwsgierig hoor... :)
Heerlijk dat muziek zulke gevoelens in je kan losmaken. Het staat of valt inderdaad met een goede docent! En muziek is geen makkelijk vak om te doceren. Petje af voor je zwager.
@BB: Nee, ik heb hem niet van mijn zus gekregen, maar wel van iemand anders die me goed kent :-)
@Redstar: Zoals Paul ook al zei: alle muziek brengt herinneringen met zich mee. En daarmee een bepaald gevoel. Daarom luisteren we denk ik ook muziek :-)
@Paul: Kort maar krachtig: ja!
@She: Ja, uiteindelijk is hij met mijn tweelingzus getrouwd! Maar wel keurig vele jaren later, hahaa!
@Wies: In orkesttermen wordt de fluit bij de houtblazers gerekend. Dus fluit, klarinet, fagot, hobo etc zijn allemaal houtblazers. Ook al heb ik een zilveren fluit :-)
Je mag best nieuwsgierig zijn, dat ben ik ook, dus bij het antwoord aan She heb je al kunnen lezen dat ie uiteindelijk met mijn hobo-spelende zus getrouwd is :-)
@Teddy: Zijn grootste pluspunt is dat ie heel enthousiast iets over kan brengen. Als hij er zelf warm voor loopt, krijgt hij er ook anderen warm voor!
noem dat maar een saillant detail!
@Hanscke: We wonen nu ver van elkaar, dus helaas spelen we practisch nooit meer samen. Vroeger wel heel vaak!
Mijn zus speelt nu ook al heel wat jaartjes verdienstelijk viool (semi-professioneel zelfs) en speelt natuurlijk wel regelmatig samen met haar man. Hij op het clavecimbel óf op de traverso (een houten dwarsfluit). En daarom behoort de fluit nog steeds tot het hout: vroeger was het een houten instrument.
@Pascha: Grappig, hè!
Ontzettend leuk verhaal. En wat die muziek betreft en de gevoelens die erbij horen, ja, dat hebben we allemaal. Zoals ik in mijn blog brugpieper schreef over de muziek uit '66 toen ik net naar het voortgezet onderwijs ging en waar ik het helemaal niet naar mijn zin had.
Leuk trouwens dat de muziekleraar nu je zwager is.
@Gerard: Volgens mij is dat de kracht van muziek. Muziek roept gevoelens op. Ik hou van klassieke muziek, omdat mijn vader daar gek op was, en we het dagelijks hoorden. Klassieke muziek geeft me dus een 'thuis'gevoel. En daar word ik blij van.
Is het heel erg als ik zeg dat ik nog nooit naar de Dreigroschenoper heb geluisterd?
Ik heb trouwens ook hele slechte herinneringen aan muziekles. Onze leraar eiste dat wij piano speelde en aangezien ik geen ster ben in piano (hej ik speelde klarinet en ik wilde helemaal geen piano spelen) gaf ie mij een 5. De zak. Daarop ben ik zo woedend geworden dat ik gewoon de les ben uitgelopen. En de eerste 4 ook niet meer terug ben geweest.
Wat een leuk cadeau, die cd! Ik kan me voorstellen dat die hele periode dan weer boven komt drijven. Ik heb ook goeie herinneringen aan een aantal docenten uit die tijd en ik hoop.... dat 'mijn' leerlingen ook later met een goed gevoel terugdenken aan mij.
Wauw, mooi verhaal!
@Hette: Je moet er van houden, van dit soort muziek. Probeer het gewoon eens! Het hoort bij het culturele erfgoed van je land!
En tjee zeg, jouw muziekleraar was nog erger dan die ik eerst had. Boycotten!
@Erika: Gelukkig onderken je het belang van lesgeven, en wat voor invloed dat op leerlingen heeft. Als je je dat realiseert, zal dat met jouw leerlingen wel goed zitten :-)
@Petra: Het is een cirkel die rond is, dit verhaal!
Wat grappig! Door de gedeelde liefde voor muziek?
Moest even een traantje wegpinken, zag het helemaal voor me, al die lol met het orkest. Erg leuk en gezellig klnkt het =:~)
Een mooi kado, goed uitgekozen.... waarschijnlijk dus van iemand die jou heel goed moet kennen.
Bijzonder dat die leraar je zwager werd, kunnen jullie af en toe nog eens samen spelen...
@Marijne: Het vonkje zal toen ongetwijfeld al een beetje zijn overgesprongen...;-) Geen idee of het door de muziek kwam eigenlijk!
@Eric: Ik had iets over die muziek gezegd, en toen kreeg ik hem dus:-) Dat was heel attent.
Ik speel eigenlijk nooit meer met m'n zwager. De afstand is te groot. Ik zie hem nu natuurlijk allang niet meer als muziekleraar, maar gewoon als zwager :-)
Niet eens als muzikale zwager?
Een reactie posten