zondag, oktober 02, 2005
Digitaal
Ik ben slechthorend. Al vanaf mijn geboorte, maar het werd pas duidelijk toen ik vier jaar oud was. Oorzaak: waarschijnlijk mijn vroeggeboorte, een niet goed ontwikkelde gehoorzenuw.
Dat ik hier last van heb, zal duidelijk zijn. Maar daar wil ik het nu niet over hebben, dat bewaar ik wel voor een andere blog.
Gelukkig zijn er hulpmiddelen. Gehoorapparaten en nog wat andere elektronische apparatuur, om zo goed mogelijk in de horende wereld te kunnen functioneren.
Mijn eerste hoortoestel kreeg ik toen ik tien jaar oud was. En denk maar niet dat ik het fijn vond. Mijn God, wat haatte ik dat ding! Ik had ook niet de indruk dat ik er beter mee kon horen, alhoewel mijn ouders dachten van wel. Soms deden ze een 'testje', ze mompelden iets en vroegen vervolgens aan mij wat ik gehoord had. En dan de blijdschap als ik het juiste antwoord had gegeven....Terwijl ik alleen dacht: "Ja, ja, zal wel, puur toeval...". Ik kan overigens redelijk liplezen. Niet dat ik daar ooit les in heb gehad, maar dat leer je automatisch door de jaren heen, slechthorenden kijken immers meestal naar de mond van hun gesprekspartner. Het meeste 'las' ik dus af. En het is nog steeds zo dat ik in het donker stukken dover ben.
Mijn ouders controleerden of ik mijn gehoorapparaat in had voor ik naar school ging. Tuurlijk had ik hem in, ik wilde mijn ouders niet teleurstellen. Maar wat zij niet wisten, was, dat ik zodra ik de hoek om was gefietst dat vermaledijde toestel uit mijn oor haalde en in het doosje stopte. Het had alles met acceptatie te maken. En pubers willen bovendien niet opvallen bij leeftijdgenoten, of ánders zijn. Sterker nog, als iemand mij rechtstreeks vroeg: "joh, ben je soms doof of zo!" (nadat ik weer eens een blunder had gemaakt), ik meestal antwoordde met een "nee, zeg, hoe kom je erbij!"
De ommekeer kwam toen ik een jaar of 18 was. Ik raakte op een feest in gesprek met een jongen die overduidelijk hoortoestellen droeg. Kort haar ook nog, hij probeerde ze niet eens te verbergen. (En het was nog een léuke jongen ook, ha ha!) Natuurlijk raakten we in gesprek over "onze" handicap. Hij was al stukken verder dan ik wat betreft acceptatie. En hij zei toen tegen me: "waarom neem je er niet twee? Alleen je slechtste oor versterken heeft niet zoveel zin".
Mijn ouders waren blij verrast toen ik ze meedeelde dat ik er nóg een bij wilde. Verbaasd, maar verheugd. Ik droeg die ene immers niet vaak. En zodra ik twee toestellen had, heb ik ze nooit meer uit gehad! Het geluid klonk ineens weer in proporties. Door maar één toestel te dragen kreeg ik júist een doof gevoel: mijn andere (niet versterkte oor) voelde stokdoof aan. Met twee toestellen was dat probleem opgelost.
Ik begon natuurlijk met analoge toestellen. Er was niks anders. Ik was er blij mee, alhoewel het in sommige situaties lastig was. In een luidruchtige omgeving, zoals op feestjes of in restaurants, worden alle geluiden samen een oorverdovende brij van klanken en herrie, zodat je echt helemaal niks meer kan verstaan. Wel horen, maar niet verstaan. Op mijn werk had ik daar ook last van, en was grotendeels op liplezen aangewezen. Ik moest dus op zoek naar betere apparaten.
Nu mag je in Nederland pas nieuwe hoortoestellen nemen als ze minstens vijf jaar oud zijn, en de maximale vergoeding krijg je pas na zeven jaar. Veel te lang, in aanmerking genomen dat het precisie-apparatuur is, dus heel gevoelig en kwetsbaar, en dat je ze draagt van moment van opstaan tot moment tot slapen gaan. Zeven jaar geleden had ik al digitale geprobeerd, dat was toen enorm in opkomst. Maar de nadelen waren toen voor mij te groot. Ik kon er bijvoorbeeld geen muziek mee maken. Er zit een geluidsonderdrukker op, en het geluid van mijn dwarsfluit vlak naast mijn oor zorgde ervoor dat die digitale toestellen volkomen op tilt sloegen. Geen optie dus. Het werden weer analoge, exact dezelfde als ik gehad had...
Mei 2005: weer zeven jaar verstreken. Die oude analoge toestellen voldeden echt niet meer op mijn werk. Ik verstond de patïenten niet goed, small-talk van collega's ging aan mn oren voorbij, er moest wat gebeuren. Ik werd weer het hele medische circuit ingegooid: KNO-arts, audioloog; allerlei geluidstesten en audiogrammen werden er gemaakt. Omdat de verzekering dat eist.
Deze keer had ik me voorgenomen om niet te snel af te haken bij het uitproberen van digitale toestellen. Ik wou en zou er aan wennen, doorzetten dus. En ik had mezelf voorgenomen met de duurste toestellen te beginnen. De Widex Senso Diva. Dit model wordt ook wel eens de Rolls Royce onder de hoorapparaten genoemd. Dan zou ik mezelf later niet hoeven af te vragen of er misschien nóg betere zouden zijn...
Ik ben gebonden aan het model "achter-het-oor", omdat mijn gehoorverlies te groot is voor het bereik van de kleinere "in-het-oor" toestellen. Daar heb ik me mee verzoend.
En nu heb ik dus digitale toestellen! Vanaf het eerste moment dat ik ze in deed, heb ik ze niet meer uit gehad. De oude analoge heb ik nóóit meer in gehad. Het was wel wennen, want digitale toestellen passen zich steeds aan de omgevingsgeluiden aan. Maar ondertussen is de digitale techniek er zo op vooruit gegaan, dat de spraakverstaanbaarheid er niet meer onder lijdt. Sterker nog: mijn toestellen hebben een speciaal spraakprogramma met richtmicrofoontjes. Bovendien hebben deze toestellen een 'muziekprogramma', waarbij de geluidsonderdrukking wordt uitgeschakeld. Dwarsfluit spelen en naar muziek luisteren kan dus ook!
In het begin hoorde ik allerlei geluiden die ik niet kon thuisbrengen. Rare gewaarwording. Een deur die bij de buren dichtslaat, gebrom van de koelkast en computer. En dat vooral als het stil om je heen is, dus op het moment dat je de TV uit zet, of als iedereen ineens zijn mond houdt. Op zo'n moment passen die digitale toestellen zich weer aan het omgevingsgeluid aan en worden geluiden waargenomen die je eerst niet hoorde.
De eerste avond dat ik ze had, ging ik uit eten bij een pizzeria. En ik kon een gesprekje van mensen aan een naburig tafeltje woordelijk verstaan! Toen al wist ik dat het digitale verhaal een successtory zou worden.
Uiteindelijk ben ik wél 3 maanden bezig geweest met de instelling van die apparaten. Ik denk dat het nog beter kan, maar op een gegeven moment moet je stoppen. Ik had ze iets helderder van klankkleur willen hebben. Maar ik ben meer dan tevreden nu.
En oh ja, de kleur....Ik had zo'n hekel aan die bruine steunkousachtige kleur, dat ik nu transparante toestelletjes heb. Mooi! Ze zien er high-tech uit. Ik zit er soms zomaar even naar te kijken, zo mooi vind ik ze! Ik hoef ze niet meer te verbergen, of me ervoor te schamen. Ze mogen gezien worden!
Labels:
Slechthorendheid
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
10 opmerkingen:
Het zijn dus nu een soort van sierraden ;) Ik kan me voorstellen dat dat belangrijk voor je is. Die traditionele bruine hoortoestellen zijn inderdaad niet bepaald een lust voor het oog.
Wat ik mij afvraag, is het nog wat geworden met die jongen? Als je zo iets met elkaar gemeen hebt, dan kan ik me voorstellen,... :)
Haha, dat met die jongen was voor één avondje...maar heeft wel mijn toekomst bepaald in zekere zin.
Overigens was mijn vorige relatie iemand die ook slechthorend is, en ik kan je vertellen: het is ONHANDIG twee slechthorenden bij elkaar:-)))Dat het niks is geworden lag niet aan de sh-heid, maar meer aan het feit dat de sh-heid het enige was wat we met elkaar gemeen hadden...
mijn gehoor is prima, toch begrijp ik wat je bedoelt en meemaakt.
ik ben nu aan de bril, steeds vaker, zterker nog .... het is mijn sierraad !
als ik hem niet op heb en langs een spiegel loop mis ik iets, mijn gezicht is niet meer compleet, alsof ik niet ben opgemaakt.
lang leve de hulpmiddelen die O zo mooi kunnen zijn. :-)
xx
Ik zou liever zonder die &%$#@&apparaten willen, Anne...maar ja, het is nu eenmaal niet anders :-( En het blijft altijd een hulpmiddel, heel anders dan bij een bril, waarbij het zicht wel vaak tot 100% gecorrigeerd kan worden. Afijn, het zij zo...
Ik vind het echt zo mooi te lezen dat je toestellen goed werken, en vooral dat je ze hebt geaccepteerd!!
Ja, echt fantastisch.
De reden is dat ik zelf tijdelijk zeer slecht ziend ben geweest... ik weet dus hoe belangrijk hulpmiddelen zijn. (Vlak nadat bij mij diabetes werd vastgesteld, gingen mij ogen in 2 weken zover achteruit dat de wereld er uitzag als een olieverfschilderij van Van Gogh)... ik heb toen leesbrillen aangeschaft op verschillende sterktes, om nog te kunnen blijven lezen zolang ik kon... tot het moment (van mijn verwachting) dat ook dit onmogelijk zou worden.
Maar in plaats van wanhoop over de toekomst (ik maakte al plannen om mezelf van het leven te beroven), gaf het mij ook hoop... en verdomd, mijn aandoening bleek tijdelijk, en genas weer na verloop van tijd.
Nee, helemaal is mijn geschiedenis niet met die van jou te vergelijken...maar wat hetzelfde is, is de wil om er zolang het kan, er het beste van te maken... en geen enkele reddingsboei (hoorapparaat in jouw geval) te laten liggen voor wat het is.
respect!
Liefs,
Eric.
Dank je, Eric!
Zintuigen zijn zo belangrijk...of het nu om je oren of je ogen gaat. Het heeft zo'n impact op je (sociale) leven.
Mij wordt wel eens gezegd: wees blij dat je doof bent, en niet blind. Dat maakt me woest, want dit is míjn verlies, ík voel het!
Diabetes is een nare sluipende ziekte, die veel schade aan kan richten..Pas goed op jezelf!
Tja, mensen maken soms enorm domme opmerkingen. Het is net zoiets als "wees blij dat je volgende week doodgaat, in plaats van vandaag"... Alsof je blij moet zijn over iets ergs.
Mensen redeneren vooral uit het eigen oogpunt, en dan ook nog ondoordacht.
En er valt helemaal niets te kiezen... wel is het zo, dat ik mijn ogen het allerbelangrijkst vind, omdat ik nu eenmaal zeer visueel ben ingesteld, maar nooit meer een mooi liedje horen, nooit meer de wind door de bladeren horen ritselen of het ruisen van de zee... de stem van een geliefde... nee, doof zijn is ook verschrikkelijk.
(leve de gehoortoestellen dus!)
Het sociale isolement (niet meer vanzelfsprekend kunnen communiceren met anderen) is het ergste aspect van slechthorendheid. Vereenzaming...Ik voel dat een beetje, maar sta toch midden in het leven hoor! Het lukt me wel. Het is wel doodvermoeiend: veel feestjes/vergaderingen/gewone werkdagen eindigen met koppijn door de inspanning van het luisteren!
En zo leer je eens wat. Wat een weg heb jij doorlopen zeg. Dit zijn dingen waar een 'normaal' iemand niet bij stilstaat. Ik ben blij dat je tevreden bent en ook muziek kunt horen...
ik ben slechtziend, maar kan het inderdaad goedmaken met lenzen al vraag ik me soms af hoe de wereld er met mijn eigen ogen, op juiste sterkte eruit zou zien... maar dat is wegdromen...
Ik voel me heel normaal, hoor! Meestal vergeet ik dat ik sh ben, gelukkig maar. Ik weet niet beter.
Het mooiste compliment wat iemand me kan geven, is geen rekening houden met mijn sh, omdat ie vergeet dat ik sh ben! Snap je?
Een reactie posten