dinsdag, maart 14, 2006

Braadworst

Waarom doen braadworsten me toch denken aan puisterige pubers?
Van het geknal tijdens het braden en het leeglopen van de vette inhoud krijg ik rare associaties. Heel langzaam verschijnen er van die overrijpe ‘puisten’ op de worsten in de pan. Soms barsten ze spontaan open, soms lopen ze leeg bij het omdraaien in de pan. Spetterend en sissend in het hete bakvet. Heel soms kan ik mezelf niet bedwingen, en prik ik er gaatjes in met een vork. Ik weet dat je het beter niet kunt doen: ze zijn malser, dus vetter, als ze heel blijven, maar ik heb nou eenmaal een rare tic.
Puisten vragen erom om uitgeknepen te worden, braadworsten vragen erom om ingeprikt te worden... Ging dat met puisten maar net zo makkelijk als met braadworsten!
Een puistje kan ik nooit laten rijpen. Ik blijf er aan peuteren. Ik vind het bijna jammer dat ik haast nooit puistjes heb. Mijn vingers jeuken zelfs bij het zien van een rode rijpe puist bij een ander. Vooral als er nog wat spanning op staat.
Voordat jullie denken dat ik een echte mafkees ben, wil ik even zeggen dat ik braadworsten verder echt nérgens anders mee associeer. Ik vind ze zelfs lekker, ondanks vorm en geknal en leeglopen!

Geen foto van een lekkere vette puist.. ehm.. braadworst. Blogger wil vandaag niet meewerken met het uploaden van foto's.

29 opmerkingen:

CeeBee zei

Ik heb het bij (mijn eigen) puisten ook. Ik heb altijd bewondering voor mensen die er van af kunnen blijven.

Maar als je het helemaal goed wil doen moet je ze zelfs nooit uitknijpen. Het moet vanzelf gaan.

maar dat vergt engelengeduld.

Irene zei

Ik begrijp niet dat je bij zo'n puistenassociatie nog lekker van je braadworst kan genieten... Heb je de Catalaanse braadworstjes van AH weleens gegeten? Heerlijk.

Gonda zei

@Ceebee: Ja precies, wie wil er nou met zo'n dikke vette puist lopen.... Daar wil je toch zo snel mogelijk van af! Wachten tot ie rijp is lukt me nooit! Het is prachtig als het wel lukt om hem met goed resultaat uit te knijpen, maar meestal bereik je er inderdaad het tegenovergestelde mee: het kleine puistje wordt een MEGAPUIST! (Gelukkig kan ik mijn puisten-uitknijp-manie botvieren op braadworsten!)

Gonda zei

@Ireen: Ja, die zijn inderdaad lekker! En helemaal niet duur ook.
Ik heb nooit problemen met associaties en eten, ik denk absoluut niet aan een pussig puistje als ik een lekker Catalaans worstje eet :-)
Ik kan ook heel goed naar bloederige of vieze dingen kijken, en tegelijkertijd eten zonder dat mijn eetlust bedorven wordt.

Anoniem zei

Voor dat niet uploaden ben ik Blogger heel dankbaar. Want zulke foto's had ik niet willen zien. ;)

Anoniem zei

En bedankt. Fijne associatie. Het eten van een braadworst zal vanaf nu nooit meer zijn wat het was...

Gonda zei

@Oh! Ik zat al te twijfelen of ik nou een fijne puist met puskop zou uploaden of een smakelijke braadworst :-) Het was een braadworst geworden overigens.
Jammer maar helaas....

@Marcel: You're welcome :-)

Anoniem zei

Een zucht van verlichting gaat door Huize Moniq.

Gonda zei

@Moniq: Vanwege de gemiste foto? :-) Watjes zijn jullie! Of je moet bedoelen dat je er net zoveel genot aan beleeft een rijpe puist uit te drukken als ik!

Gwendolin zei

Ik kan ook nooit van mijn pukkeltjes afblijven, maar om nou te zeggen dta ik daar blij mee ben.... :s

Anoniem zei

pukkeltjes vragen erom om uitgeknepen te worden, braadworst heerlijk! maar ik heb ze nooit als een pukkel gezien.

Anoniem zei

ik ben blij dat ik het nu pas lees, alhoewel: op de vroege morgen is het ook niet smakelijk.

Anoniem zei

Ik ben blij dat mijn puisten niet zo groot als braadworsten zijn / worden.

Anoniem zei

Eh...toch geen prettig log om zo ´s ochtends op de nog nuchtere maag te lezen...

Gonda zei

@Gwen: Een pukkelloos gezicht is natuurlijk het allerfijnst :-)

@Anne: Ben ik dan echt de enige met die gekke associatie? Niet dat ik bij het braden van braadworsten gelijk lelijke acnéplaatjes voor me zie, hoor :-) Dan zou ik nooit meer een braadworst hoeven!

@Wies: Ik had misschien een waarschuwing moeten geven: 'lees dit niet als je een zwakke maag hebt.' :-)
Zelf heb ik daar dus nooit last van, dat mijn maag reageert op iets wat ik lees.

@Gerwin: Puisten zo groot als braadworsten :-) Dát is een leuke uitdrukking! Maar je hebt gelijk, een pukkeltje moet bescheiden blijven. Liefst helemaal wegblijven.

@Hette: Ik hoop dat je nog bratwurst kunt eten of zien zonder aan dit logje te denken...;-)
Sorry dat ik je eetlust bedorven heb!

Anoniem zei

Als je ze even voorkookt heb je dat probleem niet meer. Met die worst dan hè..

Anoniem zei

Ik leg ze altijd even in gekookt water uit de waterkoker voordat ik ze bak, dan spatten ze niet meer uit elkaar!!!
En puistjes nee gelukkig niet!

Gonda zei

@Nova: Hihi, ik snapte je antwoord zonder uitleg :-) Een puist is wat lastig uitkoken :-)
Maar zo doe ik het ook altijd, een braadworst even in kokend water leggen. Dat staat ook achter op de gebruiksaanwijzing (van de braadworsten van AH dan). Moet je ze echt gaar laten koken?

@PT: Ondanks dat ik dat ook doe, knappen ze soms toch nog. Misschien moet ik ze wat langer laten wellen.

Anoniem zei

Probeer het eens op mijn manier.
Eerst heel snel dichtschroeien en dan laten sudderen.Dus eerst je pan goed heet laten worden dan je braadprodukt en wanneer die goed heet is de braadworst snel dichtschroeien.

Anoniem zei

Jammer, ik had van de week nog een grote, rode puist op m'n voorhoofd, maar dat is nu alleen een grotere rode platte vlek. De volgende keer laat ik het aan jou over :)

Gonda zei

@Gerwin: Meestal doe ik het ook op die manier, maar dan heb je naar mijn ervaring méér last van gespetter en openknappen. Of doe jij er wat water bij en laat je dat dan met het deksel op de braadpan garen? (Gatver, dit lijkt wel een kookrubriek :-)! )

@Anonymous: Kon je er niet afblijven? Voorhoofden zijn altijd lastig te bewerken, daar heb je niet zoveel grip op :-)

Petra zei

Ik ben sinds twee minuten vegetarier...

Gonda zei

@Petra: :-) Jullie kunnen ook nergens tegen!

Anoniem zei

haha ik ga straks eten het smaakt er mij net zo lekker om, spelen met het vuur onder het bakken is de clou, maar ja heb dan ook jaren achter fornuisen gestaan in fabrieken en catering en de ministers hebben het altijd overleefd

Anoniem zei

Je hebt meer associaties... dat blijkt uit je betoog.

Anoniem zei

*misselijk wordt*

Anoniem zei

@ Goentah: Geen idee. Ik eet eigenlijk zelden braadworst, alleen soms als ik ga bbq-en en dan staat er altijd op dat ze voorgekookt zijn :-)

Anoniem zei

ik was trouwens die anonymous.

Maar ik vraag me af, als je nou ook curry en wat gebakken uitjes op een puist legt, zou hij dan makkelijker uit te knijpen zijn?

Gonda zei

@Gerwin: Ik heb mijn eten ook prima laten smaken! Ondanks al dat puistengepraat had ik trek :-)

@Pascal: Ik was juist bang dat jullie zouden denken dat ík ook nog andere associaties zou hebben. Die had ik niet echt. Héél eventjes maar. Maar alleen maar omdat ik dacht dat jullie zouden denken etc etc... :-) Zó'n pervert ben ik nou ook weer niet! ;-)

@Stella: Ik hoop dat je al gegeten had voor je dit las ;-) En anders hoop ik dat het blijft zitten...;-)

@Momo: Puistjes en pukkels zijn toch eigenlijk heel normale zaken. Iedereen heeft ze, of althans, wel eens of ooit gehad!
Ik vraag me af waarom iedereen er zo moeilijk over doet!

@Nova: Yess! Voorgekookte braadworsten zijn dé oplossing! Die lekken niet!

@Gerard: Dat zou wel een bijzonder vreemd gezicht zijn! Smakelijker wordt het er niet echt op...