woensdag, maart 22, 2006

Heden en verleden



De serie ‘Rome’ is al een weekje afgelopen. En stiekem betreur ik dat niet. Níet dat ik het niet met veel plezier gevolgd heb, maar ik kreeg altijd een beetje een naar, beklemmend gevoel tijdens het kijken. Wat een wrede tijd was dat! Martelingen, verkrachtingen, vernederingen.... Bloederige taferelen. List en bedrog. Lag iemand de republiek dwars: hup, dan huur je toch een huurmoordenaar in? Of je pakt zijn vrouw en kinderen. Diefstal? Hand eraf! Overspel? Geslachtsdeel eraf. Zonder pardon.
Het leven toen was zó anders dat ik mijzelf gelukkig prijs dat ik in déze tijd leef. Ik hoef niet voor mijn leven te vrezen als ik op een andere partij stem dan mijn buurman. En ik word niet publiekelijk gelyncht als ik iets doe wat niet door de bocht kan.
Vroeger dacht ik wel eens dat ik best in de Romeinse tijd had willen leven. Dat gevoel is nu wel over. Ik vind het nog steeds machtig interessant om er over te lezen. Net als over de Middeleeuwen. Maar altijd ben ik blij dat ik weer terug naar het heden kan.
Op mijn werk hadden we gisteren een bijna Middeleeuwse situatie. We hadden meer dan 24 uur een totale computerstoring. En niet alleen onze apotheek, nee, alle huisartsen en apotheken in onze stad. Elektronisch receptenverkeer was niet mogelijk. Even in de computer kijken naar de medicijnhistorie van patiënten kon ook niet. Etiketten printen lukte niet.
De fax maakte overuren. Huisartsen stuurden onleesbare handgeschreven recepten via de fax, die vervolgens níet op de computer verwerkt konden worden. Etiketjes werden met de hand geschreven. Herhaalbriefjes idem dito. Handverkoop konden we niet aanslaan op de kassa: die is ook verbonden aan het systeem. Prijs opzoeken van producten was onmogelijk. Het enige wat we konden was de mensen de spullen gewoon meegeven, en vragen of we de rekening na mochten sturen. Zo ging iedereen dus met onbetaalde spullen de apotheek uit.
Men had er wel begrip voor. Maar iedereen riep wel dat we veel te afhankelijk zijn geworden van computers. Misschien is dat zo, maar dankzij de computer kunnen we wel goede medicatiebewaking uitvoeren. Het vak is veel veiliger geworden. Alles wordt geregistreerd.
Als gisteren mensen voor een herhaalrecept kwamen, en ze hadden thuis nog genoeg liggen, verzochten we ze een andere dag terug te komen. Bij het starten van nieuwe medicatie kon dat natuurlijk niet. Dus moesten we nauwkeurig navragen wat voor andere medicijnen ze nog meer gebruiken. Al onze kennis paraat hebben. Het Informatorium raadplegen op interacties.
Het was niet echt leuk werken. Nu pas merk je hoe belangrijk de computer in ons vak is.
De oorzaak van de storing lag bij de KPN. Iets met een kapotte kabel. Ik denk dat ze een forse schadeclaim tegemoet kunnen zien....
Geef mij dus maar het computertijdperk! Het is misschien weinig romantisch, maar toch ben ik blij met onze beschaving.

17 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb de serie op de BBC gevolgd. Het lastige met dit soort series is dat ze dit beeld geven van 'andere tijden': een beeld dat dus niet realistisch is. In de tijd van de Romeinen was het niet aan de orde van de dag natuurlijk, al dit geweld, maar door de serie lijkt het wel zo te zijn. Dat probeer ik mijn leerlingen ook altijd voor te houden: dat films/series dit soort beelden willen vormen, want dat verkoopt tenminste.

(ik klink wel weer als een echte frik zeg, jeetje!)

Gonda zei

@Pike: In mijn hart weet ik het wel, hoor, dat het niet realistisch is. Toch word je meegesleept. Films en TV series werken op je gevoel. Heel slim van de makers!
En je mag best een beetje frikkerig zijn:-) Phew, gelukkig was het inderdaad maar een geromantiseerde TV serie.

Anoniem zei

Het is een beetje dubbelop; aan de ene kant zou het leven in Romeinse tijd misschien wat te "geweldadig" zijn, maar hoe lekker is het om wakker te worden zonder rekeningen op de mat, te eten zonder dat marketing mensen je bellen of te slapen zonder dat je wakkergebeld kan worden.

Gonda zei

@GH: Het is maar relatief. Bij ons staat er een deurwaarder voor de deur als je je rekeningen niet betaalt, daar wisten ze je vast wel op andere manieren duidelijk te maken dat je aan je plichten moet voldoen. Ook niet erg prettig!

Petra zei

Ik vond het ook een mooie serie. Maar geef mij toch maar een beetje luxe!

Anoniem zei

ik weet maar 1 ding op te noemen wat echt toen veel beter was!
'het waspoeder' in alle films over vroegere tijden verbaas ik mij altijd over de smetteloze kleding die alle ongemakken doorstaan en dagen lang gedragen worden!
dat waspoeder wil ik nu hebben, tesamen met mijn computergestuurde wasmachine.

Anoniem zei

Ik hoorde nog wel eens de assistenten mopperen dat het vroeger soms wel beter was. Nu moeten ze allemaal met de computer omgaan.
Als die dokters nou eens op handschriftcursus gingen....

Gonda zei

@Petra: Vooral wat betreft hygiene ben ik blij dat we nú leven!

@Anne: In films over toen wassen ze met wasmiddelen van nú :-) Toen hadden ze namelijk nog geen camera's...
Volgens mij wasten de vrouwen toen gewoon bij de rivier en met een borstel of steen zonder wasmiddel! Niet echt schoon dus :-)

@Hette: Vroegâh was alles beter volgens veel mensen :-) Dat komt volgens mij omdat mensen vastgeroest zitten aan oude gewoontes. De computer is echt wel een verbetering voor het werk vind ik! En je hoeft er geen nerd voor te zijn om er mee om te kunnen gaan, het zijn gewoon trucjes die je kunt leren. Het is niet zo'n moeilijk programmma.
Veel specialisten schrijven nog zelf hun recepten uit, ik snap niet dat ze dat wat nauwkeuriger doen! Hoe vaak we niet moeten bellen om te verifiëren wat er staat... pfff. Het wordt tijd dat het ziekenhuis ook op ons systeem wordt aangesloten, zodat ze de recepten ook kunnen mailen. Zonder storingen dan, hè! :-)

Anoniem zei

ik ben dus al die tijd flink in de maling genomen :-( ik vertrouw dat tegenwoordige van nu niet meer!
kom ik ga maar weer eens naar mijn kei en beitel om ff te mailen.

Anoniem zei

Vroeger wasten de mensen zichzelf ook niet
( gebruikten rozenwater voor de geur )
Oftewel de stank verbergen ! Bah.
Ze dachten toen dat je van wassen ziek werd.
Dan hoeven de kleren toch ook niet schoon.
Ik stop vanaf nu met kleren wassen, haha
Ik flip al wanneer ik geen internet heb, zonder het nodig te zijn voor werk.

Gonda zei

@Anne: Is je mailtje al klaar? Of is het nog per boodschapper te paard onderweg? :-)

@Gerwin: Arrgh... Ja, vreselijk. Vooral de Middeleeuwen waren ronduit ranzig! Hele luizenkolonies die onder de pruiken van de mensen feestvierden! Gelukkig hebben wij daar onze lering uit getrokken :-)
Thuis baal ik ook als internet er uit ligt, maar op het werk is het ronduit een ramp. We kunnen ons werk niet naar behoren doen.

@Hanscke: De Romeinse tijd heeft mij wel altijd geïntrigreerd. Dat begon eigenlijk door het lezen van de Asterix strips, hahaa! Helemaal onzin natuurlijk, maar mijn belangstelling was gewekt. Griekse en Romeinse mythologie vind ik ook helemaal geweldig.
En dan die architectuur... prachtig!
Gelukkig kan ik er veel over lezen, en gewoon in 21ste eeuw leven!

Anoniem zei

Waar zouden wij dus zijn zonder onze pjoeters..........idd nergens, soms zijn ze handig en soms kan je ze wel mollen.
Lang leven het moderne pjoeter tijdperk.
Ik ben van de begin generatie de type machine, telex en fax, alles met het handje, maar ben zo blij dat ook ik met de tijd ben meegegaan!!

Anoniem zei

Zeg, is het nou toeval dat bij jou in de buurt alle elektronica stuk lijkt te gaan? ;-)

Anoniem zei

Als m'n pc en/of internet het niet doet, kan ik dus gewoon niet werken. Gelukkig komt dat zelden voor, maar toch.. Je bent er zo aan gewend.

Anoniem zei

Ben trouw begonnen met Rome, maar moest halverwege afhaken omdat ik verplichtingen buiten de deur had. En geen videorecorder heb.

Dat wordt dus dvd.

Anoniem zei

De romeinen en de grieken....op dit moment het onderwerp waar mijn eerste klas basis zich bezig moet gaan houden. Helaas is aardrijkskunde en geschiedenis een combinatievak, dus ben ik wel verplicht 2 uur geschiedenis te geven. Ik moet eerlijk zeggen dat het vak me totaal niet ligt...tot nu toe kon het verborgen houden voor de leerlingen. Ze denken nog steeds dat het mn lievelingsvak is...Heb ook wel stukjes van die serie gekeken ( ja inderdaad, tijdens het zappen) dacht nog wel dat het iets voor de leerlingen zou kunnen zijn... Heb het maar bij asterix en obelix gelaten.....

Gonda zei

@PT: Zolang ze het doen zijn ze nuttig, anders wordt het één grote ergernis en frustratie :-(

@Marcel: Nu je het zegt... het gaat opvallen :-( Als het zo door gaat blijf ik maar eens een dagje onder mijn dekbed liggen.
Brrr eng zeg!
*wast haar handen in onschuld*

@Helen: Zo is het dus ook op mijn werk. De computer is een hulpmiddel, maar wel een heel belangrijke.

@Oh!: Heb je wel tijd voor nóg een serie op DVD? Eerst nog Lost, dan Friends, ondertussen nog wat films in de bios... Hoe pas je Rome daar tussen in? :-)
Probeer toch maar een gaatje te vinden, het is echt de moeite waard. En dan steeds minstens 2 afleveringen per keer, dan kom je lekker in het verhaal!

@Ingrid: Dacht je dat je een leuk vak had, moet je verplicht een ander vak gaan geven! Jasses zeg :-( Ach, aan de hand van Asterix en Obelix kun je ook best wel leuke lessen geven. Ik vond de Cleopatra uit A & O trouwens stukken leuker dan die uit Rome :-)
Ik vind geschiedenis wel ok, als het maar níet over politiek of staatsinrichting gaat of zo. Gatver.