zaterdag, maart 18, 2006

No cure no pay

Een groot gedeelte van mijn werk bestaat uit het afleveren van geneesmiddelen. Meestal gebeurt dat zonder dat ik daarvoor de kassalade hoef open te trekken: de nota’s gaan rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Zo is men het gewend. Bijna iedereen vindt het doodnormaal dat je nooit een nota ziet voor geleverde medicijnen. Daarvoor ben je immers verzekerd vindt men.
Soms schrijft een arts iets voor wat niet wordt vergoed, of pas als het medicijn chronisch gebruikt wordt. De eerste uitgifte dient dan betaald te worden door de patiënt zelf. Meestal splitsen wij het recept dan op in twee periodes: de eerste periode van twee weken moet men zelf betalen en het herhaalrecept krijgt men al vergoed van de verzekering. Zo blijven de kosten voor de patiënten binnen de perken.
Zodra ik een recept in handen krijg met daarop een geneesmiddel wat niet wordt vergoed, meld ik dat aan de patiënt. En bijna altijd is de patiënt boos. De dokter heeft het immers zelf voorgeschreven! Ze zijn niet van plan iets te betalen! Ze reageren hun ongenoegen af op ons, de apothekers assistenten. Alsof wij het geld in eigen zak willen stoppen, en alsof wij die regels zelf bedacht hebben! Ik ga niet meer in discussie. Ik adviseer de patiënt om de arts dan maar te vragen een ander middel voor te schrijven wat wél wordt vergoed. En in mijn hart ben ik nijdig op die arts dat hij niet even overlegd heeft met de patiënt of vermeld heeft dat het middel uit eigen zak betaald dient te worden. Een arts heeft namelijk ook een lijst met geneesmiddelen die niet vergoed worden. Dat weten ze best. Als het niet te druk is in de apotheek wil ik zelf ook nog wel eens de arts bellen, om te vragen of ik het voorgeschreven middel in een ander geneesmiddel mag omzetten. Deze extra moeite en service wordt heus niet altijd gewaardeerd door de patiënt: ze blijven mopperen. In hun ogen heeft de arts het nooit gedaan, nee, het is altijd de schuld van de apotheek! Grrr! Op dat soort momenten haat ik mijn werk.
Soms wordt een bepaald middel wel vergoed, mits er een machtiging voor is aangevraagd bij de zorgverzekeraar. Dan worden de patiënten eerst ook geconfronteerd met een torenhoge rekening en schrikken ze zich rot. Meestal kunnen ze gemaakte kosten wel met terugwerkende kracht terugkrijgen als die machtiging is goedgekeurd. Maar dit soort zaken blijven vervelend. Voor de patiënt én voor ons. Allemaal administratieve rompslomp.
Zijn we soms verwend in Nederland? Gewend dat álle zorg betaald wordt? Zó vanzelfsprekend is het niet. Geen enkele verzekering dekt vaak alle kosten!
Voor veel dingen legt men grif geld neer, behalve voor gezondheid!

18 opmerkingen:

Petra zei

Mijn dokter meldt het zelf. Zeker bij het ongelofelijk dure spiraaltje wat ik moest laten zetten... (Maar hij heeft dan ook apotheek aan huis, voordeel van een klein dorp!)

Gonda zei

@Petra: Anticonceptie wordt vanaf de leeftijd van 21 jaar niet meer vergoed... Ik hoor daar veel gemopper over. Vooral als de vrouwen net 21 geworden zijn. (Hoe kan dat nou, die rekening? Voorheen werd het altijd vergoed!)

Anoniem zei

het is ook eigenlijk meer dan logisch dat je voor anticonceptie moet betalen, condooms worden ook niet vergoed! ik vind het wel anders worden als het medisch veranywoord is.
een hoestdrank of neusspray bij een verkoudheid, heb ik ook geen problemen mee, wel weer met neusspray bij allergie.
ach ... we rekenen allemaal in ons eigen portomonee, helemaal nu de zorgverzekering flink omhoog is gegaan.
maar ik vind dat als de arts een medicijn voorschrijft, daarbij al de dosering aan de patiént verteld hij ook mag vertellen dat het voor eigen rekening is, is de patiént dan boos kunnen ze samen misschien op zoek gaan naar een oplossing.
maar wat ik mij afvraag, nu er zo makkelijk pijnstillers (ook in hogere doseringen) te halen zijn in drogisterijen is het gebruik nu meer geworden of juist minder omdat het uit eigen zak betaald moet worden?

(ps ik mopper wel als ik moet betalen maar niet naar de apotheek toe, weet dat ook zij aan regeltjes gebonden zijn)

xx prettig weekend

Gonda zei

@Anne: In feite heeft de consument/patiënt geprofiteerd van de maatregel dat paracetamol niet meer werd vergoed en dat het vrij te krijgen is in drogisten en supermarkten: er is een ware prijzenoorlog ontstaan! Die is nu wel wat gestabiliseerd, maar de prijs van paracetamol is drastisch verlaagd. € 0,99 voor 50 stuks bij ons. Of het gebruik ook is af- of toegenomen weet ik niet zo precies.

Anoniem zei

Ik ben zo blij dat ik niet heel vaak in een apotheek kom, maar als ik er kom dan wordt ik altijd vriendelijk behandelt en ik behandel die dame ook altijd vriendelijk, maar om een nare boodschap over te brengen tegenwoordig moet je al een kogelvrij vest aan, maar nog liever een bord voor je kop tegen die hufters!!!

Gonda zei

@PT: Goed plan voor onze nieuwe bedrijfskleding: kogelvrije vesten en bijpassende borden!
Wat we allemaal te verduren krijgen wil je niet weten... In de meeste gevallen snap ik het wel, hoor. Niemand gaat voor z'n lol naar de apotheek. Met een ziekte ben je nooit blij, en al helemaal niet als het geld kost.

Anoniem zei

Maar we betalen best grof geld voor onze gezondheid: iedere maand om en nabij de €100. Dat is meer dan ik aan andere dingen uitgeef, dus dan vind ik ook dat veel dingen wel vergoed moeten worden.

Overigens vind ik het ook belachelijk dat ik gedwongen word te betalen voor kraamzorg, terwijl ik dat niet eens nodig heb/ooit nodig zal hebben. Vergoed mij dan maar die anti-conceptiepil i.p.v. die kraamhulp, maar dat snappen ze in Den Haag natuurlijk weer niet.

Gonda zei

@Pike: Ik ben het helemaal met je eens dat het belachelijk is dat kraamzorg in het basispakket zit. Waarom geen pakket zónder kraamzorg en mét anticonceptie! Of eentje helemaal zonder. Maar ja, ze gaan er natuurlijk van uit dat je ook 'per ongeluk' zwanger kunt raken... en dan zul je maar onverzekerd zijn :-(
In feite hebben we niet veel keuze, ondanks alle mooie beloftes van ieder zijn eigen zorgpakket op maat.

Anoniem zei

Ik zou graag willen zien dat iedereen inderdaad echt zijn eigen zorgpakket zou kunnen kiezen. Dan zou er bij mij geen kraamzorg inkomen, maar wel anti-conceptiepil en alternatieve geneeswijzen. Maar ja, dat snappen ze in Den Haag niet, want die denken in eenheidsworsten. Maar ik blijf het stom vinden dat ik voor andermans kinderen moet betalen op ziektenkostengebied .

Anoniem zei

Ik ben het, zoals gewoonlijk, weer eens met Pike eens ;)

Anoniem zei

Dit is zo herkenbaar. Ik ben dan wel geen volleerd apothekersassistente maar door een zomerbaan leer je ook veel. Zo waren de mensen ook altijd pissig als een bepaald medicijn een nieuwe verpakking had. Vervolgens moest ik bij de groothandel een origineel doosje aan vragen en dat duurde dan weer eeuwen. Klant boos.

Zorgstelsels zijn gebaseerd op het principe van wederkerigheid. Hier in Duitsland tenminste wel. Zo betaal ik via het ziekenfonds ook voor iedereen die rookverslaafd, drugsverslaafd, ouder is etc.. volgens mij zijn die uitgaven wel groter dan kraamzorg??

Gonda zei

@Pike: Eenheidsworsten zijn nog onsmakelijker dan braadworsten :-)

@Helen: Ik ook!

@Hette: Jee ja, mensen wantrouwen alles wat afwijkt van het 'normale'! Als we generiek of parallel leveren gaan de mensen ook zeuren:-(
In Duitsland is het dus nóg slechter geregeld dan in Nederland!

Anoniem zei

Ik heb nooit geklaagd en zat op een bepaald moment op 124 pillen per week ( spierverslappers enzo ) Alleen was het 2 jaar geleden link. Had ik al een week of 8 pillen die ik maar 2 weken achter elkaar mocht gebruiken ( was de arts ff vergeten )
Gelukkig zag ik ipv 1 monitor er 3 naast elkaar, dus beven en zweten heb ik maar 112 gebeld en werdt doorverbonden met een medicijnkenner , Ik moest opnoemen welke pillen ik allemaal gebruikte, na het noemen van een naam vroeg hij hoelang ik die gebruikte mm week of 8 hij vroeg meteen hoe kan dit je mag ze maar 2 weken gebruiken en dan 6 weken niet.
Ik moest niet schrikken maar de ambulance kwam mij halen.
Had ik een medicijnvergiftiging 2 daagjes ic bloedspoelen. Vroeg het ziekenhuis mij of ik een aanklacht wou indienen tegen m'n huisarsts. Natuurlijk niet hij is mens kan ook eens iets fout doen, er is wel intern iets veranderd zodat die fout niet weer gemaakt kan worden.

Anoniem zei

Verwend? Nee ik denk dat we er gewoon recht op hebben.

Gonda zei

@Gerwin: Niet alleen je huisarts heeft misschien een steekje laten vallen, maar ook de apotheek die je de medicijnen verstrekt heeft.
Het klinkt blasé, maar bij ons zou dat niet zo snel gebeuren. Bij het afleveren van medicijnen die niet samen kunnen, of die elkaars werking versterken, krijg je meldingen op je computerscherm. Daar moet een apothekersassistente actie op ondernemen. Overleg met de apotheker of huisarts. Dat gebeurt dagelijks bij ons! Heel vaak gaat een apotheek er van uit dat de patient er wel 'op ingesteld' zal zijn. Dat kan, maar je moet nooit risisco's nemen, dus áltijd navraag doen bij arts of apotheker!
Heel vreemd dat jij zolang van alles kon slikken zonder dat er bij de apotheek alarmbellen gingen rinkelen...
Vraag bij een nieuwe uitgifte van medicijnen altijd maar of het wel samen kan met de pillen die je al slikt!


@Moniq: Wat jij zegt is interessant... Bij de rechten van de mens hoort ook recht op gezondheid. Betekent dat automatisch dat alle medicijnen gratis moeten zijn? Ook de medicijnen die je zonder recept aan de balie kunt kopen? Zelfzorgmiddelen dus. Of zouden dit soort middelen dan helemaal niet meer over the counter verkocht mogen worden en alles op recept?
Ik vind de regels voor vergoedingen van medicijnen ook krom. Ik zou liever zien dat alles wat op recept komt vergoed wordt. Geen uitzonderingen. Maar waar leg je dan de grens.. Alternatieve, homeopatische en atroposofische middelen, moeten die ook vergoed worden? Vaak heeft het met de registratie te maken: niet geregistreerde geneesmiddelen vallen ook buiten de vergoedingsregeling.
Ingewikkeld, hè!

Gonda zei

@Hanscke: Tegenwoordig staat op het etiketje, wat op het doosje medicijnen geplakt wordt, de prijs vermeld. Dat vind ik een prima actie.

Anoniem zei

Ja, wij zijn verwend. Reken maar!

Gonda zei

@Oh!: Volgens mij moeten we de komende decennia een stapje terug doen.... Wennen!