woensdag, juli 23, 2008

Piemonte, een prachtige streek

Ik was nog nooit in Italië geweest. Althans, niet echt. Die drie kilometer die we ooit over de Frans-Italiaanse grens reden, laat ik even buiten beschouwing. Dit jaar dus voor het eerst in la bella Italia. Je hoort iedereen over Toscane en Umbrië, en dat dat de mooiste streken van Italië zouden zijn, maar waar wij zaten was het minstens even mooi. Ik heb daar natuurlijk geen vergelijk van, maar het moet haast wel. Wij gingen naar Piemonte, letterlijk vertaald ‘de voet van de bergen’. En steil was het. Jeminee. Scary. We hadden drie fietsen mee (mijn fiets bleef thuis, omdat ik afdalingen doodeng vind) en ons reisgezelschap heeft aan den lijve ondervonden hoe steil het was. Respect.
Om bij ons huis te komen, moesten we twintig minuten bergop. Twintig minuten van de bewoonde wereld, zogezegd. De ‘bewoonde wereld’ was Acqui Terme, een prachtig Romeins stadje met een warmwaterbron. Indrukwekkend. We gingen daar voornamelijk heen om boodschappen te doen en om uit eten te gaan (pizza!), en iedere keer dat we er kwamen, waren we onder de indruk van de historie en de typisch Italiaanse straatjes en steegjes.
Het huis dat we voor twee weken mochten bewonen was werkelijk fantastisch. Sprookjesachtig mooi. We voelden ons miljonairs.
‘s Ochtends gewekt worden door de zon, en koffie drinken op het zonovergoten balkon… Onwaarschijnlijk heerlijk. Geen directe buren, volledige privacy. Privézwembad. We hielden heel wat rustdagjes, dat snappen jullie. Nee, dat was geen straf daar. Ik had vier boeken mee, maar heb ‘slechts’ één boek uitgelezen. Een Engelstalige roman van 900 bladzijden. Ik had gedacht dat ik veel meer zou lezen, maar het was zo ontspannend en relaxed dat ik domweg niet aan mijn boeken toe kwam.
Van tijd tot tijd waren we actief. We hebben de omgeving te voet verkend. Gewoon vanaf het huis. De berg af, een dal in, en een via een andere berg ‘onze berg’ weer op. Wow, zo mooi.
Natuurlijk gingen we naar Milaan. Wereldstad Milaan. Daar móet je gewoon naar toe. Het historisch centrum is werkelijk prachtig. Net als de Duomo, oftewel de Dom. Helaas mochten we er niet in, omdat ik gekleed was in een outfit die mijn schouders bloot liet. Mijn navel was wel bedekt (ook een eis), maar dat was niet voldoende. Ik was niet zedig genoeg gekleed om naar binnen te mogen. (Oordeel zelf, uiterst rechts op de foto.) Ach, de aanblik van de Duomo was al zo fantastisch, dat ik het niet nodig vond een shawl te kopen die mijn schouders zou bedekken.Dat Milaan niet alleen blizz en happiness was, vertel ik de volgende keer.

15 opmerkingen:

Hette zei

Ah, weer eens een update! En een mooi vakantieverhaal ook. Italie is echt prachtig lijkt me. Ik ken alleen Rome, Venetie en de omgeving om het Gardameer maar dat was ook al heel mooi.
En voor de Dom is het inderdaad toch wel een beetje te bloot Goentah. Bij het Vaticaan werden mensen die er zo bij liepen ook afgewezen. (Hmm en dat was wel in februari toen ik er was. Maar toen was het mooi weer).

Anders zei

Schrik !
Wa 's dát nou ?
'n Blogje ?
Hier ??
;-)
zal 't vanavond 's even op me gemak lezen...

Goentah zei

@Hette: Eigenlijk doodjammer dat we er niet in mochten, ik had wel wat spijt. Volgende keer als we een Italiaanse stad "doen" stop ik een sjaal in m'n tas. Ik zie kerken en kathedralen graag van binnen.

@Anders: Tsja, ik dacht, laat ik eens gek doen ;-)

ceebee zei

welkom terug. fijn dat je het fijn hebt gehad.

She zei

Ben benieuwd naar het vervolglogje (en vooral wanneer 'ie komt ;-)). Ik heb niet zoveel met Italië, ben er ook pas één keer geweest, maar Milaan en Rome wil ik nog wel een keer bezoeken.

Pascal zei

Je hebt het lekker naar je zin.(gehad) en daar gaat het om. Ik ben ook nog nooit in Italië geweest. Maar ik ga zeker een keer heen.

Marius zei

Prachtig Goentah! Wel een uitgelezen plekje voor heerlijke privacy. En dan die kathedraal, dan bewonder ik de mensheid weer dat ze zoiets kunnen bouwen. Van binnen zal het ook wel een en al rijkdom zijn. Maar er komt nog 'een andere kant' van Milaan. Opgelicht op een terras?

Gerhard zei

Ha, gelukkig weer een stukje van je, hopelijk volgen er meer. De cliffhanger belooft veel goeds (en eigenlijk ook weer niet...)
Blij dat je een fijne vakantie had.

Goentah zei

@Ceebee: het lijkt alweer eeuwen geleden....

@She: Hihi, ik had het vervolglogje eigenlijk al willen schrijven, maar het komt er steeds maar niet van...

@Pascal: Moet je doen, ik vond Italië een verrassing.

@ Marius: Je bent warm. Ssst, niet verder verklappen :-)

@Gerhard: Ja, het was heerlijk. Luxer dan ik ooit op vakantie geweest ben met dat privézwembad enzo. Wat er verder in Milaan gebeurde kun je binnenkort lezen...

Stoere Schrijfster zei

Haha! Ja! Een nieuw blogje! Hoera! Prachtig. Lijkt me een heerlijke plek om te zijn!

*eSThER* zei

Klinkt als een heerlijke vakantie....behalve de laatste zin dan.

Goentah zei

@Stoere Schrijfster: Het was een droomplek. Bijzonderheden hoor je live, in september!

@Esther: Haha, ja, die cliffhanger, hè... Het houdt de spanning er in :-)

Cursief Huigje zei

drie jaar geleden zette ik mijn eerste stappen in Italie. SIndsdien ben ik er al vier keer teruggekeerd: 2 x naar Toscane, 1x naar Rome en 1x naar Umbrie. Een prachtland. Wil je een beetje zicht hebben op Umbrie, op mijn fotoblog staan er wat foto's;

Anders zei

wat schuift dat nou ?
zo'n blogje voor het vvv...

GobboE zei

Heej, ik kom ook net terug van vakantie.
Leuk dat je weer blogt...ik ga snel je tweede bericht lezen