woensdag, september 10, 2008

Running mates

Sinds een aantal maanden loop ik hard. Nou ja, echt hard loop ik niet, maar ik weiger te zeggen dat ik jog. Dat klinkt als sjokken, en ik kijk wel uit dat mijn lopen er zo uit gaat zien.
Mijn Lief en ik zijn met hardlopen begonnen om de stoppen-met-roken-kilo’s er af te krijgen. Dat lukt helaas matig, maar we voelen ons er wel fitter bij.
Eigenlijk ben ik geen loper. Volgens mij heb ik geen duursportspieren. Toen ik begon, leken twee minuten een eeuwigheid. Op internet had ik een een beginnersschema gevonden, en daar heb ik me (een beetje) aan gehouden. Het begon simpel: twee minuten hardlopen, twee minuten wandelen en dat een keer of vijf. Ik was kapot van die twee minuutjes. Na een tijdje liep ik niet meer volgens schema, maar bepaalde ik van te voren een route op afstandmeten.nl. Zo doe ik het nog. Ik heb mijn vaste rondje, maar wijk er wel eens van af, of breid hem uit. Na afloop kijk ik dan even hoe lang de gelopen route was.
Tijdens de zomermaanden heb ik meer gefietst dan gelopen. Zelfs dat mondjesmaat, ik ben een mooiweerfietser, maar áls we fietsten was het wel een behoorlijke afstand: tussen de 50 en 80 km. Toch, ondanks het fietsen - je gebruikt immers andere spieren - had ik het gevoel opnieuw te moeten beginnen met lopen en dat mijn conditie waardeloos was. Eind augustus zijn we weer gestart. Het voordeel van lopen met z’n tweeën is dat je elkaar motiveert. Ik loop graag voorop, ik wil mijn eigen tempo bepalen. Als mijn Lief te dichtbij komt, of me in dreigt te halen, weet ik dat mijn tempo instort en dat ik moet versnellen. Als ik me in laat halen, ben ik verloren. Dan zak ik helemaal weg, en laat ik het erbij. Ik heb die ogen in mijn rug nodig om vol te kunnen houden. Het helpt me over mijn dipjes heen.
In je eentje lopen is lang niet zo fijn. Een stemmetje in mijn hoofd begint al vanaf de start te zeuren over mijn geplande route. ‘Zullen we toch maar dat kleine rondje lopen?’ Of: ‘Ik ben zo moe…ik heb vandaag geen goede benen… ik wil even wandelen...’ Heel moeilijk om dat te negeren. Als het echt te erg wordt met dat luie monstertje in me, stel ik me voor dat ik Oprah Winfrey ben. Zij is ooit met hardlopen begonnen om af te vallen, en liep uiteindelijk een marathon. Als je Oprah Winfrey bent, kun je er natuurlijk niet halverwege de brui aan geven. Dan ga je publiekelijk af. Tijdens het lopen verander ik dus in Oprah Winfrey en verbeeld ik me dat ik word toegejuicht door enthousiaste fans die langs mijn route staan. (Ja, te triest voor woorden, maar het helpt me wel om het vol te houden.)
Ik heb grote bewondering voor Oprah Winfrey wat betreft haar discipline. Haar personal trainer besloot dat ze een wedstrijd zou lopen om gemotiveerd te blijven, maar op dat moment was er geen geschikte wedstrijd qua afstand en locatie. Haar trainer schreef haar vervolgens in voor een halve marathon en ze liep hem nog uit ook! Later liep ze nog eens een hele marathon. Wat een sterke vrouw, wat een doorzettingsvermogen. Ik weet hoe zwaar het is.
Ik heb natuurlijk geen persoonlijke trainer, zoals Oprah, maar ik heb mijn Lief die me vol trots omhelst en me een high five geeft als we ons rondje volbracht hebben. Hij weet hoe zwaar ik het heb, en in zijn ogen lees ik respect. Daar doe ik het voor.

14 opmerkingen:

She zei

Goed hoor! Ik heb volgens mij ook geen duursportspieren en aan de discipline ontbreekt het ook een beetje, maar ik sta nu wel weer een paar keer per week in de sportschool met mijn personal trainer en ga vaak daarna nog even op de loopband, dat voelt toch wel erg goed (nou ja, achteraf dan).

ps. ik geef je een high five omdat je weer regelmatig logt!

Goentah zei

@She: Haha, ja, lopen is vooral achteraf leuk. Als ik niet loop voel ik me meestal schuldig. Excuses genoeg te bedenken (moe, hele dag gestaan, regen etc), maar ik weet dat ik dat vergeet als ik gelopen heb.
Dank je voor je high five :-) Deze logfrequentie van 1 x per week wil ik proberen vast te houden.

GobboE zei

Je het het over Oprah, maar ik heb respect voor jou, dat je aan het moeizame (en soms pijnlijke) proces begint van conditie opbouwen (ok, je bent al begonnen.

*Respect*

Veel sterkte en succes

Goentah zei

@Gobboe: Ik zat echt niet naar complimentjes te vissen hoor, maar thanks anyway!

Gerhard zei

Ik heb ook respect voor je, maar vooral vind ik het fijn voor je dat je een trots maatje hebt!

Goentah zei

@Gerhard: Hee, wat leuk gezegd... Ja, ik ben er ook blij mee. We matchen. Het geeft me een soort rust, als je begrijpt wat ik bedoel. (Ook al is ie af en toe een slavendrijver wat betreft het lopen en het fietsen, haha! Maar daar vaar ik wel bij!)

Goentah zei

@allen: dit is mijn rondje
http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=103948
Soms wat meer, soms snij ik hem wat af... Maar nooit minder dan 5 km.

Gypsy zei

Bestaan duursportspieren?! Volgens mij is het gewoon een kwestie van doen en doorzetten. Waarbij overigens de aantekening dat ik daar zelf niet zo goed in ben hoor, 70 minuten hardlopen is m'n absolute record...

hanscke zei

Leve de verbeelding, het compliment van lief maakt het af en nu moet je er zelf nog in geloven. Je kunt het en het is fijn om te doen.

Anders zei

... en doping zat
in die toko van je...
; )

Marius zei

Jawel, wat een discipline al Goentah, hoeveel sterker zijn je logs niet sinds die trotse ogen van je lief in de rug, of recht in je ogen als het weer gedaan is. Fantastisch!

Hette zei

Sportief zeg! Hardlopen is dus echt helemaal niks voor mij. Veel te vermoeiend. Ik ga wel fietsen of zwemmen.

Michiel zei

:-)
Ik zou zoooo graag hardlopen, maar durf het niet aan met m'n knie (oude blessure die hardlopen wat gevaarlijk maakt)... :-(
Toch maar eens kijken of ik niet heel voorzichtig kan beginnen!

Anoniem zei

Ook ik ben sinds kort aan het hardlopen en heb op mn mp3speler de motivatie staan... Vanuit de belgische zender Een is een podcast gemaakt door Evy waarop een beginnersrenschema staat. Evy moedigd je aan, zet een muziekje op en zorgt ervoor dat je door wilt rennen.
Even googlen op start to run met evy en alles is te downloaden. Er is een versie van 0 tot 5 km in 10 weken en eentje van 5 tot 10 km in 10 weken...
Succes!