maandag, januari 12, 2009

Het is volbracht

Zwikkend, struikelend en strompelend liep ik door het mulle zand en ik vroeg me serieus af waarom ik me had laten verleiden om mee te doen. Ik vond het echt niet leuk. Na kilometers ploeteren op het strand met een straffe, ijskoude tegenwind, zag ik in de verte een duin zo hoog als de Mount Everest opdoemen. Duizenden lopers leken er als kleine zwarte mieren tegenop te kruipen. Ook ik kroop haast op mijn knieën, neus zowat op de grond, dat enorme kuitenbijtende stuk duin over.
Maar toen.
Met grote passen het duin af, anderen inhalen en op adem komen. Eindelijk een verharde weg. Wat een heerlijkheid! Het tweede deel van de kwart marathon was door de rugwind en de beschutting van de duinen bijna een peulenschil. Ik kwam weer helemaal bij. Mijn lief was op het strand een heel stuk van me weggelopen, hij voelde zich supersterk, maar hield heel goeiig in zodat we het laatste stuk samen konden lopen.
Wat een oppermachtig gevoel om te worden toegejuicht door de vele omstanders en door onze eigen meegebrachte supporters. Ik vergat op slag de strandellende.
Bij het naderen van de finishboog voelde ik precies wat ik gehoopt had te voelen. Het hield het midden tussen een vreemd soort ontroering en een euforie. “Kijk mij nou toch, ik heb het hem geflikt!”
Met een grote grijns op mijn gezicht en met mijn armen in de lucht passeerde ik de finish.

Ik was niet de enige die het zwaar had. (klik)


25 opmerkingen:

tijdtussendoor zei

Wat een prestatie, en heerlijk de voldoening achteraf!

Gypsy zei

Respect. Verwacht niet dat ik ooit de guts kan opbrengen Egmond te lopen. En dan in een kouder dan gemiddeld jaar, super!!!

Hette zei

Super zeg! Wauw!

hanscke zei

Dat heet "gelukkig zijn" Goentah, het midden tussen ontroering en euforie. Ik ken het van de Nijmeegse Vierdaagse. Het is zo'n uniek gevoel, je vergeet het nooit weer en zo vaak krijg je deze gevoelens niet. Spaar ze. Gefeliciteerd met het resultaat.

Gonda (aka Goentah) zei

@tijdtussendoor: Voor echte duurlopers is 10 km peanuts, dus nauwelijks een prestatie, maar voor mij is het mooi! Dank je!

@Gypsy: Het was de KWART marathon maar hoor, maar koud was het wel... Volgend jaar de halve! (Is ons plan.) Het zal vast niet zo koud zijn als dit jaar.

@Hette: Dank! Het voelde heerlijk!

@Hanscke: Het kwam misschien ook wel omdat het zo'n gigantisch evenement is. Heel massaal. Ik had echt een insider-gevoel. Je snapt het wel :-) Ik hoorde er bij. En het was natuurlijk mijn eerste loop.

Rian zei

Knap hoor, ik zie mezelf dat nog niet zo snel doen!

Danniëlle zei

Mooi verslagje van je 1e wedstrijd. En ja, het is bekend dat je emoties alle kanten op kunnen vliegen tijdens een wedstrijd, herkenbaar.

FrankiePebbles zei

Zooo heee, dit is HEEL ECHT! En dan meteen de vuurdoop in zulke barre omstandigheden. Gefeliciteerd! Volgend jaar ben ik ook van de partij! ;)

Gonda (aka Goentah) zei

@Rian: Oefenen en doorzettingsvermogen, dan lukt het vast wel ;-)

@Danniëlle: Het stuk op het strand vond ik afschuwelijk, vooral ook de mensenmassa. Dat viel mij vies tegen. Maar daarna deerde het me niet meer en voelde ik me de hoofdpersoon in een heldenfilm! :-)

@FP: Als ik wist dat het zo bar zou zijn, had ik misschien... haha! Nee hoor, dan was ik ook gegaan. Volgend jaar meeten en greeten in Egmond! Leuk!

Corné zei

Goed gedaan Gonda! Nu op naar de halve.

Marius zei

Super, super van je die halve marathon van Egmond!! Dat was wel enkele tranen waard.

Anoniem zei

Ik buig diep voor je, applaus!

karin zei

Wow, goed zeg. En daarna? Veel spierpijn of viel dat ook mee?

Gypsy zei

@Gonda: weet ik maar dan nog. Tien kilometer over straat of bospaadje is wel even wat anders dan waar jij liep, nog los van de kou. Vind het echt knap.

Anders zei

Nou,
tot volgend jaar dan maar...
; )

http://berenloop.vvvterschelling.nl

Gonda (aka Goentah) zei

@Corné: Dat ligt in de bedoeling!

@Marius: Volgend jaar de halve, nu was het de kwart. Een hele speciale race...

@Anoniem: Nou, dank je! *bloos*

@Karin: De volgende dag een klein beetje spierpijn in mijn hamstrings. Kwam door het mulle zand denk ik. Verder niks.

@Gypsy: Nou je het zegt... :-)

@Anders: Ik zeg nooit nooit! Wie weet...

GobboE zei

Hulde!!1

Jannet zei

Hoi collega,

Goed gelopen hoor! En mooi beschreven ook nog eens.
Complimenten!

She zei

Wat ontzettend goed! Vooral vanwege de omstandigheden, petje af!!

Bob zei

Heel mooi, ik had een soortgelijk gevoel bij mijn eerste loop vorig jaar herfst.

En? Hoe lang heb je erover gedaan?

Gonda (aka Goentah) zei

@Gob: Thanks!

@Jannet: Ik lees met bewondering jouw prestaties. Als ik dat toch eens zou kunnen.... Misschien niet zo extreem lang, ultraloper hoef ik niet te worden, maar ooit een marathon lopen zou geweldig zijn. Een poos geleden lag mijn doel bij de 10 km, nu eerst de halve en dan... wie weet! Ik verleg steeds mijn grenzen. Ik blijf jou als voorbeeld houden :-) (Zou het aan het beroep liggen? Hihi :-) )

@She: Terwijl jij in het comfortabele India zat, liep ik deze oncomfortabele wedstrijd :-) Het was bar!

@Bob: Heel lang, haha. Nou ja, ook dat kan alleen maar beter worden. In het begin van de race keek ik mijn ogen uit (want eerste wedstrijd!) en liep als een schaap mee in de kudde (superlangzaam dus). En toen het strand op.... Dat was afzien. Pas daarna dacht ik aan de tijd, maar ach, eigenlijk ging het me daar niet eens om. Ik liep 1.09 en nogwat, dus reken maar uit... Thuis gaat het sneller.

Bob zei

Nou dat had ik zeker niet sneller gedaan, met die passage over het strand en dat rotweer.

Ik denk dat je bij hardlopen goed in de gaten moet houden waarom je het eigenlijk doet: voor de gezondheid, voor de lol, of voor de prestatie. En niet vergeten dat het een zeer blessure-gevoelige sport is. Er zijn zoveel mensen die ooit eens begonnen zijn en dan weer gestopt vanwege problemen met de knieen of achillespezen.

Ik ben net zelf na 6 weken pauze iets te fanatiek begonnen en nu kan ik weer twee weken rust houden, omdat mijn achilleshiel protesteert.

ria zei

Ben je ondertussen
al weer wat bekomen?
Mijn eerste bezoekje hier,
maar ik kom zeker terug
ria

Gonda zei

@Bob: Ik pas goed op dat ik geen blessures krijg, zou het doodzonde vinden. Tot nu toe gaat het goed.
Sterkte met je hiel, rustig opbouwen weer!

@Ria: Sindsdien hebben we al heel wat km's gelopen. Het gaat goed!

Gert zei

Goed gedaan! Volgend jaar de halve, dan ben ik er ook weer bij.