woensdag, juni 03, 2009

Tweetaholism


Ik ben nog steeds into het twitteren. Het is gezellig, soms informatief (dit argument voor het twitteren gebruik ik alleen tegen verstokte non-twitteraars, want natuurlijk twitter ik niet voor het informatieve), het brengt verstrooiing, het is vrijblijvend, het is luchtig, het is tijdverdrijf, het is gezellig (oh, had ik dat al gezegd?) en het is natuurlijk een klein beetje verslavend…
Twitteren is microbloggen. Wat je kwijt wilt moet je in 140 karakters zeggen. Dat is een hele kunst op zich. Wellicht wil je ook een linkje bijvoegen. Dat kan allemaal, mits je het aantal karakters niet overschrijdt. Soms wil je iets met een ander delen wat je op het net of op TV las of hoorde. Het is echt niet alleen onzin wat de twitterklok slaat.
Gelukkig kan ik niet op mijn werk twitteren, noch heb ik een i-phone, anders zou het hek van de twitterdam zijn, dan zou ik non-stop twitteren als Twitter dat zou toelaten. (Er schijnt een twittermax te zijn, een soort dagelijks twitterquotum. Echt, dat verzin ik niet, vandaag vertelde een tweep me dat tijdens een tweeting.) Laatst las ik over een hardlopende twitteraar, in dit geval een twitterende hardloper, die al twitterend en rennend de tak niet zag hangen, wat hem een blauw oog opleverde.
Natuurlijk twitter ik soms te veel (en te onzinnig). Ik beken. Maar so what. Er zijn ernstiger verslavingen. Het negatieve commentaar komt voornamelijk van mensen die niet twitteren. Het is lastig uit te leggen wat Twitter zo leuk maakt, en vaak zucht ik omdat ik het gevoel heb me te moeten verdedigen. Ieder zijn ding. Gamers mogen gamen (ook al vind ik dat tijdverspilling) chatters mogen MSN'en, pokeraars mogen online pokeren enzovoorts. Laat mij maar lekker twitteren als ik dat wil.
Door het twitteren heeft zich een apart cultuurtje onwikkeld onder de tweeps, compleet met een eigen taal, de twittertaal. (Tweep: iemand die twittert.) De meeste woorden komen uit het Engels en beginnen met de letters tw, maar ook het Nederlands heeft al een heel scala aan twitterwoorden. Er duiken steeds nieuwe woorden op, hier een paar veel gebruikte twitterwoorden:

Tweep = twitteraar (iemand die twittert)
Twuste = welterusten
Twexit = ik sluit twitter af
Tweeting = ontmoeting met tweeps
Twaiting = twitteren terwijl je ergens op wacht
Twit and run = even je twitterberichten checken voor je verder gaat met wat je aan het doen was

Op deze site vind je een hele lijst met twitterwoorden. Creatieve tweeps bedenken hun eigen twitterwoorden, neem het vooral niet te serieus, er hoort een vette knipoog bij.

Dit is geen ode aan Twitter. Ik probeer niemand over te halen, om te praten of warm te maken een twitteraccount aan te maken. Verdedigen doe ik het ook niet meer, maar dat Twitter hot is kan niemand meer ontkennen.

18 opmerkingen:

Gypsy zei

Ieder z'n ding inderdaad. Ik heb een flinke aversie tegen twitter maar ben op mijn beurt weer facebookverslaafd. Daar praten we overigens wel gewoon. ;-)

Tiny zei

Ja soms tref ik je wel eens met wat twitterberichtjes

Gert zei

Echt een hele mooie 'Twitter for dummies!'

Anders zei

Ja, ja
twatever...
; )

esther zei

Ben een lotgenoot, ook best wel verslaafd. En ook heel blij dat ik geen iphone heb :-)
Ik vind het een superleuk ding, dat twitteren en nog nuttig ook. Het netwerken daar heeft me 2 nieuwe opdrachten opgeleverd, ik heb er een ouderwetse brievenbus gekocht en concertkaartjes. Ik vind het het leukste social medium dat er op dit moment is.

John zei

Ik ben nog geheel twitterloos. ik denk dat zolang ik niet weet wat ik mis, ik ook geen behoefte eraan heb :) Het hek gaat van de dam als je per gsm kan gaan twitteren (tegen een normaal tarief)...maar voorlopig blijf ik een twitnit :)

Wendelien zei

Door @Gondaaa twitter ik en ben ik (denk ik) twitterverslaafd. Bovendien heb ik een iPhone, die combinatie vinden @Gondaaa en @sterestherster fataal...nou, ik leef nog steeds hoor! En af en toe een dagje (nou ja, gedeelte van een dag) niet twitteren lukt me best (als ik wil:-))
Twitteren is gewoon..fantwastisch!!

Rutger zei

Twitter is boel verslavend. Ik zit er op sinds Maart '08 en jawel, ik mag me wel verslavend noemen. Onze conversaties over Pizza zijn ook heel erg leuk :-)

rinus zei

Het klinkt wel allemaal aantrekkelijk!.
Groet rinus, loper ;-).

Danniƫlle zei

En ook handig voor werkgerelateerde linkjes.

Het chatten vind ik overigens soms iets minder al maak ik er heel af en toe ook weleens schuldig aan.

GobboE zei

witter? Dat is zoiets waar ik nog niet aan begonnen ben. Is het niet ook een beetje een inbreuk op je prive leven als je alles vermeld via Twitter? Of ervaar je het niet zo?

RunningRonald zei

hee, nu weet ik wat een tweep is :) thanks!

She zei

Veel mensen begrijpen inderdaad niet wat er leuk aan is, zij denken dat je de hele dag meldt wat je aan het doen bent (deels doe ik dat ook wel trouwens). Maar het zijn ook juist die linkjes en muziekjes die geplaatst worden die het interessant maken. Ik vind het in ieder geval erg leuk!

Marius zei

Leuk Goentah, gewoon leuk en ook die ontwikkeling van een aparte taal. Een mens z'n leven, een mens z'n zin.
Ook weer even doorgelezen, de zo eerlijke en herkenbare irritatiegrens, het verkneukelende en het onverbiddelijke. En over Joe Speed, de schrijver die gaandeweg eigenlijk pas zijn verhaal schrijft.

hans zei

nou vanavond was het meer een chatbox

Bob zei

Ik begrijp er niets van, wat daar nou zo leuk aan is. Is het niet een veredelde chatbox? Als je van chatten houdt, dan houd je ook van twitteren, neem ik aan. En chatten vind ik zo zonde van mijn tijd, vandaar.

Je zegt dat je het niet meer verdedigt, maar hier op de blog heb je dat nog niet gedaan. Ik zou wel een goede verdediging willen horen.

champagne zei

Ik heb (nog) niets met twitter, maar ik weet van mezelf dat ik met dat soort nieuwe dingen ook geen koploper ben.

Anoniem zei

Excellent post I must say.. Simple but yet interesting and engaging.. Keep up the awesome work!

generic paxil