donderdag, oktober 20, 2005

Slikken


Mensen worden steeds mondiger. Dit is een goed teken, natuurlijk moet je voor jezelf opkomen! De tijd is voorbij dat je je met een kluitje in het riet liet sturen en alles voor zoete koek aan nam.
In de gezondheidszorg is het al niet anders, misschien is het daar juist wel het beste waarneembaar, die mondigheid. De arts staat niet langer op een voetstuk; patiënten hebben veel vragen en willen ook dat er écht naar ze geluisterd wordt.
Er komen echter wel steeds meer regeltjes vanuit de overheid. De meeste uit financiëel oogpunt: kostenbesparing. En ze zijn niet allemaal even patiënt-vriendelijk.
In de apotheek merken we dit ook dagelijks. Verzekeringsmaatschappijen eisen dat het goedkoopste medicijn wordt afgeleverd. De zogenaamde 'huismerken', oftewel generieke medicijnen. Als een octrooi op een bepaald geneesmiddel is afgelopen, mag iedere farmaceutische fabrikant het geneesmiddel gaan produceren. Het alleenrecht om een bepaald geneesmiddel te produceren is verleden tijd, dus willen veel farmaceutische fabrikanten een graantje mee pikken van het succes van een bepaald geneesmiddel. Ze mogen de merknaam, dus de naam waarmee het geneesmiddel bekend is geworden bij het gros van de mensen, niet gebruiken. Daarom gebruiken ze de naam van de werkzame stof: de generieke naam. Dat deze generieke geneesmiddelen goedkoper zijn, hoef ik niet uit te leggen. Het is hetzelfde als in de supermarkt: de A-merken zijn vaak aanzienlijk duurder dan de huismerken en B-merken.
Voor patiënten is het lastig te begrijpen waarom zij ineens een 'ander' geneesmiddel krijgen. Ze reageerden goed op het oude bekende middel, en zijn huiverig om iets anders te gaan slikken. Ze vertrouwen het 'nieuwe' geneesmiddel niet. Bovendien had de arts toch een andere naam op het recept geschreven? Het generieke middel bevat dezelfde werkzame stoffen als het merkproduct, de werking is dus hetzelfde. Alleen de hulpstoffen zijn anders van samenstelling, en soms ook het uiterlijk van het medicijn. Het komt natuurlijk wel eens voor dat mensen allergisch reageren op bepaalde hulpstoffen, zodat een generiek middel niet goed verdragen wordt, maar meestal is er helemaal niks aan de hand.
Er is veel onbegrip en ontevree onder patiënten. Iedereen betaalt premies en eigen bijdragen, dus veel mensen eisen zelf te mogen kiezen welk geneesmiddel ze slikken. Wie vindt het nou leuk dat een ander bepaalt wat jij moet slikken als je het min of meer zelf betaalt?
Maar zo werkt het in Nederland....Verzekeringen gaan nu soms al zo ver, dat ze een merkproduct niet meer vergoeden, en een generiek product wel. Vaak zijn er machtigingen nodig: alleen met een bepaalde (medische) indicatie wordt een (te duur) product vergoed.
Het is voor de patiënt lastig en vervelend, maar ook voor de apotheken. Heel veel financiële rompslomp, maar ook boze en ontevreden patiënten die niks begrijpen van deze bureaucratische toestanden. Apothekers hebben toch al een slechte naam onder het publiek als het om financiën gaat: ze zijn ooit afgeschilderd als een soort inhalige zakenlieden die flinke kortingen en bonussen bedingen en ten koste van de patiënten rijk worden.
De maatregelen van de regering maken de apothekers niet populairder. En het valt voor de apothekers ook niet mee om het zo duidelijk mogelijk aan de patiënt uit te leggen, zonder zelf voor boeman te worden aangezien. De patiënten slikken het niet langer!

9 opmerkingen:

Anoniem zei

ik slik ook niet alles, anders gezegd, ik slik weinig !
ik vraag me wel eens af waarom er soms hele grote hoeveelheden in eens meegegeven worden.
soms heb ik de hoeveelheid niet eens nodig omdat de kwaal voorbij is maar ook bij mijn zoontje.
mijn zoontje is allergisch voor verschillende dingetjes.
zo hebben we al een paar keer met medicijnen moeten staken omdat de kwaal erger werd ipv minder.
opvallend was wel steeds het grote aantal dat meegeven werd.
waarom niet eerst voor een week meegeven en na een week de rest ophalen? zo kan iedereen bekijken of het medicijn aanslaat zonder dat ze weggegooid hoeven te worden als dat niet zo is.

xx

Gonda zei

Nieuwe chronische medicijnen (die je dus altijd moet blijven slikken), geven we altijd voor 2 weken mee, met een herhaling erbij voor de rest van het recept! Als men er dan niet tegen kan, hoeft niet alles weggedaan te worden, want terug nemen doen we niet.
Medicijnen zoals kuurtjes worden wel in z'n geheel afgeleverd. Die móet je ook helemaal opmaken!
Dus wat jij voorstelt is in de meeste apotheken heel gewoon!

Anoniem zei

Dat doen ze hier dan wel anders! Ik krijg mijn medicijnen voor mijn ziekte gewoon in grootverpakkingen mee, net als de anti-depr. die ik slik. Dat kan dus per apotheek verschillen kennerlijk?

Gonda zei

Barbara: wettelijk gezien mag je medicijnen voor 3 maanden meegeven. Dus als je iets chronisch gebruikt, krijg je precies genoeg voor 3 maanden mee. De hoeveelheid is dus afhankelijk van het gebruik. Alles wat er meer op het recept staat wat je van de arts gekregen hebt krijg je mee in de vorm van een herhalingsrecept.
Bij jou is waarschijnlijk al gebleken dat je er tegen kunt.
Als je niet zoveel in huis wilt hebben, kun je dat altijd tegen de apotheek zeggen, dan geven ze je minder mee.

Anoniem zei

mmm okee, ik snap het,
mijn lange kuur die heb mogen slikken kreeg ik in één keer mee, helaas kon ik er niet tegen meerendeel is verloren gegaan.

en ..... (hahaha ik word nu een zeurende klant) mag iemand mij uitleggen waarom er in kuurtjes (drankjes) voor de kids kleurstoffen worden gedaan, "zonnegeel" mijn kind werd er bloedrood van :-(

heerlijk zo'n vraagbaak, :-) van iemand die de tijd voor ons neemt.

xx

Anoniem zei

Gelukkig zijn mijn medicijnen maar in één soort te verkrijgen. Scheelt.

Gonda zei

@Anne: die kleurtjes snap ik ook niet:-( Bespottelijk gewoon! En dan die vreselijke kunstmatige smaakstoffen in een kinderantibioticadrankje!! Jakkes!! Als ik het moet aanmaken, ga ik haast over mijn nek van de geur, laat staan wat er gebeurt als je het moet drinken!! (En als je het nodig hebt, ben je al ziek ook nog!!)
Maar hoe vies ook, het is wel belangrijk om een kuurtje af te maken...

Anoniem zei

er zijn oplosbare tabletten (anibiotica kuur) zonder kleurstoffen voor kinderen, helaas zijn vele artsen niet op de hoogte :-(
velen mopperen op een plaatsvervangend arts maar deze bracht mij wel op de hoogte hiervan :-)

xx

Gonda zei

Ja hoor, die zijn er. Ze heten 'dispers'.Ze zijn er ook voor volwassenen.
Bij jonge kinderen is een suspensie toch soms gewenst, omdat de dosering bij een drankje nauwkeuriger is. Hangt van het gewicht van het kind af. Afhankelijk van het gewicht kun je meer of minder milliliter per keer geven.
Best ingewikkeld, hoor, die kinderdoseringen! Maar fabrikanten zouden minder kleurstoffen en andere E-nummers aan kindermedicijnen moeten toevoegen...