vrijdag, maart 24, 2006

Massé

Op weg naar Albert Heijn kwam ik er langs. Meestal kan ik weerstand bieden aan alle tentoongespreide lekkernijen, maar nu móest ik bij de Jamin naar binnen. Dat is het gevaar van boodschappen doen met een lege maag: je laat je verleiden door onnodige aankopen.
Ik zag in gedachten die onweerstaanbare, zachte, zwarte, lekker weghappende honingnoppen, en ter plekke besloot ik een zakje te vullen. Watertandend bij de gedachte alleen al. Honingnoppen zijn zo'n beetje de lekkerste dropjes die ik ken, en alleen verkrijgbaar bij Jamin. Laten ze het nu niet hebben! Daar stond ik dan. Lege zak in mijn ene hand, snoepschepje in mijn andere. Ik ging niet weg, maar maakte een selectie uit andere lekkere dropjes en snoepjes. Keuze genoeg. Wikkend en wegend vulde ik mijn zakje. Het moet namelijk wel écht lekker zijn, ik ga niet zomaar wat in dat zakje scheppen. Mijn oog viel op een lichtbruin goedje. Het zag er enigzins onsmakelijk uit: vale lichtbruine mini baksteenvormpjes. "Borsthoning" stond er bij vermeld. Ik had geen idee wat het was, ik kende het niet. Ik besloot er een paar van in mijn zakje te gooien.
In de auto op de terugweg naar huis kon ik me al niet meer bedwingen en stopte één zo'n borsthoningsnoepje in mijn mond. Het smaakte zeer vertrouwd, maar ik had nog steeds geen idee wat het was. Ik kreeg wel sterke déja-vu gevoelens, ik herkende de smaak. Maar wat was het?? Nog voor ik thuis was wist ik dat dit een snoepje was wat ik vroeger als kind vaak at. Ik zag mijzelf door de binnenstad van Groningen lopen, samen met een vriendin, op weg naar het gymzaaltje waar wij twee keer in de week trainden met de turnselectie.
De smaak van dat snoepje bracht beelden boven die ik tot dat moment vergeten was. Ik zag ons ineens weer naar de bushalte slenteren, langs het snoepwinkeltje. Daar kochten we bijna wekelijks een zakje van dat goedje wat nu Borsthoning genoemd wordt.
De naam Borsthoning zei me nog steeds niets, maar thuisgekomen googlede ik dat woord. En toen viel het kwartje! Vroeger werden die zoete brokjes inderdaad verkocht als Jodenvet, oftewel Massé. En onder de naam Massé ken ik dat snoepgoed. Het is een mierzoete, bijna bitterzoete lekkernij. Toentertijd werd het verkocht in onregelmatige witte brokjes. Het was een restprodukt van de aardappelzetmeelproduktie. Tegenwoordig wordt het niet meer op dezelfde manier geproduceerd, maar is het een restprodukt van maïsverwerking. Niet dat me dat interesseert, maar dat las ik op internet.
Gek dat een smaaksensatie je zo terug kan brengen naar je jeugd. Waar je al decennia niet meer aan gedacht hebt, zie je ineens voor je alsof het gisteren was.
De naam Jodenvet zal nu wel helemaal taboe zijn, vooral omdat negerzoenen nu ook ineens "Buys Zoenen" moeten heten. Het zal wel. Voor mij blijven negerzoenen gewoon negerzoenen.
Borsthoning vind ik trouwens ook een dubieuze naam. Ik hou het maar gewoon op Massé. Het snoepgoed dat me in één klap weer een meisje van pakweg 11 jaar deed worden toen ik het jaren later weer proefde.

Borsthoning zoals het er nu uit ziet.

27 opmerkingen:

Irene zei

Ik voel me als vrouw toch wel heel beledigd door het borstgedeelte van deze snoepnaam, hoor! ;-)

Anoniem zei

In mijn jeugd werd het ook in die brokken verkocht en heette het borsthoning. Pas nu, door jouw log, weet ik nu eindelijk wat jodenvet is (kende het woord wel). Borsthoning dus! :D

Gonda zei

@Ireen: Die naam Borsthoning snap ik ook niet helemaal :-) Misschien omdat borstmelk zoet is??
Mij doet het denken aan voormalig minister Borst :-) Rare gedachten krijg ik weer....!

Gonda zei

@Stella: Ik ken het dus alleen onder de naam Massé. Grappig dat hetzelfde goedje onder zoveel namen bekend is!

Petra zei

Ik ken het helemaal niet...

Gonda zei

@Petra: Dat kan kloppen. Het is vooral bekend in Noord Nederland! Ik heb het hier in het Westen ook nog nooit gezien, tot gisteren dan :-)

Anoniem zei

hier kan je het ook nog op de markt (een speciaal kraampje zelfs) krijgen, in brokken en ja dan heet het ook borsthoning.

CeeBee zei

Ik ken het ook niet, maar ik moet wel even kwijt dat ik het wer-ke-lijk belachelijk vind dat negerzoenen na 89 jaar (!) geen negerzoenen mogen heten.

Ik ben benieuwd of er uberhaupt negers zijn die zich over de naam beklaagd hebben.

Gonda zei

@Wies: Ik ben echt blij dat ik het weer ontdekt heb! Het is echt iets uit mijn jeugd. Ik denk dat ik nu wel vaker langs Jamin ga...

@Ceebee: Ja, stom hè!!! Buys zoenen klinkt voor geen meter. Die s en die z vlak na elkaar is niet handig. Waar maken ze zich druk om trouwens! Bespottelijk.

Anoniem zei

Ik ken het ook onder de naam massé: mijn opa nam het altijd mee als hij in Groningen was geweest voor de Cebeco. Ik kan me voorstellen dat het een sensatie is en dat je teruggevoerd wordt naar vroeger.

Anoniem zei

Goh... kan me herinneren, dat het een tijd helemaal uit de handel was. We hebben het toen nog gevonden in een ouderwets snoepwinkeltje in Utrecht. Zelf lust ik het niet, maar we hebben het voor een kennis meegenomen.

Anoniem zei

Ja, wat is dat grappig hoe een bepaalde smaak je ineens terug kan werpen in de tijd!

Gonda zei

@Pike: Dus toch een echte Groningse lekkernij?
Dat gevoel was inderdaad heel apart. Ik had dat nog nooit eerde zo beleefd.

@Helen: Dat kan verklaren dat ik het jaren niet tegengekomen ben, en de smaak en het hele snoepje helemaal vergeten was...

@Nova: Ik had het wel eens met geuren, maar nog nooit met een smaak. Een enorme flashback, zeg maar!

@Hanscke: Ik moet bekennen dat nu ook al mijn speekselklieren samentrokken door de bitterzoete smaak. Noga vind ik wel heeeeeel lekker! Kleine hoeveelheden dan. Echt genieten.

Anoniem zei

sorry onwijs druk lees het morgen wel en dan heb ik 2 weekjes alleen 1 dagsbloemen
KAJLO

Anoniem zei

Ik moet eerlijk toegeven dat ik alles wel lust, want ik ben een echte zoetekauw.

Gonda zei

@Gerwin: Misschien staat er morgen wel een nieuw stukje ;-) Je krijgt het dus druk! Webloglezen is geen verplichting, hoor!!

@Pike: Vanmiddag kwam ik thuis met amandelbonen. Van die wit, roze, lichtblauwe en gele eivormige snoepjes. Mmmmm..... Ik lust er ook wel pap van!

Anoniem zei

Dat heb ik met ouwel en kandijbrokken..........heerlijk.
gelukkig weet ik nog een winkeltje in utrecht waar ze dat verkopen, een heel ouderwets winkeltje.
Betje Boere Have heet het en verkoopt heel veel ouderwetse snoepjes op de ouderwetse manier in papieren zakjes op een oude weegschaal.
Nostalgie noemen ze dat ;-)

Anoniem zei

ik ken het niet, zeg ik nu maar misschien als ik het proef ... ik ga maandag meteen naar jamin (wat een reclame maak je toch weer)

Gonda zei

@PT: Ik zie precies voor me wat je bedoelt! Die massé waar ik het over had werd ook in papieren zakken geschept.

@Anne: Ik heb er geen aandelen in, hoor :-) Probeer die borsthoning maar eens, en laat me weten wat je er van vindt. Waarschuwing: in het begin is het hard. Met je tanden kun je er wel stukjes afschrapen. Als je het in z'n geheel in je mond stopt wordt het na een tijdje zacht.

Anoniem zei

Jodenvet, nee, dat kan echt niet meer. ;)

Zeehondencrèche ook niet meer.
Omdat het lijkt op zeehondencrash en dat is zo zielig.

Gonda zei

@Oh!: Ja zeg, hou es op!! Zo kun je alles wel verbieden :-)

Anoniem zei

ja ik vind het ook belachelijk van die negerzoenen... jodenkoeken? blanke vla? what's next?
ik had laatst met een vriendin ook een gesprek over snoep..ik ben nl echt fan van boterbabbelaars..en die lijken ook niet meer overal te worden verkocht helaas..

Gonda zei

@Peper: Boterbabbelaars zijn er wel, maar dan 'neppe'. Ze hebben niet de echte botersmaak van vroeger, in de blauwe blikjes. Die van Werther zijn ook een beetje nepperig, veel te zoet naar mijn smaak.

Anoniem zei

mag haagse bluf nog wel? ik bedoel maar ...........

Anoniem zei

Wij verkopen het in onze winkel en online op www.hetsnoephuis.nl

te vinden onder snoepgoed "snoep van vroeger" en onder schepsnoep bij oud hollands!

Betalingen kunnen gedaan worden via ideal, betalen als je het product thuis hebt (achteraf betalen dus) en overboeking.

kijk voor meer informatie op http://www.hetsnoephuis.nl

Anoniem zei

Ik woonde als 10 jarige in Zeeland en daar hadden we het ook. 20 jaar later nog eens uitgezocht en helaas nooit meer de ' originele' gevonden. Alles wat erna kwam was niet t zelfde. Door je berichtje begrijp ik dat de gehele samenstelling is veranderd. Zo jammer want t was echt zo'n lekker oud Hollands snoepgoed..

Anoniem zei

Leuk dat je dit berichtje nog vindt! En er op reageert 👍