woensdag, maart 14, 2007

Beatrix lookalike

Het werd weer eens tijd voor de kapper. Omdat ik geen zin had veel geld uit te geven ging ik niet zoals gebruikelijk naar de Kinki Kapper, maar naar een andere kapper, waar een vriendin me enthousiast voor had gemaakt, en waar je zonder afspraak binnen kunt lopen. Dat kwam goed uit, want als ik iets wil, wil ik het meteen.
Er was geen plek op het moment dat ik wilde. Wel een uur later. Vooruit dan maar. Dat uur bracht ik zoek in de boekhandel. Dankzij mijn grote zelfdiscipline kocht ik niets.
Op tijd terug bij de kapper. Altijd een beetje eng, zo’n eerste keer bij een nieuwe kapper. Het zag er goed uit wat ze aan het doen was, zodat ik me allengs wat kon ontspannen. De lokken die op het schort in mijn schoot vielen, waren gelukkig niet te lang.
“Zal ik het nog even mooi föhnen?” vroeg het vriendelijke kapstertje.
“Ja graag!” Ik wilde liever niet de buitenlucht in met een nat hoofd. Dat is vragen om moeilijkheden. Mijn nare hoestje is eindelijk aan het afnemen.
Terwijl ze aan de slag ging, vroeg ik me af of ik het verkeerd begrepen had. Ik dacht serieus alleen aan droogföhnen. Het venijn zat ‘m kennelijk in het woordje ‘mooi’. Een verkapte manier om klanten meer geld te kunnen vragen.
Het was te laat om er nog wat van te zeggen. Met afgrijzen wachtte ik op wat komen zou. Ze schuwde geen middelen. Rollers, borstels, goedjes uit verschillende potjes en busjes kwamen er aan te pas. Ik wilde 'Nee! Ho! Stop!' roepen, maar ik liet het als verstijfd gebeuren.
Mijn hoofd werd steeds afzichtelijker. Een 50+ hoofd. Getoupeerd, bol, stijf van de lak.
Gadverdamme.
Ik kreeg een extreem Beatrix-gevoel. Naar mijn spiegelbeeld kijken durfde ik allang niet meer, en hoopte maar dat het snel voorbij zou zijn.
Het arme kind was zo in de weer, dat ze niets van mijn afgrijzen merkte. Na een halve spuitbus haarspray op me leeggespoten te hebben, liet ze me vol trots mijn hoofd aan alle kanten bekijken.

Godallemachtig. Wat een verschrikking.

Met een krampachtig lachje zei ik dat ik het erg mooi vond, en rekende af. Mijn God, precies even duur als bij de Kinki Kapper. Maar dan met een hoofd vol fixeermiddelen.

Zodra ik buiten stond, uit het zicht van de kapperszaak, ragde ik wild met m’n handen door mijn haar om de boel wat te normaliseren. Bij iedere etalage stond ik stil om m’n spiegelbeeld te inspecteren. Het zag er nog steeds afzichtelijk uit. En ik moest ook nog naar Albert Heijn. Ook dat nog. Ik deed een schietgebedje dat ik geen bekenden tegen zou komen.
Thuisgekomen rende ik met mijn jas nog aan naar boven, naar de badkamerspiegel. Alsof Beatrix in hoogsteigen persoon voor me stond. De borstel ging er nauwelijks doorheen. Daarna al mijn 14 haarstylingsprodukten in mijn haar gekneed, om er weer als mijzelf uit te zien.
Geleidelijk aan werd ik blij. Ik zag warempel dat het goed geknipt was.
Volgende keer ga ik wel met een nat hoofd naar buiten. Ik neem geen risico’s meer.

32 opmerkingen:

She zei

Haha, soms ben je heel grappig Goentah! Ik zie het helemaal voor me en die foto van Bea maakt het af. Gelukkig was het wel goed geknipt!

Goentah zei

@She: Ik kan niet anders zeggen dat het leuk zit. Morgen, na het douchen (en het uitwassen van de kilo's troep die nu in m'n haar zit), kan ik pas echt beoordelen of het leuk is.

Teddy zei

Op de één of andere manier blijft het een uitdaging om kappers duidelijk te maken hoe je het wilt hebben. Gelukkig is ze niet al te creatief met de schaar geweest en kon je er zelf nog iets van bakken. Bij mij beginnen de problemen pas de volgende ochtend, want dan krijg ik het absoluut niet meer in het bedoelde model.

Goentah zei

@Teddy: Zoals ik al tegen She zei: morgenochtend is de ultieme test! Het is gelukkig niet te extreem geknipt, ze heeft goed naar me geluisterd.

es zei

Haha, ik heb me bescheurd! :D Zeker geen foto van gemaakt? ;) Waar ga je de volgende keer heen?

Goentah zei

@Es: Ik denk dat ik deze kapper nog een kans geef. Mijn vriendin was veel minder geld kwijt dan ik, dus het verschil zit 'm in de 'nabehandeling':-)
Tijd voor een foto had ik niet, maar het beeld staat nog op m'n netvllies :-)

hanscke zei

Ook ik heb dit al eens meegemaakt. Regelrecht van de kapper onder de douche! Ik had jouw kapsel graag gezien. Jammer dat het niet op de gevoelige plaat is vastgelegd

Marijne zei

Ieks! Na al die troep heb je er nóg meer in gesmeerd en gekneed?? Meteen alles eruit wassen, hoppa, dan zie je pas hoe het geknipt is. Wat raar toch, dat geföhn na afloop, alsof ze het resultaat willen verbergen.
Brrr, flashbacks ook naar de middelbare school, toen er van die haarlakkuiven 'in' waren. Eens kwam er een meisje niet opdagen omdat haar kuif tijdens het föhnen in brand was gevlogen. Gelachen! De leraar kon ook nauwelijks een grijns onderdrukken.

Anders zei

Ik mis 'n beetje een foto bij dit stukje...
eventueel met 'n balkje.
Over je ogen bedoel ik.
Voor als je 't écht niks vind.
Dat haar dus...

kastelke zei

Je hebt een Gouden Kans laten liggen!
Wat zou zo'n Beatrix look-a-like verdienen om een lintje door te knippen?
:-)

Paul Stam zei

En we eisen een foto... ;-)

CeeBee zei

daarom loop ik dus wel altijd met nat haar bij de kapper vandaan:) Liever een kou dan een gefönde boblijn:)

Ireen zei

Foto zou leuk zijn geweest ;-) Het eerste wat ik doe als ik bij de kapper vandaan kom is mijn haren wassen en zelf in model doen. Ik vraag me wel eens af of ze zelf over straat zouden durven met de kapsels die ze 'creeëren'....

Gerhard zei

Ik heb van mijn herenkapper ook wel eens een (ongevraagd!) geföhnd resultaat gehad. Hij vroeg na afloop of ik daar van schrok ;-) Nee dus, je moet je daar niet laten kennen!

hette zei

hahahahahhahahaha ik lig hier achter mijn beelscherm helemaal in een deuk!! Geweldig!!
Als je haar maar goed zit...

Erika zei

Word je dan ook niet boos op jezelf, dat heb ik dan. Ik herken de situatie (gelukkig niet met de kapper) en dan blijf je maar beleefd, om helemaal kierewiet van te worden!

Zelf heb ik al 15 jaar dezelfde kapster, ik ben haar zelfs achterna gereisd toen ze van Drachten naar Groningen ging. Het zijn altijd dure uitjes, want ja die discipline van niks kopen, kan ik helaas niet opbrengen.

En de boekenweek is nog wel begonnen!

Goentah zei

@Hanscke: Ik denk dat iedere vrouw dit wel herkent... Stel je mijn kapsel maar voor als dat van Beatrix. Het was getoupeerd en stond stijf van de haarlak!

@Marijne: Ik had mijn haar natuurlijk wel nat gemaakt, wat denk je:-) Volgens mij was ik hartstikke brandbaar, met al die lak er in :-)

@Anders: Mijn foto staat links boven. Bij wijze van balkje heb ik het gezicht van Beatrix erin gephotoshopt:-)

@Kastelke: Ik ben veeeeeeeeeel jonger dan Bea. Niemand zou daarin trappen :-)

@Pascal: Links boven dus :-)

@Ceebee: Was ik maar zo verstandig geweest... Dit overkomt me geen tweede keer.

@Ireen: Ik style het ook altijd op mijn eigen manier zodra ik thuis ben. Wat ze van mij gemaakt hadden was echt vreselijk oubollig. Ze zien toch wat voor type ik ben? En wat voor kleding ik draag? Ik kwam daar vandaan met een middelbaar hoofd! Ugh :-(

@Gerhard: Ik baalde (behalve van mijn hoofd) ook van de extra kosten. Ik was een beetje nijdig. Op mezelf, dat ik het had laten gebeuren, maar ook op de kapper. Ik kwam daar als eigentijdse, moderne vrouw en ging weg als een kleinburgerlijk huisvrouwtje. (Niet dat ik Beatrix zo zou willen betitelen hoor!)
Geföhnde mannenhoofden zijn helemaal eng! :-)

@Hette: Je was toch wel alleen? Je collega's zouden maar raar opkijken :-)
Gelukkig zit mijn haar er nu, na een nacht slapen en een wasbeurt er wel goed uit.

@Erika: Ja natuurlijk was ik pissig op mezelf! Ik had haar gewoon tot een halt moeten roepen, en duidelijk zeggen dat ik daar niet om gevraagd had. In plaats daarvan betaal ik ook nog eens (zonder blikken of blozen) een fors bedrag extra...
Die boekenweek komt wel goed. Mijn salaris is binnen (inclusief 1% loonsverhoging over 2006!), dus ik ga van het weekend een boek kopen. Er staan er nog genoeg op mijn verlanglijstje.

Nina zei

haha, super herkenbaar! Ik ben zelf echt een complete nerd op het terrein van haarstyling, dus als de kapster dan aanbiedt om het te fohnen en er smeerseltjes in te doen dan knik ik altijd gretig ja. Maar inderdaad: mooi wordt het eigenlijk nooit...

Anoniem zei

Goh Goentah, ik kan me na die leuke foto's van Londen niet voorstellen dat je op Bea lijkt.

Goentah zei

@Nina: Zou jij het ook doen als je wist dat het niet gratis was? Bij sommige kappers hoort het er gewoon bij, maar bij deze dus niet... Als ze het nou nog léuk gedaan hadden, had ik er nog mee kunnen leven :-(

@Gerard: Ja hoor es, daar had ik net een orkaan en een hoosbui op mijn hoofd gehad. Je weet toch wel wat dát met een Beatrix-kapsel doet, toch? ;-)

Gerhard zei

Grappig dat niemand weet hoe je eruitziet. Ik weet het wel!
Geföhnde mannen, inderdaad erg. Helemaal als je niet meer zoveel hebt om rechtop te zetten.

Marijne zei

Oei, uitkijken met roken dan, als er zo veel lak in zit!
En hoe is het nu? Wat voor soort kapsel is het? Heb je er al foto's van?

*eSThER* zei

Vind je Bea geen lekker ding?? ;)

Zach zei

En gingen mensen spontaan het Wilhelmus zingen toen je voorbij liep?

Goentah zei

@Marijne: Ik héb nu leuke foto's van mezelf, met nieuw kapsel. Hoe dat zo gekomen is vertel ik nog wel eens. In een logje of zo :-)

@Esther: Volgens mij is ze nog nooit van haar leven zó genoemd :-) Ze hoeft eigenlijk geen hoedjes te dragen: haar kapsel ziet er al uit als een hoedje :-)

@Zach: Ahhh dus dát was het! Ik snapte er al niks van :-)

zeppo zei

doen alsof je haast hebt!
nee fohn maar even snel dat het niet zo nat meer is, je hoeft het niet *mooi* te fohnen....

Pollie zei

Lijkt me een goede beslissing. Als ik het niet vind zitten dan was ik het altijd thuis. Even een douche. Gelukkig zie ik daarna dat het inderdaad goed geknipt is.

Anoniem zei

Ach brand is erger. En wat is er mis met een Beatrix kapsel ??

Klassiek en vrouwelijk. Niets om je voor te schamen.

Dames succes !!

Martin zei

Inderdaad is er niets mis met een Beatrix kapsel.

Mijn vrouw laat het regelmatig watergolven.

In het begin erg wennen maar ik moet bekennen dat het haar erg goed staat. Beetje jaren vijftig en inderdaad erg vrouwelijk.

Dames, probeer het eens zou ik zeggen.

Anoniem zei

Trieste reactie, belediging voor de kapster. Ik vind Beatrix' kapsel juist tijdloos klassiek, heel vrouwelijk. Hel stijlvol als je het als vrouw zo draagt !

Gonda (aka Goentah) zei

@Anoniem: nog triester vind ik het dat je als anoniem hier reageert en niet eens je eigen naam durft te zeggen.

Martin zei

Hallo Goentah,

Wat vind je zelf van een Beatrix kapsel ??