woensdag, december 19, 2007

Ruzie met de belastingdienst

Het is toch niet te geloven, maar ik had net ruzie met de belastingdienst. Met de meneer van de belastingtelefoon eigenlijk. Ik had hulp nodig, en uitleg. Nu weet ik nog niets, ik ben alleen erg nijdig. En hij ook. Ik hoop dat hij net als ik een rotmiddag heeft.
Ik had een paar vragen. Een vraag over de zorgtoeslag. Daar heb je recht op als je niet zoveel verdient. Aan de hand van mijn brutojaarsalaris had de belastingdienst mijn zorgtoeslag berekend. Allemaal mooi en aardig, ware het niet dat ik onlangs een groot gedeelte van die toeslag moest terug betalen. Hoe kan dat nou? Zij hadden hem toch berekend? Volgens de meneer van de belastingdienst zou ik een te laag bedrag hebben opgegeven.
Ik was dan ook erg verbaasd toen de zorgtoeslag voor 2008 op mijn deurmat viel. Een hoger bedrag dan het bedrag in 2007! En daar moest ik al van terugbetalen. Ze gebruiken mijn inkomstengegevens wel met terugvorderen, maar niet met berekenen.
Een andere vraag ging over de inkomstenbelasting. Over het voorschot, ofwel de voorlopige teruggaaf. Die wil ik niet meer, als blijkt dat ik bijna alles moet terugbetalen wat ik ooit voorgeschoten heb gekregen. Net zoals de zorgtoeslag maken ze je lekker met wat extra geld maar aan het einde van de rit mag je het weer teruggeven. Ik wil geen voorschotten. Als ik ergens recht op heb, wil ik het na afloop op mijn bankrekening gestort hebben, maar ik heb geen zin meer in leningen. Zo kun je die voorschotten, voorlopige teruggaven of zorgtoeslagen beschouwen. Het is domweg krediet. Ik leen niet. Wat ik niet kan betalen, koop ik niet. Zo simpel is dat. Ik had dus mijn zorgtoeslag stop gezet, in de veronderstelling dat het bedrag waar ik recht op heb aan het eind van het jaar op mijn rekening gestort zou worden. Maar dat blijkt een misvatting. Ik krijg nu niets meer. Ik heb mijn recht op zorgtoeslag door de plee gespoeld. Het blijkt ook dat de wijzigingen die ik bij de belastingaangifte van het afgelopen jaar heb vermeld, niet verwerkt zijn in de voorlopige teruggaaf 2008. Volgens de belastingtelefoon moet je dat zelf doen. Maar dat had ik toch gedaan bij mijn belastingaangifte? Of zijn het twee verschillende instanties? Snapt u het nog? Ik snap er geen bal van.

Afbeelding: "Maaike boos" van Maaike Hartjes

14 opmerkingen:

BB zei

Ik krijg ook een sik van de belastingdienst door allerlei gedoe over voorlopige teruggave. Ik zal me er in de vakantie wel weer eens op storten. En dan zijn zulke instanties ineens wel hele logge apparaten.

Marije zei

Ik kan binnenkort belastingconsulent worden als het gaat over inkomstenbelasting of zorgtoeslag. Er is een meneer bij de belastingdienst die ik kan bellen als het weer eens niet klopt. De meneer en ik bellen elke week met elkaar. Het is bijna gezellig aan het worden.

Ondanks de gezelligheid komen we er niet echt uit en kloppen allerlei aanslagen en dingen die ik terugkrijg voor geen meter.

Als je alles bij elkaar optelt en aftrekt hoef ik nog maar een klein bedrag te betalen zijn we inmiddels achter. De fouten (door de belastingdienst gemaakt) zijn hersteld.

De belastingdienst wil echter dat ik alle bedragen eerst betaal voordat ik de andere bedragen waar ik recht op heb terug kan krijgen.

Conclusie: de belastingdienst bestaat uit minstens twee verschillende instanties.

hanscke zei

Vriendelijker kunnen ze het niet maken, makkelijker ook niet, wel ingewikkelder. En ik zou toch maar achter die zorgtoeslag aan gaan. Dat is toch te gek voor woorden.

Anoniem zei

Ik snapte er ook de ballen van.
En als freelancer ben je helemaal de bok.
Hoe weet ik nou van tevoren
wat ik komend jaar ga verdienen ?
Als ik kon waarzeggen, zou ik wel op paarden gaan wedden ofzo...

CeeBee zei

zucht...

CeeBee zei

trouwens, ik kopieer je plaatje even, want ik heb een verhaal dat me net zo moe maakt.

GobboE zei

het is idd heel irritant.
mijn vrouw had hetzelfde... ik daenk dat ze een tekort hadden en dus wat secuurder zijn gaan kijkenen en wat extra miljoenen binnen proberen te halen

i.i.g.
de beste wensen Groentah, dat je dit maar snel moge vergeten

Stoere Schrijfster zei

Pff.. ik hoop dat het schrijven van het logje je minder boos heeft gemaakt.

Hette zei

Ze maken het alleen maar ingewikkelder. Ik moet mijn belastingaangifte in Duitsland over 2007 binnenkort gaan invullen en ik heb er nu al moeite mee om me door de ambtelijke taal te worstelen.

Zach zei

Dat is niet leuk, vooral dat je zonder het te weten je eigen toeslag heb stopgezet :-( Zou toch maar een nieuwe aanvraag doen vanaf het moment dat je de oude heb gestopt. En dan je inkomen zo hoog inschatten, dat je na afloop van het jaar nog iets terugkrijgt.

De belastingdienst is ook wel een beetje de dupe van moeilijke regeltjes... Ze moeten een toeslag uitgeven, terwijl er nog geen inkomen is vastgesteld. En als het inkomen van het afgelopen jaar eenmaal is vastgesteld, mogen ze dat niet gebruiken voor het komende jaar, omdat "de klant" verantwoordelijk is voor het schatten van het inkomen. Niet handig.

pascal zei

Ik kan me die woede goed voorstellen, het zijn ook echt ambtenaren. Bah!

Lut zei

Pure Kafka, ik hààt al dat papiergedoe . Ik was het op een moment zo beu dat ik het bijna erger vond dan mijn ongeneeslijke ziekte. Erg, echt erg. En nu krijg ik nog een stuk van een bedrag dat ik altijd integraal mag terugstorten en willen ze van een andere instantie dat ik aangeef als er iets verandert, maar er verandert niks en dan moet ik dat ook nog zeggen, dat er niks verandert ! Ik zeg dan : je zou er de puf en de kwak van krijgen , haha. Goed dat je je eens in een logje kan afreageren ! En ... laat ze niet gaan lopen met je energie !
Succes in 2008 !

Teddy zei

We kunnen elkaar een hand geven! Ik hoop dat jouw belastingtelefoon-meneer dezelfde was als de mijne, dan weten we in elk geval zeker dat hij een rotmiddag heeft gehad. Mijn gesprek was namelijk niet minder leuk. Ging ook over een fout bij de BD en die was niet meer te herstellen omdat de computer dat niet toestond. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel dat de computer de schuld krijgt en tegenwoordig bepaalt wat er gebeurt. Gevolg nog een half jaar minstens wachten op geld dat van ons is. Ik heb een stevige klacht ingediend.

Anne-Marie zei

Het enige wat er op zit is gewoon je toeslag aanvragen. De maandelijkse bijdragen op een spaarrekening zetten.
Aan het eind van het jaar de rekening betalen aan de belastingen. De rest gebruiken als extratje zoals je het bedoeld had aan het eind van het jaar.