woensdag, november 12, 2008

Abnormaliteiten

Ik had altijd al een zekere mate van synesthesie. Dat niet alleen, ik ben ook een taaldenker. Nu is er iets vreemds met me aan de hand. Als ik iemand hoor praten, of als ik zelf praat, zie ik de woorden in de lucht voor me, maar dan verkeerT gespelT. En dat gebeurD me steeds vaker. De verkeerde letters zijn GROOT en rood. Bijna altijd zijn het d/t fouten.
Nog even en ik ga zelf fouten maken omdat het er al haast normaal uit ziet op schrift. Gelukkig waarschuwD mijn spellingscontrole me voor blunders.

16 opmerkingen:

Marius zei

Vreemd om voor te stellen dat je dit overkomt. Maar de grens tussen ab- en normaliteit ken je verdories goed, al heb je iets van een hutseflut.

Goentah zei

@Marius: Synesthesie op zich vind ik niet vreemd, ik vind het vreemder dat niet iedereen dat heeft! Toen ik er (lang geleden) achter kwam dat niet iedereen het heeft, was ik heel verbaasd.
Een hutsefluts, ja :-) Dat ben ik. Toen ik de titel voor dit logje moest bedenken, schoot dat woord zelfs door mijn hoofd!
Het woord 'hutsefluts' 'zie' ik in springerige letters in mijn gedachten, niet op één lijn, maar alsof het door een kleuter geschreven is die nog niet op de lijn kan schrijven. Heel hutseflutserig.

Gerhard zei

Ik ben ook een taaldenker, maar ik heb er niet synethesie bij. Gewoontjes dus. ;-)
Lijkt me vervelend hoor, vooral de foute spelling! :-( Maar ja, goed spellen is niet cool meer tegenwoordig.

Goentah zei

@Gerhard: Voor mij is synesthesie ook heel gewoon, hoor :-)
Wat betreft het zien van die fouten, misschien komt het omdat ik me zo erger aan verkeerde spelling.

Vandepotgerukt zei

Wat je vertelt over het zien van woorden komt me heel bekend voor. Wat ik niet wist is dat er een term voor bestond. Soms maak ik ook fouten tegen de Nederlandse spelling, ik vind mezelf op die momenten verschrikkelijk dom en ben tevens blij als iemand mij op die fouten wijst.

Was getekend

Pascal Summer zei

Zonder spellingscontrole kan ik niet meer. Mijn boodschappenbriefje ziet er niet uit. ;-)

Noelle zei

Ik zou zeggen wat vreemd, maar wat interessant! Ik had hier nog nooit van gehoord, ik ga het meteen ff opzoeken en over lezen (ik studeer Psychologie, vind deze dingen maar wát boeiend!)

inge zei

ik probéér me het voor te stellen, maar het lukt niet. en dan lees ik jouw reactie, dat jij het nog vreemder vond dat niet iedereen dit heeft. op zich te begrijpen, want jij kende niet anders, maar toch...

hoe je hutsefluts (zo'n goed woord) ziet, snap ik dan wèl weer =)

She zei

Hé wat leuk, toevallig hadden we het van de week op het werk over synesthesie, omdat mijn ex dat ook heeft (en zijn vader ook). Ik denk dat ik ook een taaldenker ben, weet niet of het er iets mee te maken heeft, maar moet een nieuw woord (bijv een onbekend Engels woord) altijd eerst (denkbeeldig) opschrijven zodat ik het voor me kan zien. Dan pas 'hoor' ik het echt.

hanscke zei

Is dit nu onlangs ontstaan of had je dit al langer?

GobboE zei

Ik kende dit nog niet.
Maar je bent i.i.g alerter op taalfouten dan ik. Ik zie ze soms nog niet eens als ze wel in rood gedrukt staan.
Ik wil dit niet bagatelliseren, ik begrijp dat het lastig is en wens je dan ook veel sterkte.

Overigens: werk je dan nu ook als redacteur? Want volgens mij zit daar dan en goede boterham in, met deze automatische sensor voor fouten.

karin zei

Ik doe dat ook wel eens. Maak ik spelfouten en zie ik dat later zelf in de een of andere reactie staan. Terwijl ik écht weet hoe het moet. Maar ik zie ze gelukkig nog niet vliegen. ;-) Die letters.

Wenz zei

Ha! Hutsefluts zie ik ook over de lijn dwarrelen. Maar om nu spelfouten in grote rode letters te zien? Dan kun je beter alleen nog maar schriftelijk communiceren, en liefst met mensen die foutloos spellen. ;)

stoere schrijfster zei

Een hutsefluts? Niet! Lijkt me wel heel apart als je dat hebt. Kan me ook voorstellen dat je denkt dat iedereen het heeft als je niet weet dat je het hebt. Snap je?

Hette zei

Interessant zeg! Maar waarom perse de d's en t's vraag ik me (en jij waarschijnlijk ook) dan af.

sabine zei

He stoer ook synesthesie...hier nog eentje. Ik dacht ook heel lang dat iemand anders dat ook had...maar dat blijkt dus vies tegen te vallen.