maandag, december 01, 2008

Een grote sprong voorwaarts


Ineens gaat het lopen een stuk lekkerder. Wat een verschil met pakweg een jaar geleden! Nu heb ik soms het gevoel dat ik de hele dag kan blijven rennen. Dat hoef ik niet te proberen natuurlijk, ik voel echt de vermoeidheid wel als ik na een duurloop thuis ben, maar ik heb zo'n plezier in het hardlopen. De eerste kilometers moet ik er even in komen, en daarna bewegen mijn benen vanzelf, is mijn ademhaling onder controle en voel ik geen misselijkheid meer. Ook geen pijntjes of blessures. Gelukkig maar, want we hebben ons ingeschreven voor de kwart marathon van Egmond!
Mijn eerste loop!
Mijn lief heeft al wat wedstrijd- en trimloopervaring, maar voor mij is het de vuurdoop. Vorig jaar stonden we in Egmond als toeschouwer langs het parcours. De sfeer was zo geweldig dat we een belofte deden aan elkaar: het volgend jaar niet als toeschouwer maar als deelnemer daar staan. En we hebben ons aan ons woord gehouden: op 11 januari 2009 lopen we de kwart marathon!
We zijn nu druk aan het trainen, want als je besluit mee te doen wil je ook een beetje goed beslagen ten ijs komen. Winnen hoeft niet, het mee doen is al een grote overwinning. Ik ben hartstikke trots op mijzelf dat het me gelukt is de 10 km te lopen! En dan te bedenken dat ik een jaar geleden nauwelijks 2 minuten aan een stuk kon lopen zonder het gevoel te hebben dat ik dood ging. Alle eer aan mijn lief, die mijn grote motivator was (en is). Maar dat weten jullie, daar heb ik al eens over geschreven. (klik)
Ons volgende doel is de Engelse mijl. En wie weet daarna de halve marathon. (Januari 2010 in Egmond?) Niks is onmogelijk.
Lopen is fijn!

30 opmerkingen:

BB zei

Ik vind het heel knap van je dat je het volhoudt. Zelf ik heb ik niet zo'n discipline op dat gebied. Chapeau dus!

Ben zei

Goentah,
Ik wil je een vraag stellen. Zou je me kunnen e-mailen?
Bedankt,
Ben van irritaal

*eSThER* zei

Wow! Goed hoor :-). Het werd mij echt helemaal zwart voor de ogen na de Coopertest afgelopen zomer, maar wel gehaald. Eens, maar nooit meer ;-).

Succes met trainen!

Mike zei

Laatst kwam ik deze weblog tegen en wist niet dat het van jouw is. Maar wel lekker zo.n goede conditie en het kan zeker verslavend werken.

Bij blogger heb je volgens mijn niet veel keuze uit standaard templates, maar je kan wel in de html code rommelen zo ver ik mijn kan herinneren, ik zal in mijn eigen blogger kijken.

GobboE zei

Wauw, wat sportief.
Jij moet echt een goede conditie hebben inmiddels, daar kan ik jaloers op zijn (ik heb absoluut geen conditie)

Danniëlle zei

Super dat je het gaat doen! Ben benieuwd naar je verslagje.

Anders zei

'n kwart ?
watje !
; )

Goentah zei

@BB: Ik dacht ook dat het niks voor mij was, maar het gaat super!

@Ben: Gedaan :-)

@Esther: Heb ik nooit gedaan, die Coopertest, maar mijn kids hadden er ook een pesthekel aan... Het is een kwestie van regelmatig lopen. (Trainen dus :-) )

@Mike: Of ik verslaafd ben weet ik niet, ik weet slechts dat ik meer wil en meer en meer!! (Klinkt als verslaafd...)
Ben op zoek naar een mooie template die makkelijk te installeren is, maar dat is nog niet zo simpel :-(

@Gobboe: Nadat ik gestopt ben met roken is mijn conditie met sprongen vooruit gegaan en rond dezelfde tijd ben ik met hardlopen begonnen. Volgens mij ben ik wel een taaie :-) Ik geef niet snel op.

@Danniëlle: Ik ga er zeker een verslagje over schrijven! Ik wilde dat het morgen 11 jan. was!! Ik heb er zo'n zin in!

Goentah zei

@Anders: Nahhh!! Tsssss!!

(Over een jaar denk ik waarschijnlijk ook dat ik nu een watje ben, maar nu ben ik best trots hoor ;-) De berenloop gaat me ook vast lukken, ooit...)

Mike zei

blogger.com is mijn ding niet, ik doe alles met wordpress en met blogger.com weet ik niet wat er allemaal mogelijk is.

Maar ik weet wel dat als je eenmaal vleugels onder je voeten krijgt en het rennen niet meer rennen is maar bijna zweven dat het zeker verslaven lekker kan werken.

Pascal Summer zei

Kom je zowat langs me huis...

Gonda (aka Goentah) zei

@Pascal: Ik zal even zwaaien ;-)

Hette zei

OMG, wat sportief! Ik hou van zwemmen, maar ik heb een excuus. Het mag nog niet van de gyn. Sporten is meer een goed voornemen voor het jaar 2009 vrees ik.

Marius zei

Prachtig van je,een sterk(er) mens ben je! Een doorzetter. Liefde redt (veel).

rutger zei

Ooit wil ik ook zoiets kunnen....... Succes met je trainingen, blijf vooral doorzetten!

FrankiePebbles zei

Oh wat heb ik een zin om dat ook te gaan doen. Weer gaan lopen. Al een tijd eigenlijk. Maar dat begin he. Jij snapt dat. Heb je misschien een tip hoe dat begin minder pijnlijk door te komen zodat je volhoudt?

Gonda (aka Goentah) zei

@Hette: Ieder doet wat ie lekker vindt. Zwemmen is ook prima! Nog even en je neemt je kindje mee :-)

@FP: Het begin was knap lastig, vooral omdat ik nog nooit gelopen had. Twee minuten duurden een eeuwigheid... Het is een kwestie van steeds grenzen verleggen.
Als ik nu loop, zie ik in gedachten de foto van de ultraloper voor me, die ik in een tijdschrift zag. Hij liep al 2 dagen en zag er zo relaxed uit, haast in trance. Alsof ie uit zijn lichaam getreden was en automatisch voortbewoog. Ik vond die foto prachtig en die atleet geweldig. Misschien dat dat je helpt: niet denken aan afstand en tijd, maar gewoon genieten van het lopen.
Je kunt ook naar myasics.nl gaan en een doel opgeven. Zij maken dan een trainingsschema voor je.
Ik zou zeggen: gewoon beginnen! Na een tijdje is je lichaam wel weer aan de belasting gewend en gaat het lekkerder. Succes!

Ireen zei

Hartstikke goed!
(zeg ik vanuit mijn luie stoel ;-)

Danniëll zei

@Goentah: Oh jee, het 1e teken van een hardloopverslaving. Wanneer is je 1e marathon? ;-)

FrankiePebbles zei

Bedankt Goentah. De ultraloper, had ik nog nooit van gehoord. Ga ik zo 'ns opzoeken. Ik weet wel dat na het begin het lopen alleen maar fijn is. Ik heb wel vaker gelopen (geen tien kilometer hoor). Maar dat begin he, dat is het, daar zie ik nu zo tegenop. Misschien iets voor 1 januari (én maar blijven uitstellen...).

Mo zei

Wat knap zeg! Mijn zus doet ook aan hardlopen en ik vind het zo knap hoe jullie hardlopers dat volhouden en nog leuk blijven vinden ook ;-)

Gypsy zei

Een engelse mijl moet te doen zijn ;-) Egmond lijkt me pittig, gaaf dat je dat doen. Ik sta te trappelen tot het 3 uur is en ik kan gaan hardlopen. Verslavend, ja!

Anoniem zei

Goed hoor! En dan volgende maand in Egmond geweldig!!

Carice zei

Helemaal eens! Dat gaat je zeker lukken. Ik heb ook eens in Egmond gelopen. Hartstikke leuk, wel zwaar door het zand, maar het is zeker heel erg de moeite waard!

hanscke zei

He wat goed, ik herinner me nog dat je met lopen begon

Wenz zei

En dan ben je nog maar eens extra blij dat je rookvrij door het leven gaat! :) Petje af hoor, voor die omslag van amper kunnen rennen tot marathoninschrijving! Ik doe het je niet zo snel na hoor.

Bob zei

Hallo Gunda,
Zelf ben ik ongeveer een jaar geleden begonnen met joggen. (Bij mijn tempo mag je het joggen noemen). Afgelopen oktober heb ik aan mijn eerste volksloop van 12 km meegedaan. Wat een voldoening!!! Het moeilijkste vind ik het tempo op te voeren. Ik loop het liefste lekker rustig, zo ongeveer 8-9 km/u, maar bij een beetje loopevenement kun je daar niet mee aankomen. Ik vind het ook niet zo erg om achteraan binnen te komen.
Mijn plan is volgend voorjaar een halve marathon (Rennsteiglauf) te lopen, de laatste 4 weken heb ik echter niets gedaan omdat ik verhuisd ben. Deze week ga ik weer beginnen!

karin zei

Wow! Laat die benen maar lopen. Jij komt er wel (achteraan)!!!

She zei

Ik vind het vooral indrukwekkend dat je in de kou rent, daar heb ik echt geen zin in. Sowieso is hardlopen niets voor me, hoewel ik het wel een kick vond toen ik opeens 7 km achter elkaar had gerend. Maar of het ooit weer zover komt. Geen idee.

sabine zei

Stoer....zondag gaat mijn vriendin ook een poging doen op 10.5km over het strand/bos denderen.

Zal zondag een extra keer zwaaien bij de finish als ik sta aan te moedigen.