zaterdag, maart 21, 2009

Sportvreugde

Afgelopen week was een week van gedwongen rust. Ik had gedacht dat het mij niet zou overkomen, maar ineens was het er: een pijnlijke enkel. Het kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want na elke duurloop de afgelopen weken voelde ik al een zeurend pijntje in de achterkant van mijn voet. Ik kon niet exact aangeven waar het zat, maar wist wel precies bij welke beweging het pijnlijk was. Na de training van anderhalve week geleden was het goed mis. Tijdens de laatste kilometer werd de tot dan toe zeurende steek ineens dramatisch erg. Strompelend kwam ik thuis. Ik was ook nog eens zo stom door te lopen, want ja, ik had een route uitgezet van een bepaald aantal kilometers, en die moest en zou ik uit lopen.
Natuurlijk baalde ik enorm van mezelf, ik kon mezelf wel voor de kop slaan. Ik had me zo voorgenomen geen blessures op te lopen door overbelasting. Dom, dom, dom!
Wat te doen?
Na het een paar dagen te hebben aangezien, besloot ik een afspraak te maken bij een sportfysiotherapeut in hetzelfde Medisch Centrum als mijn apotheek. Ik was als de dood dat hij zou zeggen dat ik het hardlopen wel kon vergeten de komende tijd omdat ik, alle signalen negerend, toch door was gelopen bij pijn. Tussen twee haakjes: normaal gesproken zou ik bij dit soort pijntjes niet meteen naar een fysiotherapeut gaan, maar ja, dat hardlopen hè, dat wordt een verslaving. Ik moest en zou weten wat er aan de hand was met mijn enkel, waardoor het ontstaan was en wanneer ik weer mocht lopen.
Het bleek alles mee te vallen. Een verzwikking waarschijnlijk, waardoor ik last had van wat bandjes waarvan ik tot voor kort het bestaan niet wist. En ik weet volgens mij ook wanneer ik die verzwikking opgelopen heb: ik herinner me een missstap van een aantal weken geleden, waarbij mijn enkel dubbel ging.
De halve marathon van 17 mei zou ik volgens de fysio makkelijk kunnen halen met die enkel. Goed nieuws dus. Om conditioneel in vorm te blijven mag ik oefenen in de oefenzaal van de fysiotherapiepraktijk. Dat is dan weer het voordeel van werken in een Medisch Centrum. Snel even tussendoor naar de huisarts, in je lunchpauze een work-outje doen bij de fysio, even snel naar de audicien voor advies, naar het Oogcentrum om je lenzen schoon te laten maken. Alles onder één dak!
Zo kwam het dat ik donderdagmiddag totaal bezweet weer aan het werk ging. Geen tijd om te douchen. Niet eens aan gedacht een handdoek mee te nemen. Snel mijn bezwete kop afgeveegd aan m'n shirtje. Ik heb zeker nog een uur staan uitdampen tijdens mijn werk.
Vandaag voor het eerst weer een voorzichtige duurloop gedaan. Beetje zenuwachtig, want stel dat... (zere enkel) of stel dat...(weinig conditie) of stel dat...(zware benen). Zorgen voor niets! Prima benen, prima conditie en ook mijn enkel gedroeg zich heel behoorlijk. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.

(Momenteel heb ik een ander ongemak: op mijn zitvlak zit een raadselachtige schaafwond en een blauwe plek. Ik vermoed door het heen en weer schuiven op het bankje van de roeiergometer. Hoe kom je anders aan zoiets?!)

23 opmerkingen:

Anders zei

dat van dat zitvlak,
weet ik wel waarvan dat komt...

( twiet-twiet )

; )

Wendelien zei

Hahahaha die schaafplekken zijn berucht:-))) wrsch val je te ver door naar achteren...roeien is een sport van grote ongemakken:-) naast natuurlijk de hoogtepunten!!
Die schaafplekken gaan echt weer over!!

John zei

Volgens mij overkomt het iedereen dat hij/zij met een blessure toch doorliep en daar spijt van had. Een zitvlakblessure bij hardlopen, nee..die ken ik niet :)

Gonda zei

@Anders: vanavond heb ik even STAAND getwitterd ;-)

@Wendelien: En ik maar denken dat roeien een veilige sport was. Niemand heeft me ooit gewaarschuwd voor schaafwonden op zitvlakken :-(
Komende tijd een beetje op één bil zitten, haha.

@John: Fijn te horen dat er meer zijn zoals ik... Of zou het door de endorfines komen? Dat je langer kunt doorlopen dan goed voor je is?

*eSThER* zei

Gelukkig maar dat het mee is gevallen! Je weet het idd nooit met al die pezen en botjes overal in je lichaam....

Jannet zei

De apotheek heeft toch wel een zalfje voor schaafplekken?
Zelf smeer ik overal Zwitsal zalf op, ook ter voorkoming van plekken.
Train ze en blijf heel hoor.

hanscke zei

Ik weet als geen ander hoe erg het is om niet te kunnen lopen als dat je ding is. Ik hoop dat het echt iets onschuldigs is en luister maar goed naar de fysiotherapeut. Als hij zegt dat het goed komt zal dat ook wel zo zijn

Gypsy zei

Fijn dat het niet ernstig lijkt! Maar eh...zonder douchen aan het werk? Heb jij geen collega's in de buurt dan?

Danniëlle zei

Herkenbaar, die schrik dat er tegen je wordt gezegd dat je niet meer mag lopen.

BB zei

Als je er maar van leert hé, voor de volgende keer. :-)

Pascal zei

Doe je wel een beetje voorzichtig?

Marius zei

Roei-ergometer en duurloop, je raakt vertrouwd zelfs met een heel ander jargon, met een andere moraal zelfs, niet te vergelijken met dat 2007 of daarvóór. Het lijkt wel of je een buitengewoon succesvolle doorstart hebt gemaakt. Geweldig!

rinus zei

Beterschap en inderdaad verwacht ik je wel te zien in Hoorn ;-).
Groet Rinus.

Bob zei

17 Mei is ook mijn eerste halve marathon. (Rennsteiglauf). Ben volop in training. Ik twijfel een beetje over mijn trainingsschema. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Ik loop nu 2 x in de week 15 km, en wil dat opvoeren met sprongen van 2 km per twee weken. Maar in mijn 'Großes Laufbuch' van Herbert Steffny staat een heel ander schema. Hoe doe jij dat?

Normaalgesproken zijn zulke pijntjes een gevolg van overbelasting. Ik moet zelf hartstikke uitkijken, zodra ik iets teveel doe merk ik het.

RunningRonald zei

dat die schaafplek op je kont zit wist ik nog niet.. haha, je zet blijkbaar toch niet alles op twitter :) Ik hoop dat je weer snel hersteld bent

GobboE zei

Ook al aan het roeien...sportief...ik kom de laatste tijd nergens meer toe, een kleine slokt al de tijd op :)

Ireen zei

Ik wilde als eerste ook over je geschaafde zitvlak beginnen ;-) Dat maakt toch de meeste indruk op mensen, blijkt.
Maar voor de rest ook een leuk stukje, hoor! ☺
Groetjes van een beginnende sporter ;-)

hette zei

Oh pijnlijk zeg! Trouwens, jij bent echt TE sportief bezig Goentah! Goed hoor. Ik zwem wel eens sporadisch.
Maar ik loop wel elke dag minstens een uur met de kinderwagen. Dat telt ook vind ik.

martine zei

mooi dat het allemaal mee valt. En die kont komt ook wel goed. gelukkig loop je er niet mee :-)

Eugène zei

veel succes met het herstel.
mss een zeemleren zitvlak in je broek?
groetjes

carice zei

Ik weet niet waar dat van komt! Dat zitvlak. Lijkt me heftig irritant!En wat goed dat je nog zo aan het rennen bent! Ik heb al heel lang niet meer meegedaan met iets officieels qua rennen.

karinc zei

Uitdampen op je werk. Haha. Goh ook nog aan het roeien? Ik heb wel eens blaren op mijn handen dan. Maar nooit benee.

Gert zei

De benen alweer een beetje hersteld? Lig je nog op schema voor Hoorn?

Succes met je voorbereidingen!