woensdag, april 08, 2009

de Lallers


Het moest er maar eens van komen, ik riep het al weken. Ik ken mezelf redelijk goed, en heb altijd even tijd nodig om aan iets te wennen. Twee avonden per week trainen bij een atletiekvereniging is best een verandering van mijn wekelijkse structuur en routine.
Het idee begon me aan te staan, dus na stap één (aan het idee wennen) volgde stap twee: het daadwerkelijk aanmelden bij AV Gouda met lijf en leden. Vooraf had ik al wat gemaild met de ledenadministratie, ze wisten dat ik mee zou doen. Ik moest dus wel. Spannend. Ik werd er nerveus van en nervositeit werkt op mijn darmen… Ellende.
Waar was ik nou precies zo bang voor? Dat ik niet mee zou kunnen komen? "So what!", sprak ik mezelf vermanend toe. "Ik mag best de laatste zijn, per slot van rekening ben ik een relatieve beginner!"
Zo stond ik vorige week maandag tussen de Lallers, oftewel de langeafstandlopers. Routiniers die al vele marathons in de benen hebben.
Tijdens de inloopkilometers werd er veel gekletst (gelald), en mij, als nieuweling bij de groep, wilden ze allemaal wel even aanhoren (uithoren). Goddank lag het tempo laag, zodat ik niet te opvallend hijgde. Dan val je gelijk al zo door de mand.
Het programma van die training was meteen een van de pittigste: intervallen. 10 x 600 meter sprinten, en tussendoor steeds 200 meter dribbelen. Dan vergeet ik nog de warming-up te vermelden. En het feit dat de training gegeven werd door twee stagiairs: sportinstructeurs bij de Marine.
Pure afbeulerij!
Al tijdens de warming-up voelde ik mijn spieren protesteren. Maar ja, domme domme ik, ik deed alles wat de defensie-dudes vroegen. Fanatiek ook nog. Want eerste keer hè, dan ga je niet een beetje lopen miepen dat je moe wordt of pijntjes krijgt. Nee, dan laat je het onderste uit de kan zien, zodat je geen figuur slaat.
Natuurlijk was ik degene die als laatste finishte bij het intervalprogramma (niet vreemd, had ik verwacht), maar ik heb alles gelopen! Tot nu toe was ik een comfortabele loper (het deed nooit echt zeer) en intervallen deed ik al helemaal niet. In mijn eentje kon ik dat domweg niet opbrengen. Ik probeerde het wel eens, maar één interval is niet echt een intervaltraining te noemen… Juist voor die intervallen ben ik lid geworden. Om vooruit te komen met het hardlopen moet je af en toe diep gaan. ‘Pijn is fijn’ is mijn mantra.

De rest van de week kon ik nauwelijks lopen, laat staan hardlopen. Ik bewoog me houterig, want elke stap deed zeer. Wat was ik blij dat ik die donderdag een schouwburguitje had. Het was werkelijk onmogelijk om te trainen. Dat zou pas een afgang zijn: afzeggen omdat je spierpijn hebt.
Ondertussen heb ik de tweede training achter de rug, waarbij ik zo verstandig ben geweest om iets beter te doseren. Geen spierpijn deze week (tot nu toe).
Morgen de derde training bij de Lallers als echte Laller, want ik heb me ondertussen ingeschreven als lid!

25 opmerkingen:

She zei

Wat goed van je! En heel verstandig dat je de tweede keer iets minder fanatiek meedeed. Want die spierpijn ken ik, het is echt vreselijk om je de hele week bij elke stap die je zet een oud vrouwtje te voelen.

Gert zei

Een mooi verhaal geworden wederom! Het was maar goed dat je naar de Schouwburg moest!
Ja intervallen werkt het best met een groep, in je eentje doe je dat minder gauw. Hoewel mijn Garmin ook best streng kan zijn... ;-)

Wendelien zei

goeie eigenschap hoor: "ergens helemaal voor gaan" . Natuurlijk heb ik die ook, als je een-eiige tweelingzus:-)

Anders zei

als je hard moet lopen,

ben je te laat van huis gegaan...

; )

na vier keer de hele van R'dam
drie keer de halve Berenloop
en diverse kleinere loopjes
ben ik er wel klaar mee.

http://andersom.wordpress.com/2007/11/05/beren/

Anders zei

daar stond beren,
dat laatste...
Blogger is wat obstinaat
vanavond.

http://url.ie/1fed

Marius zei

Mooi verhaal Goentah. Het verbaast me nog steeds. Stel dat iemand twee jaar geleden een briefje in de bus had gestopt met één zin: "Jij wrdt nog die je bent." (En hoe je daarop zou hebben gereageerd.)
Heel fijne paasdagen samen.

Leo Tolboom zei

Gondaa, is dat dat leuke atletiekbaantje bij de Groenehovenlan (of zoiets?), daar heb ik nog eens op een mooie zomeravond een goede 3000 gelopen! Om maar niet te spreken van de halve marathons daar! Veel lol bij die club!

hanscke zei

Dit verhaal toont karakter. Uitbreiding voor je Mantra (geleerd tijdens "Nijmegen" Pijn is fijn, bloed is goed, jeuk is leuk

Gonda zei

@She: Ik heb er van geleerd:-) Neem nu na elke training een warm bad, dat helpt ook.

@Gert: Na 2 trainingen van pittige intervallen verlang ik nu ontzettend naar een rustig duurloopje. Pff.

@Wendelien: Van wie hebben we dat toch? Hmm... We zijn een soort terriers die zich ergens in vastbijten :-)

@Anders: Zonde dat je niet meer loopt zeg! De Berenloop en Rotterdam! Respect. Toch begrijp ik niet dat je loopliefde helemaal bekoeld is...

@Marius: Ik ben zo blij dat mijn leven deze wending genomen heeft! Natuurlijk moet je het zelf doen, maar de motivatie is er!
Ik ben geworden die ik ben. (Eigenlijk was ik het al, maar er lag wat stof op...)
Jij ook gezellige dagen!

@Leo: Jazeker! De atletiekbaan in het Groenhovenpark. Inderdaad een heel gezellige club, heb ik gemerkt. Allemaal aardige mensen. Ben blij dat ik lid ben geworden!

@Hanscke: het geeft veel voldoening om diep te gaan. Ik hou mezelf voor dat er altijd een einde aan komt. Na afloop ben ik altijd supertrots op mezelf!

carice zei

Joehoe! Supergoed Goentah!

Kaat zei

Erg goed van je!

Anders zei

die vier keer Rotterdam
was achterop de motor, hoor.
Als cameraman...
; )

Danniëlle zei

Heel mooi! Ik heb het gevoel dat jij nog weleens een marathon gaat lopen...

John zei

Je hebt je nog niet opgegeven voor de marine, na die training?

RunningRonald zei

ik sluit mij aan bij Danniëlle! Jouw M komt nog wel! en ja, ga je dan ook filmen :)

Hahahans zei

Leuk verhaal Gonda! Ik wist niet dat je ook een blog had. Je schrijft leuk! Vanaf nu zal ik het vaker volgen!

Groeten uit Arequipa

Ireen zei

Goed joh! Complimenten!

Eugène zei

Veel plezier bij LAL!
groetjes

Marius zei

... en er is aanhoudend schitterend weer voor je dagelijkse training; kan me voorstellen dat je er telkens weer trots op bent.

Pascal zei

Dapper...
Niets voor mij, maar ik bewonder je wel.

Hette zei

Laller Goentah! Pet je af. Wat staat er op het programma? De marathon van New York?

Esther zei

Respect hoor!Goed bezig en erg leuk geschreven..ik ga jou ook volgen!
Leuk dat je ook bij mij meeleest!

Gypsy zei

Wat goed zeg! Interval in m'n uppie....kan het ook niet, al weet ik dat het essentieel is om een betere renner te worden.

champagne zei

Oh God, dat zou mij nou nooit gebeuren. Ik heb een gruwelijke hekel aan lopen. Laat staan hardlopen ;-)

carice zei

En? Bevalt het nog steeds goed?
XX Carice