dinsdag, mei 05, 2009

De Dag des Oordeels

De dag waarop ik mijn eerste halve marathon ga lopen, nadert met rasse schreden. Ik wilde schrijven: ‘ongemerkt’, maar als er iets niet waar is, is dat het. Alles staat in het teken van hardlopen. Tenminste, zo voelt het. Ik voel de druk enorm. De druk om te presteren, om niet af te gaan op het moment suprême, om te (moeten) trainen, om kilometers te maken. Stom eigenlijk, want waarom wilde ik nou precies lopen? Omdat het zo lekker is!
Het is ook lekker, maar nu even niet. Na 17 mei wordt het weer lekker. Dan ga ik weer genieten van het lopen in de Noord-Hollandse polders of in het Groene Hart. Genieten van het gevoel dat je benen vanzelf bewegen. Van de flow waarin je komt als je een lange duurloop maakt, van de kick dat je het weer gered hebt.
Tot 17 mei nog even afzien. Ik ben nerveus.
Voor mijn gevoel heb ik er alles aan gedaan om in conditie te komen. Met die conditie zit het denk ik wel snor. Afgelopen weekend, tijdens een familiebijeenkomst, heb ik met mijn oudste broer (een fanatiek en fervent hardloper) een duurloop van bijna 20 km gelopen. Eigenlijk in een tempo wat iets te hoog lag voor mij, maar ja, ik wilde me niet laten kennen tegenover mijn broer en ik volgde hem. Hij hield constant rekening met mij en vroeg steeds naar mijn hartslag. Die was veel te hoog voor een trainingsloop, maar ik heb het wel twee uur zonder noemenswaardige problemen volgehouden. Conclusie: mijn conditie is oké, maar mijn lichaam moet toch wel herstellen van zo’n lange afstand in zo'n hoog tempo. Daar komt nog bij dat de maandagavondtraining ook behoorlijk pittig was. Ik doe alles mee met de die-hards die zoveel meer loopervaring hebben dan ik, en die al jaren bij de Lallers lopen. Natuurlijk kom ik consequent als laatste binnen na het intervalprogramma, maar dat deert me niet. Tot nu toe zijn er altijd mensen die met me mee lopen in mijn tempo, vanwege vage blessures, of herstel van lange duurlopen. Of het zijn gewoon smoesjes en word ik als excuus voor een te pittige training gebruikt… Hoe het ook zij, het is prettig dat ze mij door de trainingen slepen. Naderhand voel ik me altijd supervoldaan en krijg ik er energie van, maar nu even niet. Nu ben ik stram en doen mijn benen zeer. Ik voel me behoorlijk krakkemikkig.
Ik wil me niet zo voelen als vandaag wanneer ik de halve marathon loop, dus de trainingsintensiteit moet een tandje lager. Het lijkt me verstandig als ik de training van komende donderdag laat schieten, en zelf een rustige, niet te lange duurloop ga doen. Het weekend weer, en komende maandag misschien wel weer een intervalprogramma bij de club, maar that’s it.
Nu moet ik de nadruk leggen op ontspanning. Goed eten en goed slapen. De opbouwfase is voorbij. Geen uitputtende trainingen meer, maar rust.
17 mei nadert.
De dag des oordeels.

23 opmerkingen:

Anoniem zei

sabIk zal zondag ook een beetje voor jouw juichen. Mijn vriendin gaat de 10km lopen in Hoorn.
Het is een kunst om naar je lichaam te luisteren terwijl je geest eigenlijk wel meer wil.

Gert zei

Gezien je trainigsinspanningen kan het niet anders dat je het gaat halen! In welke tijd is een ander verhaal, ben dan ook benieuwd naar de data van het loopje met je oudste broer!

RunningRonald zei

stoere foto!! wat mij betreft mag je meer posten op je blog! Ja, ben ook benieuwd hoe de loop met je broer ging. Je schreef al in je tweet dat je niet voor 'm onder wilde doen...

Jannet zei

Spannend! Ik ga voor je duimen de 17e, dat helpt vast.
Wist je dat je makkelijker loopt als je GENIET?
Duzzz....veel plezier.

Gonda zei

@Gert en RR: Dat loopje was 19,9 km in 1.52 uur, dat is 10,7 km/u en ik heb verbruikt 1378 cal. Gem. hartslag was 170. Haha! Dom hè? Nou ja, leren doseren is ook een ding... (Ik moet het nu nog een beetje bezuren, nog steeds stram.)

@Sab: Kom je supporteren in Hoorn? Dan zie ik je wellicht! Succes voor je vriendin. Is ze ook nerveus?

@Jannet: Je hebt helemaal gelijk. In feite kan de eindtijd me niet schelen, dus laat ik dan maar gewoon genieten... Het gaat me om het lopen, dat is al een prestatie genoeg voor mij.

GobboE zei

oe, spannend, heel veel succes en een goede laatste voorbereiding :)

Danniëlle zei

Heel spannend maar het gaat je zeker lukken. En niet opgeven als je net als ik na je 1e halve roept: Dat doe ik nooit meer, je bent net als heel veel anderen allang besmet met het loopvirus.

ed schenk zei

als meedoen belangrijker is dan presteren dan valt de druk weg. Bovendien wie bepaalt nou dat je afgaat?
Succes de 17e

Anders zei

'tuurlijk ga je 't halen... maar wat jij schrijft da's nu precies de reden dat ik geen wedstrijdjes of hoe je 't ook maar noemen wil, meer loop. Je moet dan, net op die dag een goeie dag hebben. Ik heb wel gehad dat ik voor de prestatieloop heerlijk liep. Na de loop weer goed in m'n vel zat. Maar op de dag van de loop zelf, liep als 'n ouwe krant... En waar 't nou aan lag ? Ik wist 't niet. Maar jij niet, hoor ; ) Jij loopt zondag als een veertje... Zet 'm op.

John zei

Gezien je voorbereiding en je opmerkingen over nu rust, slapen en goed eten, kan het niet anders of je gaat het halen. En weet je, je bent al zeker van een pr.

Wendelien zei

Als dit achter de rug is kun je weer echt genieten!! Maar 17 mei gaat hem worden...Ik ben nerveus voor 22/23 mei, 11steden roeimarathon..Zal ik het kunnen volhouden? Lever ik een goede bijdrage aan onze ploeg? Zijn mijn benen goed? etc etc. Zit vaak op de ergometer, doe zowel duur- als intervaltrainingen. Naast de reguliere watertrainingen natuurlijk....O o o o wat doen we ons toch aan????? Waarom slaan we toch zo door naar die bezetenheid? Zucht...we moeten er maar mee leven.....

Bob zei

Volgens mijn trainingsplan mag je een week voor de wedstrijd nog een duurloop doen, en dan is het afbouwen. Hooguit nog twee keer joggen 30-60 minuten, en dan uitrusten. Twee-drie dagen niet lopen voor de wedstrijd en je bent top-fit!

Hartslag 170 is zo'n beetje wedstrijdniveau. Dat betekent dat je de halve marathon zelf ook ongeveer in dat tempo gaat lopen. Ik mik zelf op 10 km/u, mijn halve marathon is nogal bergachtig. Als je zin hebt, kun je hem hier bekijken. Zodra als ik sneller of meer loop, protesteren mijn knieen en mijn achilleshiel.

Als ik jou zo lees word ik langzaam zelf zenuwachtig! Dan is het goed om te weten dat je een degelijke voorbereiding achter de rug hebt.

rinus zei

Je hoeft je geen zorgen te maken hoor, ik ben er ook op 17 mei en volgens mij ga je het helemaal goed doen.
Ik zou als ik jouw was volgende week vrijdag voor de halve marathon gewoon eens lekker 30 minuten los en ontspannen lopen, je zal merken dat dat veel goeds brengt voor je halve, ik doe het ook altijd 2 dagen voor een wedstrijd.
Veel sucses en ga je zien.
Groet Rinus.
www.rinusrunning.punt.nl

hanscke zei

Je kunt het, geloof er nu maar in. Ik geloof in elk geval wel in je kunnen.

tijdtussendoor zei

Ik wens je heel erg veel succes van hieruit!

Mo zei

Ik wil je alvast veel succes wensen!! Je bent er heel serieus mee bezig en ik denk dan ook zeker dat je het gaat redden!!

She zei

Goed hoor dat je dat gaat doen! En ik zou denk ook zenuwachtig zijn, het gaat om het meedoen en uitlopen, maar je wilt natuurlijk toch ook stiekem een mooie tijd neerzetten (als ik jou een beetje ken ;-)).

hette zei

Spannend! Ik zal aan je denken. Ik ben er helemaal van overtuigd dat je het gaat halen. Je doet het gewoon!

Kaat zei

Heel goed van jou. Komt vast goed!

Eugène zei

Hey Gonda, het gaat je zeker lukken. Ik herken de spanning.
Ik wens je veel succes en vooral veel plezier op je eerste halve marathon.

Marius zei

Ik heb de idee Goentah dat je al tot de die-hards behoort, hoewel jij er 'die anderen' mee bedoelt. Komende dagen losjes lopen, slechts om het ritme en de km in de benen te houden. Ach, je weet precies wat nodig is, het is een soort plankenkoorts en dat fanatisme van nu is ook onmisbaar - ik begin er iets van te snappen en natúúrlijk zul het halen, oh, wat geweldig!

Gert zei

Wat Rinus schrijft, had ik je vandaag ook nog willen zeggen: deze week niet meer lopen, alleen vrijdag nog een heel rustig loopje van 30 minuten. Doe ik ook vaak, twee dagen voor een wedstrijd.

Ron zei

Hé Gonda! Ontdek zojuist je site en ik maar denken dat je alleen maar twittert! Gaaf hoor over een paar dagen de halve lopen. Succes alvast!